Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Görög válság - Sarkozy és Merkel közösen őrzik a stabilitást

Az euróövezet egysége és stabilitása mellett hitet téve, az eurózóna költségvetési ellenőrzésének "hatékonyabb szankciókkal" történő megerősítését sürgette csütörtöki közös levelében a francia elnök és a német kancellár.

A két vezető euróövezeti állam nevében elutasítják annak lehetőségét, hogy egy tagállamot kizárjanak a monetáris unióból, valamint elkötelezik magukat az euróövezet "egységének, stabilitásának és szilárdságának" megőrzése mellett. Az euróövezet országainak pénteki csúcstalálkozója kapcsán Nicolas Sarkozy és Angela Merkel az uniós vezetőkhöz, Herman Van Rompuy-hoz, az Európai Unió soros elnökéhez és José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez intézett közös levelét a Le Monde című francia napilap ismertette csütörtök délután megjelent számában. Sarkozy és Merkel hangsúlyozta, hogy az európai "közös valuta közös ügy", s "minden tagállam felelős a teljes euróövezet stabilitásért".

A két vezető azt kéri a pénteki találkozó résztvevőitől hogy jelezzék: készek az eurózóna költségvetési ellenőrzésének megerősítésére, hatékonyabb szankciók érvényesítésére a túl magas államháztartási hiány esetére előírt eljárásokban. A görög válság tanulságát levonva Merkel és Sarkozy azt szeretné, ha a tagállamok megvitatnánk egy olyan "szilárd keret" elfogadását a válságkezelésre, amely tiszteletben tartva minden egyes tagállam költségvetési felelősségének elvét, megerősíti az Európai Unió Növekedési és Stabilitási Paktuma és a nemzeti költségvetések közötti összhangot. A levélben ugyanakkor nem szerepel egyértelműen az az elmúlt időszakban felmerült javaslat, hogy a tagállamokat kötelezzék éves költségvetési tervezetük előzetes jóváhagyatására európai partnereikkel.

Az ellenőrzést - amely jelenleg a költségvetésre és az államadóságra vonatkozik - Párizs és Berlin kiterjesztené a strukturális kérdésekre, a versenyképességre és a költségvetési egyensúlyra is, valamint az Európai Unió gazdaságpolitikai ajánlásainak hatékonyságát is megerősítené. A versenyképességi kérdések ellenőrzése elsősorban a Spanyolországot és Portugáliát érintő problémák miatt merült fel. Gazdasági elemzők szerint ugyanis ezen országok esetében a legfőbb veszélyt a versenyképesség területén az euróövezet többi tagállamához képest mért lemaradásuk jelenti.

Sarkozy és Merkel szerint "a tagállamoknak nem szabadna arra kényszerülniük, hogy megmentsék a bankokat. Lehetővé kell annak válnia, hogy a bankok úgy jelentsenek csődöt, hogy az ne gerjesszen szisztematikus kockázatokat a teljes pénzügyi szektorban".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görög válság: egész Európát megbetegíti

Az Európai Központi Bank túl szűkre szabott pénzügyi politikát folytatott, aminek eredményeképp a… Tovább olvasom