Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Gabonaipari cégek kartelleztek - 2 milliárdos büntetés

"Kőkemény" kartellben való részvétel miatt mintegy 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH 16 magyarországi gabonafeldolgozó vállalkozásra.

Az érintett vállalkozások 2005 februárjától 2008 áprilisáig egyeztették egymással egyes malmi búzaőrlemények árát, illetve árának változtatását, valamint egymás piacának meg nem támadására tett vállalásukkal felosztották egymás között a piacot és ezzel a GVH szerint a gazdasági verseny korlátozását célzó egységes és folyamatos, összetett jogsértést valósítottak meg.

A kartell, ezen belül az ár- és piacfelosztó megállapodás a legsúlyosabb jogsértésnek minősül a versenyjogban, amely az érintett termékek vásárlóit, adott esetben a fogyasztókat károsíthatja - írta a GVH. A feltárt kartell elsősorban a magyar fogyasztásban alapvető élelmiszeripari terméknek minősülő étkezési búzaliszt piacát érintette.

A GVH a súlyos jogsértést - több esetben ismételten - elkövető vállalkozásokkal szembeni bírság kiszabása során figyelemmel volt többek között az adott élelmiszergazdasági ágazat sajátosságaira, és egyes vállalkozások különösen nehéz pénzügyi helyzetére is. +

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. október 28. 15:48
    „Ettől a bírságolástól még nem lett olcsóbb a gabona és a termékek sem. Csupán mutyi az egész!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cseh és a szlovák bérek megelőzik a magyart

A csehek 244 ezer és a szlovákok 233 ezer forintnyi havi átlagfizetése tízezrekkel nagyobb összeg a magyarokénál. Tovább olvasom