Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Gyengült a forint: 286 fölött az euró, 237 körül a frank

Az eurót fél tízkor 286,15 forintonjegyezték az előző nap délutáni 284,60 forinttal szemben.
A központi bankok csütörtökönbejelentett összehangolt akciója csak átmeneti segítséget nyújtott azeurónak a dollárral szemben, pénteken kora délelőttre az euróhatározottan gyengült, ezzel együtt esett a forint árfolyama isvalamennyi főbb devizához képest.

Az eurót fél tízkor 286,15 forintonjegyezték az előző nap délutáni 284,60 forinttal szemben. Az euró1,3785 dollárra gyengült az előző napi 1,3892 dolláros szintről. Asvájci frank 237,30 forinton állt, csütörtökön délután 236,06 forintvolt árfolyama. A japán jen ismét elérte a 2,7000-es szintet, az előzőnapi 2,6684 forintot követően.

Csütörtökön még látványosan erősödött azeuró és vele együtt a forint is arra a bejelentésre, hogy a világvezető központi bankjai összehangolt akciót kezdenek, hogy kellőmennyiségben juthasson dollárhoz az euróövezeti bankrendszer. AzEurópai Központi Bank (EKB) csütörtöki közleménye szerint az akció azutolsó negyedévben indul.

Devizapiaci szakértők elmondták, hogy abejelentés ugyan kedvező, amelyet az euró erősödése is tükrözött, azeurózóna alapvető gondjait azonban nem orvosolja, ezért hatása csakátmeneti volt. A befektetők a forintot az egyik legsebezhetőbbdevizának tartják, és úgy vélik, hogy a gazdaság fundamentumai sem elégjók, így az árfolyam várhatóan a következő időszakban is jelentőskilengéseket mutat majd.

Az alapvetően gyengülő trend megtöréséhez azeurózóna válságának megoldására tett, érdemi döntésre lenne szükség, ezazonban a befektetők szerint még várat magára. A piac figyel ugyan azeuróövezeti pénzügyminiszterek pénteki értekezletére, de szkeptikus,mivel az eddigi tanácskozások sem jelentettek átütő sikert a megoldásmegtalálásában, csak részeredményeket hoztak.

Korábban:

Alig változott a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel, az eurót 285 forint alatt, a svájci frankot pedig 236 forint alatt jegyezték 7 órakor.

A piaci hangulatot javította, hogy az Európai Központi Bank csütörtökön az amerikai, a brit, a japán és a svájci jegybankkal egyeztetett lépéseket jelentett be a dollárlikviditás biztosítására.

Pénteken a piacok a lengyelországi Wroclawra figyelnek, ahol az euróövezeti pénzügyminiszterek a fenyegető válság elkerüléséről tárgyalnak.

Az euró 284,84 forint volt péntek reggel, az előző esti 284,85 forint és az egy nappal korábbi - csütörtök reggeli - 287,47 forint után.

A svájci frankot 235,90 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel. Csütörtök este 235,97 forint, csütörtök reggel 238,44 forint volt a frank.

Az amerikai dollár 205,38 forint volt péntek reggel, a csütörtök esti 205,26 forint és a csütörtök reggeli 209,51 forint után.

A japán jen 2,6740 forint volt a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök este, a reggeli 2,7314 forint és az egy nappal korábbi 2,7409 forint után.

Olvasóink írták

 • 4. Lone_wolf.. 2011. szeptember 18. 14:12
  „3.
  Neki olyanjai nincsenek.”
 • 3. oPTiKa 2011. szeptember 16. 19:20
  „Hmmm, a KO-ról még mindig hiányoznak a gazdasági hírek.
  Vagy az nem hír, hogy ismét rekorder lesz Magyarország, mégpedig a 27%-os ÁFÁ-jával?

  Pedig érdekes lenne meghallgatni Szíjjártó elvtársat, hogy magyarázza az elveivel teljesen ellenkező lépést. (Hmmm, vannak neki elvei?)”
 • 2. oPTiKa 2011. szeptember 16. 17:02
  „Nem baj, megemelik az ÁFÁ-t és akkor megint jobb lesz mindenkinek.

  Szerintem már gondolkodnak rajta, hogy lehet visszamenölegesen ÁFÁ-t emelni és behajtani a lakosságon.”
 • 1. Phobos 2011. szeptember 16. 13:23
  „Korai volt az öröm: napról napra tovább szűkítik "nemzetmentő" Orbánék a végtörlesztők körét

  Mérlegeli a kormány, hogy a "problémás ügyfeleket" és a magas hitelösszeget felvevőket is kizárja azok közül, akik a piacinál kedvezőbb árfolyamon törleszthetik devizahitelüket - tudta meg az Origó. A kormány eddig is több olyan részletet jelentett be a végtörlesztésből, amely szűkíti azok körét, akik élhetnek a végtörlesztéssel, de a lap információi szerint megbízást kapott a kormányzati apparátus, hogy mérje fel, milyen kritériumokkal szűkíthető tovább a csoport.
  Szűkíteni akarja a kormány azoknak a körét, akik végtörleszthetik devizahitelüket, a Nemzetgazdasági Minisztérium apparátusa felkérést kapott, hogy dolgozza ki, milyen adminisztratív megkötésekkel lehet mérsékelni a végtörlesztést választók számát - az Origó kormányzati, a kérdésre rálátó forrásai szerint erre az elhatározásra jutott szerdai ülésén a kabinet.
  A múlt hét hétfői-keddi lovasberényi kormányülésen került a kormány elé a végtörlesztési terv, amely szerint a svájci frank-hitelesek 180, az euróhitelesek 250, a jenhitelesek 2 forintos árfolyam végtörleszthetik lakáshitelüket. A kormányülésen pontos hatástanulmányokat, háttérszámításokat nem mutattak be, ahogyan a kormánypárti frakciók háromnapos ülésén sem. Az Origót korábban tájékoztató kormányzati források szerint félig vakon vágott bele a kormány a végtörlesztés végrehajtásába, ezért először tesztelni akarta a reakciókat a bejelentéssel, hogy finomíthasson a javaslaton, hogy ha túl kockázatosnak tűnik a lépés.
  Újabb ötleteket vár a kormány
  A kormány a terv első, múlt pénteki bejelentése óta többször pontosította a végtörlesztésről szóló elképzelését, és minden pontosítással szűkítette azoknak a körét, akik élhetnek majd a lehetőséggel. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt mondta, nem lesz kötelező a bankoknak forinthitelre váltaniuk a devizahiteleket. A kormány ezenkívül csak azoknak engedné a végtörlesztést, akik 180 forint alatti franknál, 250 forint alatti eurónál, 2 forint alatti jennél vették fel a hitelt. Emellett idén év végéig lehetne csak benyújtani az igényeket a végtörlesztésre.
  Az Origó információi szerint a kabinet fenti lépéseiben szerepet játszottak a lépés bejelentése utáni heves piaci reakciók. Azonnal tiltakozott a döntés ellen a Bankszövetség, de külföldön is számos kemény bírálatot kapott az ötlet, amelyekre Orbán hétfőn úgy reagált: nincs vesztenivalója Magyarországnak, mert a külföldiek már korábban elkezdték kivonni befektetéseiket Magyarországról.
  A korábban bejelentett korlátozások azonban nem korlátozzák érdemben a lehetőséggel élők körét, a hitelesek többsége ugyanis a szóban forgó árfolyamszintek alatt vette fel a hitelt, mint azt csütörtökön Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is elmondta. Idén év végéig pedig mindenki be tudná nyújtani törlesztési igényét is a bankjához. Az Origó információi szerint ezért további korlátozó feltételeket venne be a törvényjavaslatba a kormány, amely napokon belül a parlament elé kerülhet.
  Körbelőttek három csoportot
  A lap információi szerint a lehetőségek összeállításánál felmerült, hogy a hitelösszeg nagyságától tegyék függővé, ki léphet be a programba. Konkrét összegről még nem született döntés, de mérlegelik azt a lehetőséget, hogy öt- vagy tízmillió forintnál húzzák meg azt az összeghatárt, ami alatt lehet törleszteni a devizahitelt, az annál nagyobb devizahitelnél nem lehet végtörlesztéssel kilépni a szerződésből.
  Egy másik felmerült lehetőség, hogy kizárják a programból azokat, akik már részt vettek, vagy most vesznek részt hitelátstrukturálási programban (hitelátstrukturálásnál az adós kezdeményezésére a bank alacsonyabb törlesztőrészletet szed átmeneti ideig, hogy megőrizze a hitelfelvevő fizetőképességét, de a hitel futamideje megnyúlik). Azoknak a kihagyását is mérlegelik, akik késedelembe estek a hiteltörlesztéssel - legalább harminc napja nem fizetik az hitelt, illetve felmerült az a javaslat is, amely szerint akik az ingatlan értékét majdnem elérő vagy akár azt meg is haladó hitelt vettek fel, azok most kimaradnának a végtörlesztési könnyítésből.
  Ebbe a három csoportba tartozók egy részét a bankok vélhetően amúgy sem tartanák hitelképesnek - magyarázta az Origónak egy a szűkítő intézkedések összeállítására rálátó forrás. Szerinte azért merült fel ezeknek a hiteleseknek a kizárása, mert nekik úgysem adnának új forinthitelt a bankok, így az adminisztratív feltételekkel való korlátozásuk részben a piaci szűrőknek menne elébe. A három csoportba tartozók közül lehetnek olyanok is, akik nem feltétlenül akadnának fenn a bankok szűrőjén - például akik egy hónapos csúszást szedtek össze a törlesztéssel, de azóta rendben fizetnek -, de jogszabállyal nehézkes lenne a késedelembe esők között különbséget tenni. A végtörlesztést veszélyesnek látó pénzügyi piacok felé az is fontos jelzés lenne, ha a végtörlesztők körét a kormány maga korlátozná, és nem bízná azt a bankok hitelnyújtási stratégiájára.
  Az apparátusnak a javaslatok mellé azt is meg kell mondania, hogy a paraméterek mozgásától függően hány devizahitelest zárnának ki a végtörlesztési tervből.
  (Origó nyomán)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább folytatódott az építőipar mélyrepülése

Júliusban folytatódott az építőipar teljesítményének éppen két éve - 2009 júliusa óta - megszakítás… Tovább olvasom