Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Fogynak a magyar cégek

Idén az első három negyedévben 25 027 vállalkozást töröltek, és egyidejűleg 20 649 újat jegyeztek be a cégnyilvántartásba - közölte az összesített adatokat a listát összeállító gazdasági információ szolgáltató cég, a feketelista.hu az MTI-vel.
A világgazdasági válság kezdete - 2008 szeptembere - óta ez az első év, hogy a törölt cégek száma meghaladja az újonnan alapítottakét. Az adatokat összevetve: ebben az esztendőben 17 százalékkal több társaság húzta le a rolót, mint amennyi kitette az új cégtáblát - áll a közleményben.

A portál kimutatása szerint korábban a cégalapítási kedv, illetve a kényszer minden esztendőben túlnőtte a vállalkozásukat feladók számát. A Lehman Brothers csődje óta eltelt hat évben összesen 184 982 hazai cég dobta be a törölközőt, helyükre viszont 286 249 új társaság lépett. Ennek következménye, hogy a társas vállalkozások száma a hat év alatt - idén szeptemberre - 644 812-re nőtt. Alaposan megfiatalodott tehát a hazai cégvilág, a vállalkozások mintegy fele hatévesnél nem idősebb.

A cégmozgásokban az idén bekövetkezett fordulat azzal magyarázható, hogy kezd konszolidálódni a piac, a befektetők többsége igyekszik megtartani megszerzett helyét a vállalkozói térképen. Másrészt kevesebben vállalják egy új cég indításával járó kockázatokat. Hozzájárulhatott a trendváltáshoz az is, hogy az időközbeni módosításokkal alaposan szigorították az új cégnyitás feltételeit. Az adóhatóság ugyanis már az adószám-regisztrációs eljáráskor kiszűri az üzleti világból azokat a személyeket, akik korábban visszaéltek az egyszerű és gyors cégalapítás lehetőségeivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNB: hatvanmillió forintos bírság jogosulatlan tőkepiaci közvetítésért

A Kancellár Globális Piacok Kft.-t 60 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az Magyar Nemzeti Bank. Tovább olvasom