Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Folytatódott a lakásépítések visszaesése

Az idei első félévben 4463 új lakás épült, 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
A kiadott lakásépítési engedélyek száma 17 százalékkal, 4888-ra csökkent.

Az építtetők körében folytatódott a vállalkozói szektor visszaszorulása, így a vállalkozások részesedése már az egyharmadot sem éri el az újlakás-beruházásokból - közölte a KSH.

Az építtetői kör összetételét továbbra is a természetes személyek súlyának növekedése jellemzi. Az általuk épített lakások aránya 58-ról 65 százalékra emelkedett az elmúlt év első fele óta.

A vállalkozások által épített lakások aránya ugyanekkor 40-ről 32 százalékra csökkent. Budapesten, ahol korábban a vállalkozói lakásépítés meghatározó volt, most a lakások több mint felét természetes személyek építtették.

Országosan 2012 első félévében mindössze 43 lakás épült önkormányzati megbízásból.

Az építtetői kör átrendeződésével összhangban tovább csökkent az értékesítésre épített lakások aránya, 43 százalékról 35 százalékra, míg a saját használatra épített lakásoké nőtt 56 százalékról 61 százalékra. Bérbeadásra a lakások 4 százaléka épült, ez egy évvel korábban 1 százalék volt - közölte a KSH.

A lakásépítés kivitelezők szerinti megoszlása alig változott: jogi személyiségű gazdasági társaságok a kivitelezői a használatba vett lakások 51, az egyéni vállalkozások a lakások 32 százalékát építették, 2011 első felében 54 százalék, illetve 30 százalék volt az arány.

Az új lakások 12 százaléka lakossági kivitelezésben készült el, egy évvel korábban ez az arány 10 százalék volt.

Az újonnan épült lakóépületekben 55 százalékról 61 százalékra nőtt az új családi házak aránya, ugyanakkor a többszintes, többlakásos épületeké kisebb lett. A lakóparki lakások aránya változatlanul 2 százalék.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 2012 első félévében 104 négyzetméter volt, ez 4 négyzetméterrel több, mint korábban. A 100 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakások aránya 41 százalékról 43 százalékra nőtt.

A KSH adatai szerint 2012 első félévében 1190 lakás szűnt meg, 20 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. 165 üdülőépületben 279 üdülőegységet építettek, és 167 üdülőépületben 292 üdülőegységre adtak ki építési engedélyt. A használatba vett üdülőegységek száma 40, az engedélyezetteké 71 százalékkal nőtt. Az új üdülők átlagos alapterülete 79 négyzetméter, a tavalyinál 3 négyzetméterrel nagyobb.

Az első félévben használatba vett lakások számának alakulása jelentős régiós különbségeket mutat: míg több régióban - köztük Észak-Alföldön, Dél-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon - növekedés következett be , addig Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon az átlagosnál nagyobb mértékű, egyaránt 38 százalékos a felépített lakások számának visszaesése.

Egy évvel korábban még Közép-Magyarországon koncentrálódott a lakásépítések több mint fele, most 41 százalékuk épült ebben a régióban.

Budapesten az előző évi jelentős visszaesést követően ebben a félévben 53 százalékkal kevesebb lakás épült, mint 2011 első félévében.

A községekben 29, a városokban 13 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba, a megyei jogú városokban viszont 34 százalékos növekedés következett be az elmúlt év azonos időszakához képest.

A kiadott építési engedélyek száma - Nyugat-Dunántúl kivételével - valamennyi régióban csökkent, ennek mértéke Közép-Magyarországon a legerőteljesebb, 26 százalékos.

Budapesten fél év alatt mintegy ezer lakás építésére adtak ki engedélyt, ami az egy évvel korábbi mennyiség 79 százaléka.

A kiadott új építési engedélyek alapján 2832 lakóépület és 2638 nem lakóépület építését tervezik. A lakóépületek esetében ez 14 százalékos visszaesést, a nem lakóépületeknél 22 százalékos növekedést jelent. A nem lakóépületek közül 24 százalékkal nőtt az ipari, 15 százalékkal a mezőgazdasági és 1 százalékkal a kereskedelmi épületekre kiadott engedélyek száma.

Olvasóink írták

  • 1. Csilla00 2012. augusztus 09. 13:37
    „Sziasztok! Van, mikor már az ember nagyon szükségszerűnek érzi a lakásfelújítást. A Jövőt teremtünk program olyan családokon segít, akik számára elengedhetetlen újjá építeni otthonaikat, de nincs rá pénzük. Az ismerőseim jelentkeztek, és beválogatták őket az első 5 közé. Remélem, megnyerik, nem kis segítség lenne számukra! https://www.facebook.com/ErsteBankHU/app_337868249627819”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felére csökken idén az ingatlanbefektetési forgalom

Az ingatlanbefektetési forgalom év egészében elérheti a 300-350 millió eurót, de ez csupán fele a… Tovább olvasom