Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Frankhitel? Alma! Forinthitel? Naná! Euróhitel: miért ne?!

Megy a huzavona: megmentsük-e a bajba jutott devizahiteleseket, vagy sem. Érdeke-e a banknak elárvereztetni az ingatlanokat, visszavenni a használt autókat? Interjú Anderle Ádámmal, a Lombard Zrt. vezérigazgató-helyettesével.

A devizahitelesek továbbra is nyomás alatt érezhetik magukat: a forint – május óta – az euróhoz (EUR) és a svájci frankhoz (CHF) képest is rengeteget gyengült. Ezt még tetézte, hogy a nemzetközi pénzpiacon biztos devizának tartott CHF az euróval szemben is erősödött. Június 3-a óta pedig tartósan 195 forint felett tartózkodik – július elsején pedig már 220 forintot ért egy CHF – az alpesi fizetőeszköz kurzusa – nehéz helyzetbe hozva a devizahiteleseket. A kormány – egyelőre – konkrétumok nélkül, de meg akarja menteni a külföldi pénznemben eladósodottakat. Kinek éri ez meg? Ki fizeti a számlát? Milyen gazdasági hatással kellene számolnunk, ha csak a lakáshitelek 10 százaléka bedőlne?

Egyelőre kicsit alábbhagyott a deivzahitelesek öröme: tartósan 200 forint fölött a svájci frank.
Egyelőre kicsit alábbhagyott a deivzahitelesek öröme: tartósan 200 forint fölött a svájci frank.
Fotó: Segesvári Csaba

A devizahitelek története – 2 százalék kontra 8 százalék, Ön mit választana?

2006. októberében a svájci jegybanki alapkamat 1 százalék volt, a Magyar Nemzeti Banké 6 százalék. Vajon hányan választották az ötször drágább forinthitelt?
Anderle Ádám, a Lombard Zrt. vezérigazgatója szerint a devizahitelezés veszélye kicsit a dohányzás jelentette problémákhoz hasonlít: mindenki tudja, hogy kockázatos, de ennek ellenére sokan dohányoznak, adósodnak el külföldi fizetőeszközben. – A devizahitelezés alapjai adva voltak: az elmúlt 10 évben viszonylag stabil árfolyamokkal, a magyarnál lényegesen alacsonyabb kamatokkal tudtunk kalkulálni – és senki sem gondolta, akár 3-4 évvel ezelőttig, hogy pénzügyi instabilitás veszélyezteti a piacokat. Az alacsony kamatok miatt olcsó hitelt kínáltunk, amire az emberek vevők voltak, ráadásul még az állam is örülhetett, ugyanis a bővüléssel nagyon felpörgött a gazdaság is.
A pénzügyi vezető szerint egyes közgazdászok már évekkel ezelőtt követelték, hogy a bankok figyelmeztessék ügyfeleiket a devizahitelek veszélyességére – amit a pénzintézetek meg is tettek. Ennek ellenére a kockázatfeltáró nyilatkozatokat kevesen vették komolyan – csakúgy, mint a cigis dobozok fekete matricáját. 2006-ban senki sem gondolta, hogy 200 forint fölé drágulna a frank – ma az a valóság.

A svájci frank és az euró árfolyamának változása 2007 és 2010 között. Talán már rosszabb nem lesz.
A svájci frank és az euró árfolyamának változása 2007 és 2010 között. 2010. július elsején szakadtak meg a tárgyalások az IMF delegációval, a forint 292-ig gyengyült az euróval szemben, a svájci frankért 220 forintot kértek. Talán már rosszabb nem lesz.

Ügyfelek megmentése – engedjük el a tartozást?


– A kínált termékért a gyártó, a szolgáltató felel. Ha autót veszek, én sem vizsgálom, hogy valóban megvéd-e a légzsák. Ha a bank azt állítja, „nem is olyan kockázatos" a CHF alapú hitel, elhiszem – ismerte el a bankok felelősségét Anderle Ádám. A bankszektornak sem jó a mostani helyzet – senki sem szereti a kockázatokat. A pénzügyi szakember szerint az államnak is érdeke az adósok megmentése: sőt, a tévhitekkel ellentétben a banknak is ez a célja, vagyis hogy az ügyfél minél tovább fizetésképes maradjon. Már csak az a kérdés, ki és hogyan fizesse a számlát. – A pénzintézetek futamidő-hosszabbítással próbálják átmenetileg enyhíteni az adósok terheit, de autóhiteleknél ezt a kaput az állam bezárta. A futamidő-maximalizálás miatt az autóhiteleknél nem tudjuk tovább nyújtani a futamidőt, bármennyire is szeretnénk. Engedjük el a tartozást? – vetette fel a meglepő kérdést Anderle, majd hozzátette: – Megtehetnénk, de ez természetbeni juttatásnak minősülne. Azaz, az adós, az elengedett tartozás után közel kétszer annyit – SZJA-t, TB járulékot – fizetne. Ez nem reális megoldás.

adozona.hu számításai szerint egy 1 millió forintos természetbeni juttatás 1 millió 978 ezer 900 forintba kerül.
adozona.hu számításai szerint egy 1 millió forintos természetbeni juttatás 1 millió 978 ezer 900 forintba kerül.
A banknak nincs pénze


Sokan azt hiszik, hogy a bankok tele vannak pénzzel. – Pedig a bank alapvetően közvetítő, a teljes vagyonának csak kis része a sajátja. . A betétesektől kaptunk pénzt, amit felelősséggel kell kezelnünk. Az ő pénzüket nem osztogathatjuk szét – magyarázta a Lombard Zrt. vezérigazgató-helyettese. Ha 100 egységnyi pénzt veszünk alapul, akkor abból 5-8 egység csak a bank sajátja. Ez fedezi a tartalékokat, a működést, a kockázatokat. Minden más a betétesek pénze, ha adót vetnek ki a bankokra, azt az ügyfelek és a betétesek fizetik meg. Ha a nyereség adóztatásáról beszélünk, akkor azt nehéz az autófinanszírozókra értelmezni. 2009-ben veszteséges évet zártak a gépjármű finanszírozók – ezt már nehéz tovább adóztatni. Kifejtette: a mostani több mint 200 milliárdos bankadóval nem a bankoktól, hanem végsősoron az ügyfelektől vonják el a pénzt. A szakember szerint az államnak érdemes beavatkoznia a piaci folyamatokba és a nehéz helyzetbe került devizahiteleseket megsegítenie – ugyanis makrogazdasági szinten ez kedvező hatásokkal járhat. – A jelenleg kínált átütemezések csak az ügyfelek kis százalékának nyújtanak menedéket – a munkahely elvesztése, és a törlesztőrészletek emelkedése ellehetetleníti az adósokat.

A svájci és az EU kamat lényegesen alacsonyabban volt, mint a magyar. Ki választotta volna a kétszer drágább hitelt?
A svájci és az EU kamat lényegesen alacsonyabban volt, mint a magyar. Ki választotta volna a kétszer drágább hitelt?


Autókölcsön vs. lakáshitel – az autó elvesztése csak fáj, a lakásé viszont már katasztrófa


– Utólag már úgy látjuk, az egzotikus devizában való eladósodást – USD, CHF, japán jen – be kellett volna tiltani. Az eurót azért nem soroljuk ebbe körbe, mert az euróövezetbe tartunk – magyarázta a szakember. Ha a kormány komolyan gondolja az övezethez csatlakozást, akkor az euró hiteleket kellett volna előtérbe hozniuk a hosszú távú lakáshiteleknél. Egy 20-25 éves lejáratú Euró alapú lakáskölcsön nagyobb részét fogja már az ügyfél az Euróban kapott fizetéséből fizetni – remélhetőleg. – A bankok nem akarnak visszavett autókat, elárverezett lakásokat. A becsődölt ügyfél senkinek sem jó, senkinek sem érdeke az árverés. Licitálás esetén a bank legfeljebb a fele pénzéhez jut hozzá – irracionális azt hinni, hogy ez a pénzintézeteknek kedvezne. Ráadásul az elektronikus árverezés bevezetése előtt bizonyos érdekkörök – piaci ár töredékéért – kaparintották meg az ingatlanokat, autókat, óriási kárt okozva az ügyfeleknek, bankoknak.

15 éves, 5 millió forintos lízing havi törlesztőrészlete euróban, svájci frankban és forintban felvett hitel esetén.
15 éves, 5 millió forintos lízing havi törlesztőrészlete euróban, svájci frankban és forintban felvett hitel esetén. Az adatok az adott évben történő folyosítás esetén érvényes törtlesztőrészletet mutatják. 2008 őszén "megszűntek" a CHF hitelek, így 2009-es adatot nem kaptunk. Ha az akkori törszletőrészletet mai árfolyammal átszámoljuk - és a kamatelmelést elhagyjuk, a pontos adatok hiánya miattt - akkor is majd 60 ezer forintos részlet jön ki.  Ez közel 50 százalékos emelkedés.

Fegyelmezetten, bölcsen kell viselkednünk – felettünk köröznek a pénzügyi keselyűk


– Nyugodt gazdasági klíma, és megnyugvó piac kell ahhoz, hogy kilábaljunk a jelenlegi helyzetből. Legrosszabb eset akkor következne be, ha a külföldi bankoknak „elmenne" a kedvük a magyarországi tevékenységüktől. Ha elkezdenék kivonni a pénzüket, borzasztó nagy bajba kerülnénk – ismertette a jelenlegi pénzügyi helyzetünk veszélyességét Anderle. Szavaiból kiderült, még messze vagyunk ettől a forgatókönyvtől, de nem szerencsés, ha politikusaink nyilatkozatai bizonytalanságot keltenek. Beszélgetésünkből arra is fény derült, hogy hazánk ugyan sérülékeny, de azért annyira mégsem védtelen – leginkább Európai Uniós tagságunk miatt. – Görögországot nem hasonlíthatjuk hazánkhoz. A görögök fals makrogazdasági adatokat közöltek ami nemzetközi szinten is „ciki". Bizonyos spekulatív köröknek érdekük a hangulatkeltés: ha hullámzik a pénzpiac, a nagy pénzügyi alapok rengeteget tudnak keresni. Ezért is fontos a megfontolt kormányzati kommunikáció.. A szakmai berkekben ártalmatlannak tűnő kijelentések nemzetközi porondon komoly hullámokat kelthetnek – ezzel a forintot könnyen a mélybe lökhetik a meggondolatlan nyilatkozatok.
Anderle szavait leegyszerűsítve: a hírek felfújása pénzt hoz bizonyos nemzetközi alapoknak, gazdasági érdekük a hangulatkeltés.

Nehéz helyzetben az ingatlanfinanszírozás: még mindig drága a forinthitel.
Nehéz helyzetben az ingatlanfinanszírozás: még mindig drága a forinthitel.

Megyünk az euróövezetbe, még sincs euróhitel – mindenki a saját kárán tanul


– A pénzügyi stabilitás érdekében vissza kell fogni a lakossági hitelezést, még ha ez hűti is a hazai GDP bővülését. Ez okos és átgondolt makro-közgazdasági döntés. A mostani lépésekkel a forinthitelezés növelését – egyben a devizakitettség csökkentését szeretnék elérni. Az elmúlt évek politikájának a felelőssége, hogy a magasan tartott forintkamatok miatt lényegesen jobban megérte svájci frankban, euróban eladósodni. Hogy jobban értsük: a szerkezeti reformok elmaradásának, a népszerűség hajhászásának az árát most fizetjük meg. Erősebb gazdaságpolitikával már rég elérhettünk volna a mostani 5,25 százalékos jegybanki alapkamatot, ami segítette volna a forinthitelek elterjedését – a mostani devizahitel-válság elkerülését. – A választók nem akarták elfogadni a hosszú távú terveket, a mostani válság csak előrébb hozta az elodázhatatlan lépéseket – fogalmazott Anderle, aki még megjegyezte, hogy a nemzeti vagyon „hiánya" is sebezhetővé tesz minket.

De az euró az más.

– A bölcs közgazdászok szerint az idegen devizában való eladósodás kockázatot rejt, de nem mindegy milyen devizáról beszélünk. Ha végiggondoljuk az elmúlt évek gazdasági törekvéseit, tisztán láthatjuk, hogy Magyarország az euró övezetbe tart. Vagyis, éveken belül euró lehet a fizetőeszköz. Így, igazából hosszútávon az vállal árfolyamkockázatot, aki forint hitelt vesz fel– érvelt Anderle.
Váltsuk át a devizahiteleket?


Az MNB 2010. március jelentése szerint, a hazai lakáshitelek forintosított összege 4 ezer 100 milliárd forint. Mi lenne ezzel, ha átváltanánk? – Ha a mai napon CHF hitelünket forint alapúra konvertáljuk, két dologgal kell számolnunk. Az egyik, hogy realizáljuk az árfolyamveszteséget – ami a 170 forintnál felvett CHF hitelnél, mai áron számolva 25 százalékos –, valamint megfizetjük a közel 4 százalékos kamatkülönbséget is. Ezzel lezárjuk az adósságunkat, és biztonságban érezhetjük magunkat. De egy 20 éves futamidejű hitelnél érdemes arra is gondolni, hogy az árfolyamok visszatérhetnek régi „medrükbe" és akkor feleslegesen realizáltuk a veszteségünket.

Anderle szavaiból kiderült, közös – állami és pénzügyi – összefogással kell kisegíteni a bajba jutott devizahiteleseket, különben nemzetgazdasági problémákat is okozhat a devizahitelek nagyméretű bedőlése. A hitelek forintosításának előnyéről viszont nem győződtünk meg, hosszútávon még mindig megéri devizában eladósodni. A jelenlegi kormány devizahitel-korlátozása a lakossági jelzáloghitelekre vonatkozik, így aki működési, fejlesztési, gépjárműhitelt kíván felvenni Euró alapon, az akár jól is járhat az árfolyamnyereséggel – ha vállalja annak a kockázatát, hogy a forint innen erősödni fog,. A többiek pedig a megnyugvó nemzetközi piaci, pénzügyi környezetben bízhatnak – ugyanis a szerencse is kell a kilábaláshoz.

Olvasóink írták

81 hozzászólás
 • 81. gjozsi88 2010. augusztus 05. 13:43
  „soci70!
  A banknak ott a jelzálog fedezet...!
  Csak társadalmi okokból nem engedjük érvényesíteni!”
 • 80. soci70 2010. augusztus 04. 15:37
  „Hibás a bank mer nem ellenőrzi a hitelesek hitelképességét, max 33 % ig
  Hibás aki többet vesz fel mint amennyit vissza tudna fizetni, sőt buta ha nem számol az árfolyam kockázattal,de röhög a forintosokon amikor lent van az árfolyam most meg sírnak.A kapzsiság vezetett idáig mint a bank mint a hitelesek részéről.Nem tudom sajnálni őket.

  Egészség,munka és kaja legyen....többi meg baromság

  üdv”
 • 79. gjozsi88 2010. augusztus 04. 11:24
  „még annyit!

  "egy országos lakásépítési program megvalósítására, ami egyrészt irányultságában közelítene minket Európához, másrészt a gazdaság is felpörögne tőle, nem különben az építőipar által létrehozott vagyon is magyar tulajdonban maradna, ami eleddig nem volt divat..(a hitelezett ingatlanok voltaképpen mind valami külföldi bank tulajdona)"

  Milyen pénzből?
  Ugyanis elöbb be kellene valamiből fektetni, hogy felpörögjön a gazdaság, ami rövidtávon állami bevételt hozna, de mivel ezek a beruházások nem megtérülő beruházások, csak az épitéskori hasznot hoznak a gazdaságnak, miközben évtizedekig fizeti az adós, emiatt nem tud mást venni, ezért gyártani sem kell...!
  Ezzel a fidesz már 98-02 közt megbukott és lökte a resszeció irányába az országot!”
 • 78. gjozsi88 2010. augusztus 04. 11:21
  „szocdem!
  Az a pár barom bolsi, ahogy hivod őket, azt az eredméyt érte el, hogy a Viktor az ö eredményeikkel indokolja az IMF szükségtelenségét!
  A lakáshitelesek kapzsiságának köszönhetjük, hogy a gazdaság visszaesőben van, ugyanis a 400 000 lakáshitel programot a viktor inditotta el, ráadásul a fidesz retorikának köszönhetően mertek álmodni az emberek és 100 000 ft nettóból vettek 20-25 milliós lakásokat hitelre!”
 • 77. szocdem 2010. augusztus 04. 10:25
  „Aderle sok dologban téved.
  Legfőbb tévedése az, hogy a kormányzatnak meg kellene menteni a bedőlt hiteleseket.

  Abban persze egyetértek hogy nem lehet 300 ezer (!!) családot az utcára lökni, mert pár barom bolsi elbaltázta az ország gazdasági fejlődését, de koránt sem úgy kell ezeken segiteni, hogy 300 ezer lakást meg kellene vennünk a hiteleseknek.
  Ez egy olyan baromság, ami egy jogállamban mind jogilag, mind morálisan tarthatatlan még elképzelés szinten is!!!!
  A gazdasági következményekről meg nem is beszélve, mert azok felfoghatatlan méretű károkat okoznának. (gondoljunk csak pl. a hitelállomány értékére,amit adóforintokból kellene megváltani!)

  Az államnak haladéktalanul lépéseket kellene tenie a bedölt hitelesek védelmére egy országos lakásépítési program megvalósítására, ami egyrészt irányultságában közelítene minket Európához, másrészt a gazdaság is felpörögne tőle, nem különben az építőipar által létrehozott vagyon is magyar tulajdonban maradna, ami eleddig nem volt divat..(a hitelezett ingatlanok voltaképpen mind valami külföldi bank tulajdona)”
 • 76. ifhorvth 2010. augusztus 04. 06:40
  „Jelképekben gazdag, ámde a nemzet polgárai számára jogosítványokban szegényebb alkotmányt szeretne a Fidesz. Mindezt úgy képzeli megvalósítani, hogy hülyének nézi a haza polgárait: egyfelől közli, hogy nagyobb beleszólást kíván adni az állampolgárok számára, majd pár mondattal később kijelenti, hogy kurtítani akarja a megszólalási lehetőségeiket azzal, hogy szűkítené a népszavazások lehetőségét. Mindezt tetézi azzal, hogy a kétharmados hatalmát tovább erősítendő növelni akarja a parlament ellenőrző szerepét és kivenné az alkotmányból a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményét. Magyarul minden olyan eszközt, lehetőséget ki akar irtani a demokráciánkból, melyeket azért alkotott meg az első demokratikus parlament a rendszerváltáskor, hogy kontroll alatt tarthassuk a mindenkori kormányokat.

  A Fidesz tehát fél, retteg. Retteg attól a nemzettől, melyet átvert, melyet hazugságokkal tömött négy éven át, csakhogy hatalomhoz juthasson és most, hogy ezt a felkérést megkapta a nemzettől, most meg akarja tiltani a nemzetnek, hogy ellenőrizze a kormányzásukat.”
 • 75. gjozsi88 2010. augusztus 03. 06:34
  „még annyit:
  A szocik annyira tehetségtelenek voltak, hogy a világválság kitörésekor tett javaslataikat azóta elfogadta a világ!
  Ugyanis a Gyurcsány kiadásokat kezdett csökkenteni, ezt teszi most már miután a hiányuk terhére nem tudták kezelni (amit az Orbán javasolt) a válságot európa (lásd a románok áfa emelése, fizetés, nyugdij csökkentés...stb)
  Másrészt 1,5 évvel késöbb létrehozták azt az alapot a bajbajutott országok megsegítésére, jóval nagyobb tőkével, mint amit 2008-ban a Gyurcsányi javaslatként lesöpörtek az asztalról!

  A vak hited, nem elég de próbálkozz érvelni, mert azzal adós vagy!”
 • 74. gjozsi88 2010. augusztus 03. 06:29
  „Patriot!
  A kérdésre még nem válaszoltál!
  Mikor hazudott a Fidesz?
  Akkor amikor a kampányban azt mondta, hogy mindenben utolsók vagyunk, vagy a kétszer bedöntött forint után (elöször a Kósa lökte az árfolyamot 265-ről 290 re, onnan erösödött vissza csak 280-ig, majd az IMF bukta lökött a forinton 290 ig, onnan 280 ig visszaerösödve! Ugye a 280, még mindig több, mint a 265?
  Arról nem beszélve, hogy a kamatfelárunk a Bajnai 1,75%-ról a Viktor 2 hónapjában 3,30%-ra nött), amikor azzal indokolta az IMF szükségtelenségét, (megismételve a Bajnai adatait), hogy a hiányunk európa élmezönyében van, az adósságunk a középmezönyben??
  Ezt az ellentmondást jó lenne tisztáznod!”
 • 73. Patriot 2010. augusztus 02. 21:06
  „Joci <moderálva>
  2002-2010 között egy tehetségtelen korrupt banda volt hatalmon, és ennek lett egyenes következménye az elértéktelenedett forint.”
 • 72. gjozsi88 2010. augusztus 02. 19:22
  „Patriot!
  59!
  Az árfolyam változás ,ha a külföldi hatások miatt történik, akkor a forint együtt mozog a régiós devizákkal!
  A forint a Kósa kiszólás miatt elkülönülten mozgott ezektől! Ez a gyengülés, majd a kissé megnyugodott piac után, mikor csak 280 ft-ig erösödött vissza az euró árfolyam, az IMF kivonulás ujra 290-ig lökte a forintot, onnan erösödött 280 föléig!
  Hol van ez a 265 alatttól?
  Egyébbként a devizahitelesek megsegítése ott tart, hogy a JÖVÖBEN nem lehet devizahitelt felvenni...!
  Az eszközkezelőről ,amit a bukott hitelek állami megvásárlásáról szólna, még nem tudjuk milyen forrásból jönne létre!
  A kormány össze-vissza beszél!
  Egyszer IMF pénzből hozná létre..!
  Erre azt mondták : nem és hazamentek!
  Majd kitalálta a Matolcsy a Hír tv ben nyilatkozva, hogy a bankoktól ..!
  Miután már megfejték őket és gyakorlatilag a tőlük elvenni szándékozott 200 milliárdból a Kósaék eltapsoltak 150 milliárdot, az IMF kivonulás árát még számolják...!
  Azaz a bankadó jó, ha nullszaldós lesz, a fidesz okozta károk felszámolására!”
 • 71. load 2010. augusztus 02. 15:41
  „70. élet
  Volt forint hitel és deviza alapú hitel is.
  Mindenki szabadon választhatott, hogy melyikben akar eladósodni.
  Hülyének lenni állampolgári jog.
  Most betiltották a deviza alapú jelzálog hitelezést. Ez azt eredményezi, hogy a forint hitelek kamata az egekbe emelkedik.
  Az jó lesz neked?”
 • 70. élet 2010. augusztus 02. 15:22
  „Azt a kormányt kell szidni akinek a kormányzása alatt,megengedték a bankoknak a devizahitelezést,vagy nem tettek ellene semmit!”
 • 69. zeta62 2010. augusztus 02. 07:51
  „Én egy kicsit "tamáskodom" ebben, pont azért, mert ahogy utilaput kötött az IMF talpára, ugyanezzel a lendülettel nyilvánosságra is hozhatta volna a zsarolást...Ha nem veszünk fel újabb hitelt tőlük, akkor nincs zsaroló potenciál sem.
  Ha akkora különbség lett volna a libajnai által megadott adatok és a valóság között, akkor nem kötelezte volna el magát a hiánycél tartására.
  Szerintem ez egy lényegében elhibázott taktika része volt, a választások előtt kinyílvánított magasabb hiánycél kierőszakolására. Nem sikerült megvezetni a hitelezőket, és ez lett belőle.”
 • 68. nasi12 2010. augusztus 02. 01:08
  „..... zeta62 2010.08.01. 17:24
  "Én mindezt elhiszem neked. Akkor viszont mivel magyarázod, hogy leendő királyunk lényegében elismerte, megismételte Bajnai adatait?"

  Orbán akkor tette csak a pozitiv kijelentéseket, akkor vonta vissza súlyos kijelentéseit, mikor megfenyegették, mikor rászóltak, hogy mást nem mondhat, mert eltapossák!”
 • 67. zeta62 2010. augusztus 01. 22:22
  „Nem vagy vitaképes, ezért előbb zsidózol, majd fenyegetőzöl... :D
  Vona felébredt a ködből, ennyi a történet. Álmodj tovább, majd mások ébrednek.
  Még mindig nem tudtál cigányozást idézni tőlem! :)”
 • 66. Patriot 2010. augusztus 01. 21:53
  „Nem szokásom egy libsivel a nemzeti oldal politikusairól vitatkozni, de valszeg hallottál Vona polgári körös kitérőjéről.
  Persze ez nem bűn, csak nem árt észben tartani.

  Mondjuk téged Zion62 ez nem érint, és nem is értheted.
  Számodra a Nemzet és a Nemzeti Radikalizmus értelmezhetetlen szavak, te még a verberi dakotázásnál és a sunyi cigányozásnál tartasz.

  A többit majd négyszemközt..”
 • 65. zeta62 2010. augusztus 01. 21:39
  „Összekeversz a főnököddel!
  Nála divat választásról választásra váltani, így lett libsiből komenista, kádárabb a kádárnál... :D”
 • 64. zeta62 2010. augusztus 01. 21:38
  „Ne erőlködj, FAÉK!

  A vér nem válik vízzé, pláne ha kék :D”
 • 63. zeta62 2010. augusztus 01. 20:05
  „Nem fognak a tulajoknak keresztbe tenni ilyen tartalmú cikkel :)
  Gondolom le van tiltva...”
 • 62. zeta62 2010. augusztus 01. 17:24
  „... nasi12 2010.08.01. 16:48

  Én mindezt elhiszem neked. Akkor viszont mivel magyarázod, hogy leendő királyunk lényegében elismerte, megismételte libajnai adatait?
  "gazdaság stabil" "adósság középmezőnyben"

  Ez valahogy nagyon nem stimmel...
  Valamikor hazudott, bár ő sose...
  Most, vagy előtte?”
81 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódó fejcserék: új elnök az MVM élén

Mártha Imrét visszahívták, helyére Baji Csaba került. Tovább olvasom