Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Gondot jelent majd az osztrák bankoknak a magyar bankadó

A tervezett magyar bankadó hátrányos következményeire hívta fel a figyelmet az osztrák gazdasági miniszter Matolcsy Györggyel tartott hétfői munkamegbeszélését követően kiadott közleményében.

"Az osztrák bankok jelentős arányban képviseltetik magukat a magyar piacon, és problémáik lesznek a bankadóval. Az ilyen intézkedések csökkentik a bankok tőkebázisát, és kihathatnak a gazdaság tőkeellátottságára is" - állt Reinhold Mitterlehnernek a találkozóról kiadott közleményében.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón az osztrák miniszter úgy fogalmazott: Ausztria figyelemmel kíséri a bankadót, s látja azt is, hogy az "nagyon magas bankadó, különösen ami a mérlegfőösszegre vetített nagyságát illeti".

Ausztria és Magyarország helyzete hasonló abban, hogy a bevételi és a kiadási oldalon úgy kell összehangolt intézkedéseket hozniuk úgy, hogy a költségvetés szanálása mellett a növekedés se essen vissza.
Matolcsy György a sajtótájékoztatón megismételte, hogy a kormány nézete szerint a bankadó egy megszorító csomag egyetlen alternatívája. Megerősítette, hogy az idei évre vonatkozóan a kormány nem lát lehetőséget a változtatásra. A következő évi összegről és vetítési alapról a kormány nyitott az egyeztetésre.

Utalt arra is, hogy "a kontinentális piacgazdasági modell egyre inkább nyomás alá kerül", s hogy várhatóan egyre több ország vezet be bankadót.

Az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF) számításai szerint a tavaly Magyarországon 17 millió euró veszteséget termelő Raiffeisen Banknak 35 millió eurót, a másik nagy osztrák pénzintézetnek, az Erste Banknak 44 millió eurót kellene fizetnie az idén.

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja június végén a GDP-hez viszonyítva aránytalanul magasnak nevezte a tervezett Magyarországi bankadót, s úgy vélte, hogy egy ekkora adó megnöveli a hitelfelvétel költségeit, és így végső fokon hátráltatja a gazdasági növekedést.

A parlament előtt lévő tervezet szerint a pénzügyi szervezeteknek az idén két egyenlő részletben, szeptember 10-ig és december 10-ig kell megfizetniük a különadót. Bankoknál az adó alapja a módosított mérlegfőösszeg, mértéke annak 0,45 százaléka. Az erre az évre tervezett bevétel 200 milliárd forint, ebből 130 milliárd esne a bankokra.

Az osztrák kormánykoalíció tavasszal szintén tervbe vette egy bankadó bevezetését, de a részletekről egyelőre nem született megállapodás a bankok képviselőivel folytatott tárgyalásokon. A kormány évi 500 millió euróban jelölte meg a célösszeget. Az eddig nyilvánosságra került egyetlen konkrét javaslat a mérlegfőösszeg 0,07-0,1 százalékáról szólt.

Az osztrák miniszter hangsúlyozta, hogy a két ország közötti külkereskedelmi kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, és hogy Ausztria a harmadik legnagyobb befektető Magyarországon. A válság alatt tapasztalt visszaesést követően az év első négy hónapjában újra hét százalékkal nőtt a Magyarországra irányuló osztrák kivitel. A két miniszter szakképzési együttműködésben állapodott meg. A konkrét, az osztrák képzési rendszert alapul vevő programokról a következő hónapokban tárgyalnak.

A hivatali kollégájával tartott találkozót követően Matolcsy György az osztrák Iparszövetség ebédjén vett részt. A rendezvényen az érdekképviseleti szerv vezetőivel és tagjaival, valamint Reinhold Lopatka pénzügyminisztériumi államtitkárral találkozott.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Elemér 2010. július 21. 20:11
  „Igy táborozzák a terroristákat. Ezt az FSB készitette.”
 • 25. nüs 2010. július 21. 16:38
  „Tanmese
  http://www.youtube.com/user/vanmagyarazat#p/a/u/0/LB39EWU-A-M”
 • 24. Elemér 2010. július 21. 15:02
  „Már a Torontoi G-20 találkozó elött ugy döntötteka német, francia és angolok hogy bevezetik a bank adót. Az USA ezt helyeselte és követi mondták. Na de mi lett belölle ? Idáig halgatnak. A világválságért és munkanélküliségért a bankok felelössek és fizetni kell nekik. Ez volt az egyezmény alapja. Minden ország saját maga vezesse be a bankadót mondták. Matolcsy erre hivatkozhat.

  http://www.huffingtonpost.com/2010/06/22/bank-tax-coming-from-germ_n_621280.html”
 • 23. Szabra 2010. július 21. 14:19
  „Németh főszerkesztő elvtárs / az ATV televízió műsorában / megmondta, hogy az IMF és az Európai Központi Bank segíteni akar a magyaroknak! Ha nem engedik a segítséget , akkor az bankok kényszerítenek bennünk az önzetlen és nagylelkű cselekedeteik megtételére ?”
 • 22. Primax 2010. július 21. 12:10
  „Köszönjük, elemér !”
 • 21. Sagittarius 2010. július 21. 09:03
  „20. Elemér 2010.07.21. 03:00

  Én is próbáltam neked elmagyarázni amit nem tanítanak az iskolákban. A Te gazdaságtani álláspontod a lexikális tanokon alapul, amit "ugyan azok" (apjuk, nagyapjuk) alkottak meg mint akik most próbálják letuszkolni a világ különféle népeinek torkán a megszorításokat, mint előtte a hiteleiket. A hozzáállás, és módszer, amit Viktor képvisel ezek megzabolázására merőben új, és a szemellenzős gazdasági "szakemberek" számára rémisztő!

  Pedig hidd el, ez lesz egy új világrend alapja, amit mások is követni fognak, mert a globalogazdi által kreált állapot mostanra tarthatatlanná vált! Nekik ebben a formájukban végük!”
 • 20. Elemér 2010. július 21. 03:00
  „18. h´sz. Sagittarius

  Aki nem hülye az tudja hogy Mo. adósságait befektetök és az IMF financirozza. Mikor a bizalom megbillen, akkor ingadozik a forint. Nem veszik a befektetök a Magyar kötvényeket, mert nagy a rizikó. Több pénzt akarnak, vagy nem veszik. Ennek semmi köze a termeléshez, se a munkához. É-r-t-e-d ? Próbáltam ezt lassan elmagyarázni neked.;))”
 • 19. Elemér 2010. július 20. 16:05
  „<moderálva> Mikor Soros cégét vádolták, ö már rég nyugdijban volt. Soros profitált az angol és német bank ellen is, de most az arannyal foglalkozik. Neki a forinthoz semmi köze, de konyit az árakhoz. Soros pénzkereskedéssel foglalkozott legálissan. Soros soha nem irányitott semmit. Tanulmányozta a piacot és befektetett. Bárki megteheti ugyanezt ma a pizsamában otthol. Kell kompi és internet. Akik idáig próbállták, azok pár hónapon bellül elvesztették gatyájukat. Ezért tisztelik Soros rálátását. Soros a bankadóval is tisztában van. A pénz értéke nem csak azon mullik hogy mennyit dolgozol és produkálsz. Ezekszerint Kina lenne a leggazdagab ország a világon. Ha a keresetet nézzük, akkor Mo. ma, kb. 40 a világranglistán.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita”
 • 18. Sagittarius 2010. július 20. 15:01
  „<moderálva> sajnos számotokra kellemetlen jól tudom, hogy mindez kiderült, amit sokáig összeesküvéselméletnek próbáltatok beállítani.
  Köztudott, hogy csak 1-et említsek, Soros György anno spekulált az angol fontra is, és jócskán megrengette a gazdaságukat. Saját bevallása szerint már a Forintra is "játszott" évekkel ezelőtt, akkor most ne tenné, tennék meg, márcsak bosszúból is, amiért ekkora hidegzuhanyt kaptak tőlünk Magyaroktól!?

  Aki nem hülye egyértelműen láthatja, hogy a forint árfolyamának ilyetén mozgása csak is kizárólag manipuláció lehet, hiszen a gazdaság ugyan úgy termel, mi emberek ugyan úgy dolgozunk akár 2 nappal, 2 hónappal, 1 évvel, vagy 10 évvel ezelőtt!! Egyik napról a másikra az árfolyamok csak úgy tudnak elmozdúlni ilyen mértékben, ha manuálisan irányítják őket.”
 • 17. Elemér 2010. július 20. 11:10
  „A világ elfogadta a bank adót, de nem tudták kivitelezni. Megbuktatták a háttérben csendessen
  a bankárok. A bankárok financirozzák a politikusokat. A vita még nincs befejezve. Ha Mo.-n sikerül, az veszéjes és ragájos lessz. Mások is követelöznek.”
 • 16. Sagittarius 2010. július 20. 09:05
  „13. Spitfire 2010.07.20. 06:49
  "a bankok és különféle pénzügyi cégek tehetnek a válságról, fizessenek érte!"

  Erről van szó!!!!
  Valakinak végre a sarkára kell álni! Most táncoljon az IMF úgy, ahogyan mi fütyülünk, vagy egye meg amit megcsinált!

  Az árfolyamok elszabadulásának semmi köze, a Magyar gazdasághoz. Pusztán a globális tőke spekulációja, hogy megmutassák, akkor is igába tudnak hajtani bennünket, ha megfeszülünk is!
  Másodsorban pedig a cionista nagytőke bosszúja, hogy nem engedte a magyarság végigvinni, aljas terveiket az országunkkal!
  Hát feszüljünk meg, és nehagyjuk!! Kajánk van, vízünk van, dolgozni tudunk, a globalogazdi pedig zabálja meg a pénzét, ha nem adunk neki!”
 • 15. Sagittarius 2010. július 20. 08:54
  „11. Capr 2010.07.20. 01:01
  "Az IMF nem azért ment el, mert Viktor istenkirály jól tárgyalt velük, hanem azért mert egyáltalán nem volt konstruktív."

  Helyes!! Nagyon jól tette! Végre valaki van ebben a szerencsétlen országban aki ki meri jelenteni, hogy nem a világ, az emberek van a bankokért, hanem éppen fordítva!! Csak eddig a bankok a médiakampányaikkal eltorzították az agyatok, és fel sem merűlt bennetek, hogy lehetne másképp is!!

  "Hogy milyen szinezetű kormány vette fel a hitelt, na ez k...vára nem érdekli az IMF-et. Tudod mit jelentene, ha vissza kellene fizetni egyösszegben a kapott zsetont? "

  Bennünket viszont qrvára érdekel, és igen is vigye el a balhét aki megcsinálta, és a globalogazdival kollaborálva taccsratette az országot, és a népet. ...és jópár másik országot is, akik észrevehetően szintén kezdenek "a sarkukra állni"! Rövidesen nagy bajban lesz a globalogazdi!!

  "Gondolkodj, mielőtt hülyeségeket írsz. 2. 280-ról 292-ig romlott ma a forint euró kurzus. "

  Észrevehetnéd, hogy a forint nem azért romlik, mert Te, a szonszéd Jóska, vagy én kevesebbet termelünk, vagy dolgozunk! Ez pusztán, és tisztán csak is a globális nagytőke mocskos spekulációja, amivel próbálja megmutatni, hogy "qrvamagyarok, akkor is én vagyok az uratok!"! Természetesen az aljas globalogazdi, a kormány ellehetetlenítését is ezzel egy kalap alatt szeretnék megoldani, mert nem hajlandók velük a nép kifosztása érdekében kollaborálni!

  "Köszönjük Viktor, Saggi te meg örülj csak tovább. "

  AMEN

  "Legyélszíves ősszel is örülni, amikor Viktor császár megszorításokat fog bejelenteni. "

  Weheheheheheeee..... a tipikus szoclib agitprop duma! Kapjatok a fejetekhez, és próbáljatok normális Magyar emberként élni, ne folyton gáncsoskodni, és visszahúzni ha nehezetekre esik is szakítani a régi hagyományaitokkal. Vegyétek végre tudomásul, hogy van aki tud kormányozni, és azok nem ti vagytok! Sunnyogjatok el valami félreeső helyre, ahol egymást csesztethetitek. Meglátjátok jobb lesz mindannyiunknak.”
 • 14. Miértmagyar? 2010. július 20. 07:23
  „A bankok a hitelkihelyezéssel nagyon kicsi kockázatot vállalnak, lévén, hogy fedezetet kell képezni a hitelre...A legkisebb gond esetén is képesek azonnal visszamondani a hitelt, egy összegbe bekérni azt és nem fizetés esetén a fedezetet piaci ár alatt értékesíteni...A magyar bankok világszínvonalon szemetek...Volt is róla egyszer egy cikk, hogy milyen pluszterheket tesznek a kamatokba, amik más országokban nem léteznek!!Én nem védem Vityát, de nagyon jól teszi, hogy nem fekszik le, mint az előző hazaáruló, milliárdos csúszó-mászók!!Természetes ilyen esetben az össztűz, amit kapunk!Ezt kikel bírni!A raiffeisen (kisbetűvel) különösen szemét bank!Érdekes, hogy Ausztriába vesz fel tőlük az ember hitelt, akkor teljesen mások a körülmények!Én nem a Fideszre szavaztam, de egyre jobban tetszik amit csinálnak.A NÉP az első, nem a multik, nem a bankok!!!Aki meg rúgni akar valakibe, az tegye az országot a régióba alsó helyre benyomó maszop gazemberekbe!”
 • 13. Spitfire 2010. július 20. 06:49
  „a bankok és különféle pénzügyi cégek tehetnek a válságról, fizessenek érte!”
 • 12. Elemér 2010. július 20. 03:02
  „"A bankadóról: A bankadó alapvetően rövid távon hatákony költségvetési bevételi forrás, azonban hosszabb távon piactorzító illetve hátráltatja a gazdasági növekedést."

  Mi az hogy rövid táv és hosszu táv, mert a bankárok semilyen távrol nem akarnak hallani ?

  "Nem fejtem ki bővebben, mert hosszú. Akit érdekel az guglizzon."

  Én már gugliztam és van rálátásom. Soros is guglizott és van rálátása. Paul Krugman nobel dijas gazdaságszakértönek is van rálátása. Fizessék a bankok az adót.”
 • 11. Capr 2010. július 20. 01:01
  „Saggittarius: Az IMF nem azért ment el, mert Viktor istenkirály jól tárgyalt velük, hanem azért mert egyáltalán nem volt konstruktív. Pár adalék, még mielőtt annyira örülnél: 1. Hogy milyen szinezetű kormány vette fel a hitelt, na ez k...vára nem érdekli az IMF-et. Tudod mit jelentene, ha vissza kellene fizetni egyösszegben a kapott zsetont? Gondolkodj, mielőtt hülyeségeket írsz. 2. 280-ról 292-ig romlott ma a forint euró kurzus. Köszönjük Viktor, Saggi te meg örülj csak tovább. 3. Legyélszíves ősszel is örülni, amikor Viktor császár megszorításokat fog bejelenteni. Azért, mert dugni és szűznek maradni nem lehet egyszerre.

  A bankadóról: A bankadó alapvetően rövid távon hatákony költségvetési bevételi forrás, azonban hosszabb távon piactorzító illetve hátráltatja a gazdasági növekedést. Nem fejtem ki bővebben, mert hosszú. Akit érdekel az guglizzon. A bankok azért emelték a válságban a kamatokat, mert a banknak a devizahiteleit le kell fedeznie és szigorúan elméleti síkon lehetőleg abban a devizában és olyan futamidőre, amelyre a hitelt nyújotta. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a kihelyezett devizahitelekre a bankoknak forrást kell szerezni, amit vissza is kell fizetniük. A válság miatt az ország csődkockázata olyan nagy volt, hogy többszörösére emelkedtek a banki forrásköltségek, és egy bank nyilván nem kalkuttai teréz anya. Nos, ezt is jóval hosszabb lenne kifejteni, ugyhogy szintén guglit javaslok annak, akit érdekel. Félreértés ne essék, nem védem a bankokat, mert óriási profitrátával dolgoznak, de van rálátásom a témára és nem kell egyszerre ekézni őket.”
 • 10. Elemér 2010. július 20. 01:01
  „A bank adót mindenki elvileg elfogadta az USA és az unioban, aztán eltörpült de a vitának még nincs vége. Ezt Matolcsy is tudja, mert tudni kell neki. A Svédek voltak egyedül akik megoldották idáig a bank problémát már a 90-es években. Bankok rakják a saját pénzüket félre a saját biztositásukra. Ez megvédi a bankot, de nem a befektetöket és bank vezetöket. Ha reszkirozni akarnak akkor azt saját felelösségeikre tehetik. Bankok adták a hitelt fünek-fának és ez okozta a világválságot. Utána meg kaptak kölcsönöket, amit most visszakellene nekik fizetni. Ez lenne a bankadó alapja.

  http://www.miller-mccune.com/business-economics/bank-tax-we-hardly-knew-ye-19020/”
 • 9. miria 2010. július 19. 23:13
  „Nem látom azt a cikket sem , ami pár napja cimoldalon jelent meg , Varga családnak 6 millioért értékelték fel a lakásukat a kölcsön felvételekor , gondolom joval többet ért , most hogy nem tudták fizetni 3,9 millioért árverezték el , vették meg az erös emberek .és már 10 millioért árulták . hát ez aztán a nagy pofátlanság , és sajnos ezt simán megtehetik ma Magyarországon . hogy egy család az utcára kerül az nam számit , valaki pillanatok alatt több milliot nyer ,”
 • 8. Sagittarius 2010. július 19. 23:08
  „Weheheheheeeee, most hallottam, hogy elhúzott az IMF, lógó bazilikakilincs orral!!
  Ez már legénybeszéd Viktor!!!! Húzzanak oda, ahonnét jöttek, és kérjék vissza rohadt pénzüket a szoclibektől, akik felvették, és ellopták!!!”
 • 7. Deir_Yassin 2010. július 19. 22:59
  „Nekünk meg a részletfizetés okoz gondot kaftános szemétládák!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyot esett a forint

Hétfőn reggel röviddel hét óra előtt az eurót 288,98 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi… Tovább olvasom