Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Gazdaság: laposabb a lejtő

A tavalyinál valamivel több új lakás és vállalkozás, némi keresetnövekedés – kevés olyan adat van a megye első háromnegyed éves folyamatait tartalmazó kiadványban, ami első hallásra nem tűnik negatívnak.

A harmadik negyedévben is folytatódott a visszaesés a megye gazdaságában, igaz, a korábbinál kisebb mértékben. Lejtőn vagyunk, de már nem olyan meredeken – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. Az ipari cégek 1273 milliárd forint értéket állítottak elő, harmadával kevesebbet, mint egy évvel korábban. A 2,8 millió forintot meghaladó, egy lakosra jutó termelési érték azonban még mindig a második legmagasabb az országban, mintegy duplája az országos átlagnak.

Ha csak a legalább ötven embernek munkát adó vállalkozásokat nézzük, 34,8 százalékos a csökkenés. Az egyes ágazatok közül a legnagyobb, 40 százalékos zuhanást a gépipar szenvedte el. A vegyianyagtermék-gyártás 31, a textil- és bőripar 25, a fa-, papír- és nyomdaipar 23, míg az élelmiszeripar ˝csak˝ 9 százalékkal volt kénytelen visszafogni termelését.

A KSH megállapítása szerint a cégek a válság ellenére jelentős erőfeszítéseket tettek azért, hogy alkalmazottaikat megtartsák. Ezt támasztja alá, hogy a létszám a termelésnél kisebb mértékben, 11 százalékkal csökkent. A társaságok beruházásra fordított összegei is apadtak, de ezek sem harmadával, hanem ˝mindössze˝ hatodával.

Január és szeptember között 104 milliárd forint jutott ilyen célra: több mint kétharmada gép-, berendezés-, járműbeszerzés, mintegy háromtizede építés volt.

A megye építőipari termelése – ellenétben a hevesivel, a budapestivel és a baranyaival – ugyancsak visszaesett az év első kilenc hónapjában, méghozzá 12 százalékkal. Az épület- és közműépítéseknél mindössze 1–3 százalékos csökkenés adódott, de jóval kisebb kereslet mutatkozott például bontásra, terület-előkészítésre és épületgépészeti szerelésre.

Ennek ellenére a 2008. január-szeptemberinél 5 százalékkal több (összesen 941) lakás készült el az idei első háromnegyed évben. Az átlagos alapterület 95 négyzetmétert tett ki. A jövő ugyanakkor nem ígérkezik rózsásnak, mert 29 százalékkal kevesebb lakásépítési engedélyt adtak ki a hatóságok az egy évvel korábbinál.


Gyorsult a népességfogyás

Az első háromnegyed évben kedvezőtlenül alakultak a megye népmozgalmi adatai. Összesen 3179, az egy évvel korábbinál 2,3 százalékkal kevesebb gyermek született, a halálozások száma pedig kismértékben, 4055-re növekedett. A házasodási kedv kisebb lett, Győr-Moson-Sopronban 1629 pár kelt egybe, 8,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a kávétermelés

A világ kávétermése 127 millió zsákra (1 zsák=60 kilogramm) esik a 2009/2010-es termésévben az egy… Tovább olvasom