Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Folyékony búfelejtő: Szabadon főzhető a pálinka

50 literig nem kell jövedéki adót fizetni; a főzést nem kell sehol előre bejelenteni; a pálinka előállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni.
Az Országgyűlés megszavazta a múlt héten - a nyári szünet előtti utolsó ülésnapján - a jövedéki törvény módosítását, amely a kihirdetéstől számított 45. naptól hatályos, és lehetővé teszi a kistermelők számára, hogy saját gyümölcsből legálisan pálinkát állítsanak elő - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája az MTI-t.

A jogszabály változásával az emberek szabadon dönthetnek saját gyümölcseik felhasználásáról legyen szó lekvárról vagy pálinkáról. Így a kistermelők a saját gyümölcséből - a vásárolt gyümölcs is saját gyümölcs - vagy a kipréselt szőlő törkölyéből legálisan pálinkát főzhet.

A saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésnél, amennyiben a termelő nem adja el a gyümölcspárlatot: 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni; a főzést nem kell sehol előre bejelenteni; továbbá a pálinka előállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni.

A saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatásnál zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból kínálható az italt.Ha pedig valaki mégis el akarja adni az otthon vagy bérfőzésben készült pálinkát, erre is van lehetőség. Az eladásra szánt pálinkánál vagy ötven liter feletti mennyiség főzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes, tehát ugyanannyi jövedéki adót kell fizetni, mint eddig a kereskedelmi főzdéknek.

A törvénymódosítás elsősorban arra szolgál - emlékeztetnek a minisztériumban -, hogy megkönnyítse a szomszédok, vendégek kínálására szánt gyümölcspálinka főzését. Lehetővé tegye a frissen fel nem használt gyümölcs, a kipréselt szőlő törkölyének házi hasznosítását. A pálinkafőzés segít a takarékos és gazdaságos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem veszik kárba ugyanis a lehullott gyümölcs, tiszta marad a porta.

Emellett a pálinkafogyasztás a magyar kultúra része, vidéken ma is az emberi élet fordulóihoz (születés, keresztelő, lakodalom, temetés) vagy az esztendő jeles ünnepeihez kötődik.

Fotó: Budapesti Pálinka Fesztivál
Fotó: Budapesti Pálinka Fesztivál


Továbbá a vidékfejlesztési tárcánál azt is aláhúzzák: meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a hatóság a kisembereket zaklatja a pálinkafőzés miatt, a milliós, milliárdos kárt okozó bor- és szeszpancsolók tevékenysége fölött ugyanakkor szemet huny.

Béndek József, a Vám- és Pénzügyőrség (VP) országos parancsnoka nemrégiben egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy fel kell készülni a pálinkafőzéssel kapcsolatos jogszabályváltozásra is; a minőséget és az előállított mennyiséget is szeretnék kontroll alatt tartani, nem volna jó ugyanis, ha e hungarikum megítélése romlana.

Magyarországon a kereskedelmi célból előállított pálinka mennyisége évente mintegy 1,5-2,0 millió liter. Ez kevesebb, mint a bérfőzés keretében előállított évi 5 millió liter pálinka.

A korábbi adatok szerint a kereskedelmi főzésű pálinkák fogyasztása évente mintegy 10 százalékkal nő, ezzel párhuzamosan, a bérfőzés volumene évente 10 százalékkal csökken.

Az egy főre eső magyar szeszesital-fogyasztás tiszta szeszre vetítve, évente 3,0-3,5 liter körül mozog. A kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból az egy főre jutó éves fogyasztás 1,5 deciliter.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. máris 2010. augusztus 05. 09:53
  „Sagittarus ! ÍGY IGAZ !!”
 • 46. janika 2010. július 30. 09:24
  „Kell is a részeges szavazó, hisz a józan meggondolja kire szavaz!”
 • 45. Sagittarius 2010. július 28. 23:10
  „44. Dwatson 2010.07.28. 22:33

  Áh, látom Te nagyon el vagy deformálódva, vagy direkt csinálsz úgy mint ha nem értenéd.

  Lassan mondom, hogy mindenki megértse! Nem ez a kormány varta a nyakatokba a devizahitelt, nem ez a kormány lopta el a létező összes pént az államkasszából, és az összes felvett államkölcsönt! Nem ez a kormány ráncigálta az országot olyan helyzetbe, hogy a "drága" befektetők összepipsizzék magukat ...stb!
  Jelzem ezek az úgynevezett befektetők ugyan azok akik szoclib segítséggel kilopták az országot, és most dühükben ahogy tudnak bosszút állnak a népen, és az új kormányon.
  De ahogyan anno mondtuk a Lenin szobornak: "Ne vigyorogj Iljics, nem tart ez örökké, 150 év alatt sem váltunk Törökké!!!”
 • 44. Dwatson 2010. július 28. 22:33
  „Pedig a forint árfolyam őket igazolja nem a mi kormányunkat,és semmilyen pálinkafőzési kedvezmény nem tudja felejtetni velem a 216 forintos frank miatti megemelkedett fizetni valómat.Ez az a segítség a devizahiteleseknek amit a kormány ígért?”
 • 43. Sagittarius 2010. július 28. 08:38
  „40. Dwatson 2010.07.27. 23:20

  Na figyu! Ez annyira uncsi már, és garantálom, nem sokan kajálják meg, hogy mindig minden szoclib oldali prókátor, a "NEVES KÜLFÖLDI ELEMZŐ"-kkel példálózik és velük akarja alátámasztani a rogyadozó mondandóját. Persze hogy olyan véleményt publikál, amiért megfizetik! Nevetséges.

  Kiafenék azok az elemzők, közgazdászok, szakértők?? Valami Istenek?? Ideje lenne már lecuppanni róluk, és nekik rólunk. Semmi közük hozzánk, foglalkozzanak a saját országukkal, elemezzenek ott. Nem szabad nekik hitelt, és teret adni! Én is tudnék bárkit, és bármit elemezni a saját szám íze szerint!”
 • 42. nasi12 2010. július 28. 00:34
  „A neves közéleti személyiségek bepánikoltak mert megszűnik a szakértői apanázs.
  Bevallom én is nyafognék, ha eddig rendszeresen kaptam volna a havi millákat, hogy szépeket mondjak (írjak) a lopkovicsok munkájáról, most pedig nem küldik a lóvét az istennek se.
  Pedig de jó vót az a kis plussz!
  Kicsit még próbálkoznak fikázni a fórumokon, de hogy ezért fizetnek-e?
  Kétlem!”
 • 41. Mankapunka 2010. július 27. 23:26
  „watson

  Tudjuk magunktól is,nem kell a felvilágosításuk.”
 • 40. Dwatson 2010. július 27. 23:20
  „Nem engem dob ki,ha beírtad volna,tudnád:neves külföldi szakemberek véleményét olvashatod a magyar kormányról!”
 • 39. Dwatson 2010. július 27. 22:27
  „A Kontár kormány figyelemelterelése II. Viktor ígéreteiről.(írd be a google-ba hogy kontárok Budapesten!)”
 • 38. nasi12 2010. július 27. 21:57
  „Tisztelt Lehel54!
  Igyál valódi házi pálinkát.
  Feloldja a sárga irigységedet!
  Egészségedre.”
 • 37. mérpontén 2010. július 27. 19:43
  „Végre!”
 • 36. Jóóska 2010. július 27. 19:00
  „Gondolhat mindenki amit akar! Nem vagyok egy piás ember, de van egy pár gyümölcs fám. Ezek termését minden éven válogatva összegyüjtöttem, és nagy gonddal készítettem a cefrét. De annyi cefre azért nem jött össze, hogy csak az enyémet főzte volna ki a mester!!!!! Ezért összekeverte más ember által készített cefrével ( ha összekeverte), és kaptam valami vegyes páleszt. Olyan is volt, hogy egy kicsit savanyú volt a pálinka. Bár az idei gyümölcsöm nem olyan, hogy érdemes lenne foglalkoznom vele, de jövőre remélem olyan lesz! Majd addigra be fogok szerezni egy készüléket, és élni fogok e lehetőséggel!!!!!
  "A jó Magyar pálinkának nincsen párja nincsen párja, egyedül van mint az ujjam a világban a világban.
  Szilva, körte, cseresznye éljen a Haza egészségünkre!"”
 • 35. targis 2010. július 27. 15:55
  „Ez azoknak jó, akik eddig is nagyban űzték. Ugyanis ha a fináncok kimentek ellenőrízni, vitték a főzőt. Mostantól nem lehet, mert saját magának főz majd mindenki. Igaz, hogy évi több ezer litert is le lehet nyomni rajta, de hát azt már nehezebb bizonyítani. Aztán ha nem elég gyümölcs, majd főznek másból. Szerintem Kecel környékén már izzítják az üstöket.”
 • 34. Lehel54 2010. július 27. 09:03
  „4 családtag szorozva 49,99 Liter = mennyi is?
  De be lehet venni anyóst is? A matek táblázat meg ugyebár nem mindenkinek egyforma.”
 • 33. Sagittarius 2010. július 26. 22:56
  „Éljen a gyümölcspárlat!
  Éljen Viktor királysága!”
 • 32. nasi12 2010. július 26. 22:49
  „Mindenki tudja, hogy néha nagyon jó a gyümölcs felvásárlási ára, néha pedig ott marad a gazda nyakán, mert nem tudta gyorsan eladni, és túl érett lett.
  Eddig, ezt a minőségi, a cukortartalmának csúcsán levő túlérett gyümölcsöt sokan kidobták, mert nem volt pénzük a bérfőzést kifizetni.
  Most "gyógyszer" lesz belőle, és nem megy veszendőbe.
  A bolti ipari szeszből szintetikus aromával készített, sőt az igazi pálinkának nevezett gyanús bolti lőre sem hasonlítható egy higgadtan, türelemmel, szabadon desztillált, csak minőségi gyümölcscefréből készített valódi házipálinkához.
  Az orvosok szerint ez kis mértékben orvosság!
  A döntés óriási jelentőségű, minden falusi kerttulajdonos számára.
  Az irigyeket pedig meg kell kínálni egy kis potyával, mert az igazi házipájesz oldja a sárga irigységet is.
  Bravó!”
 • 31. andor47 2010. július 26. 21:49
  „Eza törvény nem arról szól, hogy igyál többet, hanem arról, hogy ha inni akarsz akkor ne a bevásárlóközpontban vedd meg a jóisten tudja, hol és miből gyártott, cukrozott ipariszeszt, és ezzel is a multikat gazdagítsd, hanem a valódi jóminőségű gyümölcspálinkát fogyaszd. Nem többet, hanem jobbat fog fogyasztani a nép.”
 • 30. pistihun 2010. július 26. 20:46
  „Az igazi házipálesznál nincs jobb.
  Felejtsd el a savlekötő sz@rokat.
  Nekem kényes a belem. Ha ég a gyomrom, egy kupica (nem több) házipálesz, s 20 perc múlva semmi bajom. Sőt, jódarabig ehetek paradicsomos cuccokat (spagetti, töltött paprika, etc).
  A boltban kapható, magát pálinkaként hírdető cukrozott vackok felejtősek.”
 • 29. accelerator 2010. július 26. 19:40
  „A drog is csak azért tilos, mert hülye gyerekek nyomják, azok meg anyuéktól nyúlják a zsét! :)”
 • 28. accelerator 2010. július 26. 19:39
  „Persze! Csak butuljon a nép! Úgy könnyebb munkára fogni, meg pénzt kivenni a zsebből.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komáromban épít csomagológyárat a Mylan

Csomagoló központot létesít a generikus és speciális gyógyszereket gyártó Mylan a Komáromi Ipari… Tovább olvasom