Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

GKI: a gazdaság helyzete nem jobb, mint a kormányváltáskor volt

A magyar gazdaság mutatói a világgazdasági válság enyhülésével párhuzamosan javulnak, de a helyzet nem jobb, mint a kormányváltáskor volt - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzésében.

A magyar gazdaság mutatói a világgazdasági válság enyhülésével párhuzamosan javulnak, de a helyzet nem jobb, mint a kormányváltáskor volt - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) hétfőn megjelent előrejelzésében, amely pesszimistább a kormányénál, a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékos növekedését valószínűsíti az év egészére, szemben a kormány 3,1 százalékos várakozásával. Az előrejelzés alapján az idén eddig a külső konjunktúra kissé kedvezőbb volt a vártnál, a belföldi kereslet visszaesése pedig véget ért, de növekedésére csak a második félévben lehet számítani. Az év második felében a kivitel némileg lassul majd, ezt azonban ellensúlyozza a beruházások és a fogyasztás szerény növekedése. A kutatók úgy látják a termelési oldalon a növekedés részben a mezőgazdaságból származik, az ágazatot viszont csupán a tavalyinál jobb időjárás segíti. Az ipari termelés kissé lassul, az év egészét tekintve az áprilisban jelzett 11 százalék helyett 9 százalékkal nőhet. Az építőipari recesszió már hatodik éve tart, de mértéke az idén kisebb lesz a tavalyinál.

Az egyetlen dinamikus szektor a feldolgozóipar, elsősorban a külföldi tőkére támaszkodó autóipar lesz. Az export 17, az import várhatóan 18 százalékkal bővül az idén a GKI szerint. A beruházásoknál a kétéves visszaesés után a stagnálást alig meghaladó, egyszázalékos bővülés várható. Az állami-önkormányzati beruházások szinte csak uniós forrásokra támaszkodnak, de akadozik az elnyert pályázati pénzek felhasználása, ezért itt visszaesés várható. Tovább csökken a lakásépítés is. A munkaerő-kereslet csak szerény mértékben emelkedik 2011-ben. Markáns bővülés csupán néhány feldolgozóipari szakágazatban várható - áll az előrejelzésben, amely szerint a munkanélküliségi ráta 10,7 százalék lehet az idén.

A kiskereskedelmi forgalom a GKI szerint egyelőre legfeljebb stagnálónak minősíthető. A lanyha belföldi kereslet tovagyűrűző értékesítési és finanszírozási zavarokat okoz, különösen a kis- és közepes vállalkozások (kkv) szektorában. Az üzleti szektorban a bankadó és a szigorú kockázati limitek miatt a hitelkamatok magasak, a nem exportra termelő vállalkozások pedig még a drága hitelekhez is nehezen férnek hozzá. A GKI szerint az idén tovább nőnek a jövedelemkülönbségek. A többletjövedelem nagyrészt a magas jövedelműeknél képződik, akik fogyasztás helyett inkább megtakarítanak. A bruttó keresetek 4 százalékkal - a versenyszektorban a korábban gondoltnál kissé jobban, 4,5 százalékkal, a költségvetésiben 2,5 százalékkal - nőnek, ami átlagosan a reálkeresetek 2,5 százalékos növekedését eredményezi. A lakosság reáljövedelme - a magán-nyugdíjpénztári reálhozam kifizetésével együtt - 2 százalék körüli mértékben emelkedik. A háztartások úgynevezett vásárolt fogyasztása azonban csak 1,5 százalékkal nő, mert a hiteltörlesztési terhek magasak, és a bizonytalan jövő is tartalékképzésre, önellátásra ösztönöz. A hitelfelvételi szándék és lehetőség egyaránt szerény az idén.

A nettó megtakarítási ráta a tavalyi, 4,6 százalékon stagnálhat - áll a GKI előrejelzésében. Az infláció áprilisban érezhetően lassult, de a görög válság következtében nőttek az aggodalmak az euró és az Európai Unió jövőjével kapcsolatban, ami a forint - különösen a svájci frankhoz viszonyított - gyengülését okozta. Az idei átlagos infláció így 4,2 százalék lehet. A jegybanki alapkamat az év végéig feltehetőleg változatlan marad.

A GKI az egy hónappal korábbi elemzésében rámutatott, hogy a kormány gazdaságpolitikája a Széll Kálmán Terv és a konvergencia-program bejelentésével irányultságában helyes fordulatot vett. A fenntartható egyensúly megteremtése került a fókuszba - fogalmazott a GKI. Új elemzésében ehhez hozzátette, hogy a kormány olyan megszorítások bejelentésére kényszerült, amelyeket ellenzékben és az elmúlt egy év alatt is el akart kerülni. "Ezek a bejelentések óvatos bizalmat keltettek a külföldi befektetőkben és nagy nyugtalanságot az érintettekben" - áll a GKI hétfőn megjelent elemzésében.

Olvasóink írták

 • 6. dorombolok 2011. július 11. 11:35
  „GKI. rosszul fogalmazott: A gazdaság helyzete már ebben az évben jobb mint jövőre lesz!”
 • 5. Madarász 2011. július 04. 15:09
  „4. :)”
 • 4. spot 2011. július 04. 14:30
  „A GKI élén még nem volt vezetőcsere? Hogy maradhatott ki? Íme itt az eredmény. Viktor Viktor, szarvashiba!”
 • 3. iux 2011. július 04. 12:30
  „Gyurcsány mondjon le!:-)”
 • 2. Joebacsi70 2011. július 04. 10:19
  „A gazdaság nem élénkült meg, a tervek csa tervek maradtak, akárhogyan is hívják.
  Ez a valóság, nem a pártkongresszus !!!”
 • 1. klotzild 2011. július 04. 10:08
  „szemenszedett hazugság! A cikk íróját Szibériába .... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MOL-INA - Mi jöhet még?

Tudott már 2008-ban a kormányzó párt, a horvát demokraták teljes vezetése, és nem csak egyedül Ivo… Tovább olvasom