Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén 0°C | 7°C Még több cikk.

Frankhitel helyett váltson euróra!

Helyesli a pénzügyi felügyelet a svájci frankban és más devizákban lévő hitelek euróra váltását, s javasolja, hogy a hitelintézetek engedményekkel könnyítsék meg a lépés megtételét.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a körlevélben rámutat: az elmúlt időszakban a forint svájci frankkal szembeni árfolyam-ingadozása lényegesen meghaladta a forint/euró árfolyamét, ezáltal az átváltás révén a törlesztőrészlet stabilabbá, kiszámíthatóbbá válik.

Az euróra váltás lehetősége a lakossági ügyfelek jelentős részét érinti: a jegybank adatai szerint november végén 4800 milliárd forintnyi svájci frankban denominált hitel volt a háztartásoknál - ez a teljes állomány 56 százaléka -, és a jenhitelek nagyságrendje is százmilliárdos. Az ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönök a frankhitelek csaknem 90 százalékát adják - olvasható a Világgazdaságban.

Olvasóink írták

 • 11. szocdem 2011. január 12. 14:00
  „9. machers 2011.01.11. 10:33

  ".......hanem nagyon sokan a felelőtlen hitelfelvétel miatt jutottak ide. "

  Bocsi, de ez Európában már nagyon uncsi... A kisembereket hibáztatni azért, mert az állam nem épitett bérlakásokat már20 éve???? Ugyan! Ez tényleg átlátszó és ostoba szövegelésea neolibsiknek!

  Egyébként az első hullámért is az állam a felelős! Az MDF azért adta el az önkoris lakásokat, hogy a lakossági hiteleken át- amit külföldi bankok finanszíroztak - valutához jussanak... (Ez volt a lakosság eladósításának kezdete)
  A második hullámban meg elhitették az emberekkel, hogy Európában MINDENKI tulajdonos, csak az az ember akinek HITELE és LIZINGELT ÉLETE LAKÁSA AUTÓJA van... Te jó ég! Mekkora hazugság volt, de mégis megettétek, és ma isezt hiszitek hogy ez a "normális"!!!!

  A harmadik hullám most jön: a fityesz kénytelen lesz megengedni a sok sok ezer árverés. Annyi hajléktalan ellátó hely sincs, hogy a mostaniakat befogadja, annyi állami intézeti hely sincs, ami a kilakoltatások miatt széttiport családok gyermekeinek elég volna, így szó szerint egy millió hajléktalan koldus fog egy éven belül az utcán ténferegni mint Indiában...

  Megjegyzem: a hajléktalannak nincs címe, így SZAVAZATI joga se. Orbánék most adják meg a szavazati jogot a külföldieknek -akik a kieső szavazók (hajléktalanná válók) helyett biztosíthatják majd az uralmát a kövi 4 évre is.. Szóval csak figyeljétek, és hallgassátok az okosságokat amiketmondanak a fijjuk... (szociális intézkedések, a lakosságot valóban megvédő intézkedések nem lesznek, ne is várjátok!)”
 • 10. hehe08 2011. január 11. 11:10
  „részben igazad van.....
  ha a bérleti díjak a fizetésekhez képest nem lennének az egekben akkor sok ember nem lépte volna meg a lakásvásárlást....., így nem adósodott volna el 20-30 évekre.....
  az a baj, hogy szegények vagyunk..... és úgy is gondolkodunk.....
  a pillanatnyi öröm miatt feláldozzuk a jövőnket.....”
 • 9. machers 2011. január 11. 10:33
  „Amiről nem sokan beszélnek! Érdemes lenne kiszámolni minden hitelesnek, hogy abban az esetben, ha a hitelét forint alapúban vette volna fel, akkor hogyan alakult volna az eddigi befizetése?! A magas forint kamatok miatt, azzal sem jártak volna jobban. Összességében nem a hitel deviza neme, és a "szemét, szoclib, stb. bankárok" miatt vannak ilyen nehéz helyzetben, hanem nagyon sokan a felelőtlen hitelfelvétel miatt jutottak ide. Természetesen sokkal könnyebb másokat hibáztatni! Sajnos a magyar pénzügyi kultúra a béka segge alatt van Nagyon sokan alapvető dolgokkal sincsenek tisztában.”
 • 8. janika 2011. január 11. 09:48
  „Eltörölni a deviza- alapú hiteleket egytől- egyik mindet! A kiötlőiket meg börtönbe!”
 • 7. balintos66 2011. január 11. 08:59
  „"5"!
  Igen,a kormánynak nem érdeke hogy erősödjön a forint!
  Viszont ha páran váltanak gyengül a kereslet a frank után,így lehet hogy olcsóbb lesz.”
 • 6. Vanderer 2011. január 10. 20:35
  „Nem váltok!”
 • 5. reggi 2011. január 10. 17:29
  „A kormány és az exportőrök is a gyenge forintban érdekeltek, kivéve az CHF-ben eladósodott önkormányzatokat. Ezért szívnánk meg mégjobban... A kivárás kelt némi reményt, elhamarkodottan pedig lehet dönteni...”
 • 4. Bali01 2011. január 10. 13:51
  „Hát persze hogy helyesli,az árfolyam különbözetet meg szépen benyelik,arról nem beszélve,hogy a frank is csak addig vigéckedik,amíg hagyják,ugyanis egy spekulatív deviza,és jelenleg nincs ellenfele.
  Én azért várnék még mi lesz az euró zónával,hátha borul:)”
 • 3. Laza 2011. január 10. 10:43
  „Rákérdeztem a bankomnál, a válasz az volt, hogy szept1. óta csak forintjelzálogot lehet bejegyezni. Akkor miről beszélünk?”
 • 2. _Ria 2011. január 10. 10:09
  „Ha ezt az emberek meglépik, kapásból felmegy az euró 300 fölé... Idióták!!!”
 • 1. Lupo 2011. január 10. 09:14
  „... az EUR/CHF árfolyama nem igazán támasztja alá a fent leírtakat!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánnyugdíj: az Alkotmánybíróság februárban dönt

Az eddigi gyakorlat alapján január végéig várhatóan nem születik döntés a magánnyugdíjpénztárakkal… Tovább olvasom