Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Folytatódnak a nyári élelmiszer-ellenőrzések

A Nébih eddig 37 millió forint bírságot szabott ki. A hiányosságokat leginkább a higiéniai feltételekben, a nyomonkövethetőségben és a forgalmazott termékek minőségében találtak.
Mintegy 4000 ellenőrzés során eddig 37 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nyári ellenőrzések első szakaszában, a vizsgálatok augusztus végéig folytatódnak.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón közölte: a hiányosságokat leginkább a higiéniai feltételekben, a nyomonkövethetőségben és a forgalmazott termékek minőségében találtak. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök táborokat, éttermeket, előállító helyeket vizsgáltak és olyan rendezvények ideiglenes vendéglátó helyeit is, mint az O.Z.O.R.A. Fesztivál, a Balaton Sound, az EFOTT és a Forma 1.
A szezonális vizsgálatok első szakaszában több mint 16 ezer tételt vizsgáltak, ennek 2,5 százalékát, mintegy 30 tonna terméket vontak ki a forgalomból, közel 4 millió forint értékben.

Az államtitkár hangsúlyozta: a mostani ellenőrzések során nőtt a jelöléssel kapcsolatos hibák, valamint az engedély vagy bejelentés nélküli, ismeretlen eredetű élelmiszerek száma, azonban ez a célzott vizsgálatoknak a következménye, és nem jelenti a helyzet romlását.

Az ellenőrzés célterületei között új elemként jelent meg a hazai természetes vizekből származó halak fogási tanúsítványának ellenőrzése a halsütőkben. A vizsgált időszakban 16 halsütőt ellenőriztek, hiányosságot nem tapasztaltak az ellenőrök.

Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: az eddigi vizsgálatok közül a legtöbbet, 1745-öt élelmiszer-forgalmazóknál végezték, de 1454 vendéglátó létesítményt és 415 élelmiszer-előállító helyet is ellenőriztek.

Az első szakasz részeredményei alapján 25 esetben kellett elrendelni a tevékenység korlátozását, 118 alkalommal figyelmeztettek és 251 estben bírságoltak a szakemberek - mondta el az igazgató.

Szólt arról is, hogy a hatóság megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságaival közösen kiemelt figyelmet fordított a nyári időszakhoz kapcsolódó zöldség-gyümölcs forgalmazásra.

Összesen 485 forgalmazót vizsgáltak: a termékek nyomon-követhetősége, illetve a termékek visszakereshetősége egy telephely kivételével dokumentált volt. Mivel az ott fellelt csomagolt dinnye jelöletlen volt, több mint 21 ezer kilogramm ismeretlen eredetű görögdinnyét megsemmisített a hatóság.

Zoltai Anna, élelmiszer-biztonsági szakmérnök, a NÉBIH osztályvezetője az MTI kérdésére elmondta: júliusban négy ételmérgezéssel kapcsolatos megbetegedést jelentettek, egyikről bebizonyosodott, hogy szalmonella fertőzés, három esetben még folyik a vizsgálat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliusban 0,1 százalékos volt az infláció

A háztartási energia, a ruházkodási cikkek, az élelmiszerek, valamint a tartós fogyasztási cikkek… Tovább olvasom