Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

GfK: tovább csökkent a fogyasztói bizalom

A visszaesés oka, hogy romlott a háztartások várt pénzügyi helyzetének és az ország gazdasági helyzetének megítélése.

A Komplex Fogyasztói Bizalom Index, a Fogyasztói Várakozások Indexe és Vásárlási Hajlandóság Indexe is csökkent 2011 márciusában - közölte a GfK Hungária szerdán. A közlemény szerint a lakosság közel fele számít a munkanélküliség növekedésére, a válaszadók túlnyomó része az árak emelkedését várja.

Továbbra is kedvezőtlenek a család reáljövedelmére vonatkozó várakozások. a megkérdezettek közel kétharmada reáljövedelmének csökkenésére számít. A Komplex Fogyasztói Bizalom Index csökkenő tendenciája folytatódott 2011 márciusában is, 17 pontos csökkenéssel jelenleg 140,5 pont az értéke. A Fogyasztói Várakozások Indexe alakulásában a tavalyi év végén megfigyelhető csökkenés 2011 első negyedévében is folytatódott a mutató mintegy 20 ponttal esett, jelenleg 170,8 pont az értéke.

A visszaesés oka, hogy romlott a háztartások várt pénzügyi helyzetének és az ország gazdasági helyzetének megítélése. Utóbbi esetében különösen a rövid távú, vagyis 12 hónapra vonatkozó várakozások romlottak - közölte a GfK. A Vásárlási Hajlandóság Index esetében is jelentős visszaesés történt 2011 márciusában, 14 pontos csökkenéssel 106,7 ponton áll a mutató. A vásárlási hajlandóság a válság mélypontján, 2009 márciusban mért szinten van. Ennek oka elsősorban a makrogazdaság alakulása, a benzin-, valamint az élelmiszerárak emelkedése - mondta a közlemény szerint Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatban 2011 márciusában tovább emelkedett a ráta növekedésére számítók aránya az előző negyedévhez képest. A lakosság közel fele (44 százalék) számít a munkanélküliség növekedésére, míg korábban egyharmaduk vélekedett így. A hitelfelvételi kedv csökkent, a lakosság harmada úgy gondolja, most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, 60 százalékuk pedig soha nem venne fel hitelt. Ennek háttérben az áll, hogy a lakosság közel fele a hitelkamatok növekedésére számít a következő 12 hónapban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Praktikernek nem volt jó éve a tavalyi

Németországban veszített piaci részesedéséből a csoport, amit a következő években szeretne… Tovább olvasom