Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Fontos tényező a Tesco a nemzetgazdaságban

A hazai bruttó hozzáadott érték körülbelül egy százaléka, 101 milliárd forint kapcsolódik közvetlenül a Tesco magyarországi tevékenységéhez a 2010-es adatok szerint.
A hazai bruttó hozzáadott érték körülbelül egy százaléka, 101 milliárd forint kapcsolódik közvetlenül a Tesco magyarországi tevékenységéhez a 2010-es adatok szerint - derül ki a Századvég Gazdaságkutató tanulmányából, amely a Tesco nemzetgazdaságban betöltött szerepét vizsgálja.

A szerdán Budapesten ismertetett kutatás szerint a közvetett és az indukált hatás újabb 110 milliárd forintot tett ki.

Az áruházlánc 2010-ben közvetlenül 21 200 embert foglalkoztatott, közvetve és indukáltan még mintegy 8000 munkavállaló foglalkoztatása kapcsolódott a tevékenységéhez, ez összesen csaknem 30 ezer dolgozót jelent - ismertette Kerekes György, a Századvég üzletág-vezetője.

A 71 milliárd forint befizetett adó a forgalmi adóból, a különadóból, a személyi jövedelemadóból, az iparűzési és a társasági adóból tevődött össze.

A kutatás megállapítása szerint a nemzetközi láncok átlagánál magasabb, körülbelül 80 százalékos a Tescóban a magyar termékek aránya a legfontosabb élelmiszerek körében.

A sajtóbeszélgetésen Gerendás János, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a kiskereskedelem a magyar gazdaság egyik ütőere. A külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncok sikere elsősorban annak köszönhető, hogy új, innovatív megoldásokkal jelentek meg a magyar piacon, és versenyképes árakat tudtak kínálni. Ugyanakkor a koncentrációnak voltak vesztesei is, a kisebb családi vállalkozások nehezebb helyzetbe kerültek, és a hazai termelők egy része kiesett a belső piacokról.

Az utóbbi évtizedben megnőtt a hazai fogyasztási szerkezet importigénye - emelte ki Gerendás János. Ennek negatív hatása volt a külkereskedelmi mérlegre, valamint a belföldi termelőkre és a munkaerőpiacra.

A helyettes államtitkár szerint az utóbbi időben a kereskedelem részéről erősebb nyitás tapasztalható, az egyensúly irányába indultak el, és remélhetőleg a beszállítói oldalon is egyre inkább versenyképes magyar vállalkozások jelennek meg.

A beszállítói oldal erősítése érdekében szabályozói és támogatói eszközökkel a kormánynak aktívan kell fellépnie, de bíznak abban, hogy a két oldal között újfajta partnerség jön létre - fogalmazott a helyettes államtitkár.

A Tesco 18 éve van jelen Magyarországon, ahol a második legnagyobb munkaadó, az egyik legnagyobb adófizető és az egyik legnagyobb külföldi befektető - hangsúlyozta Gerard Gray, a Tesco-Global Áruházak Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: remélik, hogy jövőre megszűnik a válságadó, és beruházásaik visszatérhetnek a korábbi szintre.

A vezérigazgató hangsúlyozta: továbbra is segíteni kívánnak a magyar kis- és középvállalkozói szektor növekedésében. Csütörtökön indul az a beszállítói akadémia, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az áruházlánc helyi beszállítói országossá, az országos beszállítók pedig akár nemzetközivé válhassanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzvédelmi oktatás a kamarában Győrben - hírvideó

Tovább olvasom