Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 23°C Még több cikk.

Fundamenta: az idén kissé növekedhet a lakáshitelezés

Az összes lakáscélú hitelfolyósítás az idén meghaladja az előző év végtörlesztés nélkül számított, mintegy 140 milliárd forintos értékét.
A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. saját folyósítási adatai, illetve a beérkező hitelkérelmek nagyságából arra következtet, hogy a teljes piacon az összes lakáscélú hitelfolyósítás az idén némileg meghaladja az előző év végtörlesztés nélkül számított, mintegy 140 milliárd forintos értékét - közölte a lakástakarék-pénztár szerdán az MTI-vel.

A Fundamenta szerint az elmúlt években jelentős elhalasztott fogyasztás halmozódott fel a háztartásokban, és a pótlás beindul. Ennek egyik oka az, hogy a jegybanki alapkamat - és egyéb tényezők - hatására lényegesen csökkentek a lakáshitel kamatok.

A piacon jelenleg 8-9 százalék körül állnak a kedvezmény nélküli lakáshitelkamatok, míg egy éve közel jártak a 11 százalékhoz. A Fundamenta is több alkalommal csökkentette a piaci kamatozású áthidaló kölcsöneinek kamatát. Például az azonnali áthidaló kölcsön kamata jelenleg 7,9 százalék, de a megtakarítási időszak lejárta után igénybe vehető normál lakáskölcsön kamatlába - a bevezetése óta - változatlanul 3,9 százalék.

A lakástakarék-pénztár az idén több mint 47 milliárd forint saját lakáscélú hitel folyósításával számol. Ez az elmúlt év - végtörlesztéstől megtisztított - adatához képest közel 7 százalékos növekedés. Az elmúlt egy-másfél év folyósítási statisztikái azt mutatják, hogy az ügyfelek mintegy fele vásárlási céllal – jellemzően használt lakás vásárlására –, negyede felújításra vesz fel lakáscélú hitelt, míg az egyéb célok osztoznak a maradék 25 százalékon.

A Fundamenta - az idei első öt hónap adatai alapján - 15,3 milliárd forint lakáshitel-kihelyezéssel 31 százalékos piaci részesedést ért el.

Az is megfigyelhető a piacon, hogy a tavalyi végtörlesztési hullámot követően mára ismét egyre többen próbálják meglévő lakáshitelüket kiváltani a lakástakarékok által kínált konstrukciókkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év eleji árfolyamára erősődött a forint

Az eurót délután hat órakor 292,32 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben. Tovább olvasom