Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fizetés: önnek változik az új bérszámfejtés miatt?

Az új szabályok szerint nem fordulhat az elő, hogy szabadság esetén a munkabér nem éri el a munkaszerződésben megállapított alapbért.
Ezen a héten fizetik az első, új szabályok szerint számfejtett béreket

Idén augusztus elsején több, a bérszámfejtést érintő változás lépett hatályba, amelyeket először a napokban kifizetendő bérek esetében kell alkalmazni. A BDO Magyarország alábbi összegzése azt mutatja be, hogy az aktuális fizetések miben térnek majd el a korábbiaktól.

„Az egyik szembetűnő eltérést a távolléti díj számításának megváltozott szabályai okozzák – mutat rá Máriás Attila, a BDO Magyarország vezető munkaügyi tanácsadója. – Munkavállalói oldalról lényeges változás, hogy az új szabályok alapján mostantól nem fordulhat az elő, hogy például szabadság esetén a munkabér nem éri el a munkaszerződésben megállapított alapbért."

„Persze ahhoz, hogy a bérszámfejtés a jogszabályoknak megfelelően történjen, a bérszámfejtőknek számos dologra kell tekintettel lenniük. Arra például mindenképpen érdemes figyelniük, hogy immár rendkívüli munkaidőben történő vasárnapi munkavégzés esetén jár ugyan a vasárnapi pótlék, de azt a távolléti díj számítása során nem kell figyelembe venni (ugyanez érvényes az éjszakai és műszakpótlékra is). A másik, várhatóan gyakran előforduló problémát várhatóan az fogja okozni, hogy távolléti díj havibérre vonatkozó osztószámára bizonyos esetekben más-más értéket lehet kalkulálni a munkaidő-, illetve a TB-naptárak alapján."

Nem csupán a távolléti díj számításának változására kell azonban figyelemmel lenniük a bérszámfejtőknek, hanem az egyenlőtlen munkaidő-beosztáshoz kapcsolódó elszámolás szabályainak változásaira is, történjék az akár munkaidőkeret, akár elszámolási időszak alapján.

Ráadásul ezekben az esetekben – szemben a távolléti díj számításával – a szabályok érvényesülését már most is vizsgálhatják a munkaügyi felügyelők.

Ha az órabéres munkavállalót munkaidőkeretben foglalkoztatják, a munkabért – eltérő megállapodás hiányában - az adott hónapban irányadó általános munkarend szerinti munkanapok számának, valamint a napi munkaidőnek az alapulvételével kell kiszámítani.

„Amennyiben azonban a munkavállaló havi alapbéres, egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén is a havi bérére lesz jogosult, akár többet, akár kevesebbet dolgozott az általános munkarend szerinti munkaidőhöz képest – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország szakembere. – A különbözetet a munkaidőkeret, vagy az elszámolási időszak végén kell csak rendezni."

Olvasóink írták

 • 4. BJ.MÓVÁR 2013. szeptember 05. 00:13
  „Ez már hányadik" ÚJ " szabály ?? Megfontoltan szép lassan kisemmizik,szolgasorba kényszerítik a munkavállalókat !!! A munka törvénykönyvvel sikerült kiszolgáltatni,megalázni a dolgozókat!! Remélem választáskor megköszönik a munkavállalók!!”
 • 3. Mankapunka 2013. szeptember 03. 16:07
  „Ugyanannyi marad a fizetés az emberek 96 %-ánál.

  KM alapon sem szabad fizetni, mégis így számolnak még mindig mindenhol itt.”
 • 2. obalint 2013. szeptember 03. 11:54
  „Olvastam és felháborító, hogy megint kezd rendőrállammá válni az ország.”
 • 1. Tapmancs 2013. szeptember 03. 11:04
  „Ennek járjatok utána, ha már egyszer soproni téma, aztán itt a Kisalföldön mégsem lehet olvasni róla:

  http://index.hu/belfold/2013/09/03/anyadnak_razd_a_fejed_mondta_a_rendor/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rengeteg adóról mondott le az állam tavaly

Akár nullszaldósra is hozhatta volna a kormány tavaly az államháztartást, hiszen az 598,6 milliárd… Tovább olvasom