Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Görög válság: egész Európát megbetegíti

Az Európai Központi Bank túl szűkre szabott pénzügyi politikát folytatott, aminek eredményeképp a közös valutával rendelkező európai országok növekedése lelassult.

Ebben látja a londoni The Times Írország, Portugália, Spanyolország és persze Görögország súlyos gazdasági visszaesésének okát. Egy egységes valutapolitikával rendelkező térség csak akkor lehet működőképes, ha tagjai közös államháztartási politikát követnek. Az angol újság szerint rendkívül igazságtalan és egyáltalán nem demokratikus az, hogy azon országok adófizetőinek kell a pazarló államokat megmenteniük, amelyek körültekintő fiskális politikát folytatnak.

A Der Standard című osztrák újság a maastrichti szerződésben rögzített "saját felelősség" elvére hívja fel a figyelmet. Ennek értelmében egy olyan ország esetében, amely önhibáján kívül került szorult helyzetbe, indokolt lehet a segítség; annak viszont nem, amelyik maga idézte elő problémáit, mint a görögök. Görögországban tömegtüntetések akadályozzák a kormány megszorító intézkedéseinek keresztülvitelét, ami kérdésessé teszi, hogy az ország képes lesz-e szakítani az eddigi életmóddal. A bécsi lap szerint a legnagyobb szükségük a 110 milliárd eurós mentőcsomagra az európai bankoknak lenne, amelyek a görög állampapírok nagy részét birtokolják.

A Neue Zürcher Zeitung a görögök saját politikusaik ellen irányuló haragjáról cikkezik. A svájci lap botrányosnak tartja, hogy az az ellenzéki párt - a Nea Dimokratia - utasítja el a kormány megszorító csomagját, amely a leginkább felelős a kialakult helyzetért, és ellenállásával a probléma orvoslásának sikerét is veszélyezteti. Márpedig a két nagy párt közötti konszenzus nélkül a Papandreu-kormány még nehezebben fogja tudni végrehajtani a takarékossági intézkedéseket. A Rzeczpospolita című lengyel napilap szerint a görögök nem akarják magukat az euróért feláldozni, hanem csak a maguk kényelmes módján szeretnének élni; nem akarnak adót fizetni, és az államháztartási hiányt sem akarják lefaragni. Mindennek pedig súlyos következménye lesz az eurózóna országaira nézve: a segítségnyújtásra fordított kiadásaiknak soha nem lesz vége.

A lengyel újság a valutauniót elegáns bridzsklubhoz hasonlítja, ahol a belépőjegyet csak a bejáratnál ellenőrzik, később pedig már nincs lehetőség arra, hogy a csaláson ért játékosokat kitessékeljék. A gazdag országok most mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy azokat az eladósodott országokat, amelyeket elhamarkodottan vettek fel az elit egyletbe, anyagilag ne kelljen tovább támogatni. Az olasz jobboldali liberális napilap, a Corriere della Sera "görög tragédiáról" beszél, amelynek szereplői az állam és a nép, és mindkettőjüknek igaza van. Az athéni kormány helyesen jár el a megszorításokkal, mert egyszerűen nincs más választása. A lakosság pedig jogosan háborodik fel azon, hogy olyan adósságért kell fizetnie, amelyről nem tehet. A sztrájkot szervező három nagy szakszervezet központjában megdöbbenés honolt. Mintha éreznék, hogy már semmi nem lesz olyan, mint korábban volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görög válság: csúszik a lengyel euró csatlakozás

A görög válság miatt halasztódik Lengyelország euróövezeti csatlakozása - vélekedett a lengyel… Tovább olvasom