Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Fizetés: gyerek nélkül 300 bruttó alatt nem lesz több a fizetésed

Ahhoz, hogy jövőre emelkedjen a fizetés, körülbelül bruttó 300 ezer forintot kell keresni, ha nincs gyerek - áll a vg.hu számításában. Táblázat.
Négy-öt százalékos bruttó béremelés szükséges ahhoz, hogy a munkavállalók nettó jövedelme semmilyen kereseti sávban ne csökkenjen a jelenlegihez képest - írta a vg.hu.

Amennyiben ez nem valósul meg, az alacsonyabb jövedelem-szinten havi 1-2 ezer forintot, valamivel e fölött pedig akár havi 3-4 ezer forintot is „bukhatunk", legalábbis amennyiben a nettó kereset csökkenését nem ellensúlyozza a családi kedvezmény jelentős mértékű szélesítése. Havi bruttó 285 ezer forintos jövedelem felett a nettó kereset mindenképpen emelkedik jövőre, akár béremelés nélkül is, pusztán az adóteher csökkenésének hatására.

Az adócsomaghoz tartozó kormányzati háttéranyag a bruttó keresetek öt százalékos emelkedésével számol, és így állapítja meg: a nettó pozíció javulás már minimálbér mellett is megjelenik. Így ugyanis az idei 60 235 forint helyett jövőre 60473 forintot vihet haza a jövőre 77 ezer forintos bruttó minimálbért kereső munkavállaló.

Nagyításhoz katt a táblázatra
Bruttóból nettó - Nagyításhoz katt a táblázatra


Amennyiben 2011-re is 73500 forintos minimálbérrel számolnánk, úgy a jövő évi nettó csak 58169 forint lenne, ami több mint kétezer forintos csökkenés. A minimálbér kétszerese körül a 2010-essel azonos bruttó bérrel számolva havi ezer forintot tesz ki a csökkenés, míg 5 százalékos béremelés mellett 3500 forint lehet a nettó pozíció javulása.

Havi kétszázezer forint, vagyis az átlagosnak megfelelő bruttó kereset mellett a személyi jövedelemadózás átalakítása tulajdonképpen felemészti a számítások alapjául vett 5 százalékos bruttó béremelést. Alig néhány száz forintot tesz ki a nettó jövedelem javulása, nominálisan a 2010-essel megegyező bruttó bér mellett pedig 3500 forinttal csökken a nettó. Az új adótábla innentől fokozatosan kedvezővé válik. Havi bruttó háromszázezer forintos jövedelem mellett már magából az adó-átalakításból is következik egy 2500 forintos javulás, havi bruttó 500 forint mellett pedig ennek mértéke már 40 ezer forinthoz közelít.
Mindez persze a gyermekkedvezmények nélkül igaz.

A nettó jövedelem már egy gyermek mellett sem csökken egyetlen kereseti szinten sem, sőt, a javulás már havi bruttó százezer forintos kereset mellett érezhetővé válik. A három gyermek után járó kedvezmény az átlagosnál magasabb keresetek körében mutatkozik meg teljes egészében, így havi bruttó félmillió forintos fizetés mellett a nettó bér 2010-hez képest jövőre több mint 125 ezer forinttal nő.

A vg.hu teljes cikke >>

Olvasóink írták

142 hozzászólás
 • 142. janika 2010. október 27. 12:53
  „Mi is van a szürke és a fekete munkákkal és munkáltatókkal?”
 • 141. gjozsi88 2010. október 26. 19:54
  „szocdem!
  A szakszervezeti üdülőbe szinte önköltségi áron járhattak a szakszervezeti tagok!
  Ebből hogy jön ki a sztrájk pénz?
  Mindig eladnak egyet?
  Mert fejleszteni, fenntartani azokból a pénzekből nem lehetett!
  Látod fogalmad sincs hogy működik...!

  Egyébbként kérdezd meg a Gaskót!
  Éveken keresztül szedikmindenkitől a tagdijat és egy évben néhány hetet sztrájkolnak és nem mindenki, csak aki elég a bénításhoz!”
 • 140. szocdem 2010. október 26. 11:30
  „Józsikám!
  Ezt írod:
  A sztrájkpénz a szakszervezeti tagok tagdijai!
  Hogy vehették el azt 20 évvel ezelött, amit az elmúlt 20 évben fizettek be!
  Elég demagóg vagy!"

  Te meg elég buta ha elhiszed, hogy a szakszervezet oylan erős, hogy sztrájkolni tudjon. Tagkai is sokkal többen volnának, h nem vették volna el tőlük pl. az üdülőket. Ez halmozottan azt jelenti, hogy nincs forrásuk a sztrájkok finanszírozására - mint a nyugatiaknak!!! De nem baj ehez se sokat konyítsaz ahogy látom, csak írogatsz. Nem baj ez egy szabad ország szabad fóruma:)))

  És még szerinted????”
 • 139. gjozsi88 2010. október 25. 11:15
  „szocdem!
  A sztrájkpénz a szakszervezeti tagok tagdijai!
  Hogy vehették el azt 20 évvel ezelött, amit az elmúlt 20 évben fizettek be!
  Elég demagóg vagy!
  A sztrájkpénz egy tétel, egy rövid távú tétel, amit bőven kompenzál egy hosszú távú ,ezzel szemben álló lehetőség, amit a sztrájkkal ki lehet kényszeríteni!
  Normális ember nem a sztrájkpénzért sztrájkol, hanem valami ellen, egy számára nem megfelelő döntés ellen!
  A sztrájk által okozott kár mértéke nagyobb a másik két oldalon, mint a munkavállalónál ezért érdeke a megegyezés!
  Ugyanis a munkáltatónak a teljes bevétele bukik, melynek csak kis része a munkabér, a kormány pedig a munkáltató által megtermelt GDP % -ban érdekelt!

  "Ne aggódj, a kicsik nyugaton épp úgy nem fizetnek!A nagyjaik meg épp azért jönenk ide, mert nem is kér tőlük iylet a kormány -sőt minden törvénynel elő is segíti, hogy az adózást elkerülhessék"

  Érdekes!
  A nyugati országokban a GDP kisebb % val is több elkölthető állami bevétel keletkezik!
  Hogy van ez?
  Ez ellentmond a logikádnak!”
 • 138. szocdem 2010. október 25. 10:56
  „szocdem!
  A munkavállaló sztrájkkal ellehetetlenítheti a másik két oldalt...!

  Mi van?? És ki fizeti a sztrájkpénz és miből?? Talán elfelejtetted. a szakszervezetek vagyonát elvették 20 évvel ezelőtt - hogy az OÉT döntései ellen ne legyenek esetlegesen sem eszközeik! Ne beszélj már iylen zöldségeket Józsi! Miylen szoci vagy Te? Memória zavaros?

  "Egyébbként a mi cégeink 3/4 része nem fizet nyereségadót!"

  Ne aggódj, a kicsik nyugaton épp úgy nem fizetnek! A nagyjaik meg épp azért jönenk ide, mert nem is kér tőlük iylet a kormány -sőt minden törvénynel elő is segíti, hogy az adózást elkerülhessék.. Ezt nevezik termelési offshor zónának ami mi vagyunk momentán.. (HA leverik a neoszocdemeket, meg a neolibsiket nyugaton, akkor ez is változni fog, mertta kisemberek áttételesen sokat fizetnek a Mi gazdasági barbárságunkért - aminek ostobasága leginkább a Te okfejtéseidből kristályosodik ki...)”
 • 137. gjozsi88 2010. október 25. 10:49
  „szocdem!
  A munkavállaló sztrájkkal ellehetetlenítheti a másik két oldalt...!
  Ráadásul szakszervezeti tömörülés, amit a munkavállaló tagok hoztak létre, mandátumuk van!

  Erről a gazdaságosabb termelésről néhány gondolatot...! Ha lehetne úgy számolj, hogy a termék végára nem lehet több a konkurenciáénál, mert akkor az fogy a piacon nem a miénk!
  Egyébbként a mi cégeink 3/4 része nem fizet nyereségadót!”
 • 136. szocdem 2010. október 25. 09:48
  „No és Józsi!
  Ezt is olvasd el:

  "Aki mások kiszolgáltottsága miatt azok tulajdonát, javait, - ideértve a munkaerőt- mélyen értéken alul szerzi meg, az nem csupán csak erkölcstelen, hanem rabló és tolvaj is. Épp ezért a Magyar gazdasági rendszer nem más, mint intézményesített és törvényesnek látszó fosztogatás, az adórendszer pedig a károsultak megmaradt javainak erőszakos rekvirálása, hogy abból a rendszer urai további részesedéseket kaphassanak."

  Nos ennyit a honi primer elosztás természetéről - meg a teoriáidról, hogy ,iért is nem "lehet" bért emelni ott ahol ez létkérdés már évek óta:)))))”
 • 135. szocdem 2010. október 24. 20:31
  „134. gjozsi88 2010.10.24. 16:06

  Józsi!

  Az OÉT nevű korrupt és társadalom, és gazdaság ellenes szervezetnek a jelenlegi felállásban elég sok mindenhez van joga - erre van kitatlálva.

  A DEMOKRÁCIÁBAN OÉT nem létezik, mert nem létezhet! Miféle demos az, ahol a két nagy munkaadó oldal leszavazhatja - "demokratikusan" az egyetlen munkaválallói oldalt????????

  A demokráciában a munkaválallók érdekképviselete megmondja ágazatonként és szakmánként, hogy menyni a minimálbér. Osazt teccik teccik, nem teccik nem teccik - nem kell vállakozni annak aki ktúl kapzsi, vagy nem tud gazdaságosan termelni.. Pont.
  Amért nem értettétek meg ezt az egyszerű európai modellt, azért jutottatok ide... amit én speciel nem bánok, de veletek sűllyedt az egész Magyar társadalom, amiért viszont súlyos felelősség terhel benneteket..”
 • 134. gjozsi88 2010. október 24. 16:06
  „szocdem!
  Akkor pontosítok, mert látom a szövegkörnyezet zavar!
  A munkabérek tekintetében egyedül a minimálbér megállapitásában van beleszólása a kormánynak, az OÉT egyik tagjaként!”
 • 133. szocdem 2010. október 24. 14:13
  „132. gjozsi88 2010.10.23. 09:30

  "A minimálbér korrigálása a kormány kompetencia!"

  Volt! A feudalizmusban! A Római rabszolgatartó birodalomban! De nem európában!

  Itt bármi bérletbe adása árának meghatározása nem a kormány, hanem a tulajdonos kompetenciája!

  enynit a féktelen tudásod eredetéről, és minőségéről Józsi! RÉG ELAVULT!!!!”
 • 132. gjozsi88 2010. október 23. 09:30
  „kisember1!
  A te fönöködet nem érdekli, hogy mennyi lesz a nettó béred, ugyanis a bérköltsége, azaz a bruttó munkabér nem változik, csak az azon belüli elosztás változik!
  A minimálbér korrigálása a kormány kompetencia!
  Az ettől magasabb bruttó bérek a munkáltatód privillégiuma!
  Ha nincs minimálbéres nála, akkor lehetőleg senkinek nem emel bruttót, mert a cégen belüli differenciáltságot nem érinti, így ezeknél a cégeknél, az eddig is bruttó 100 000 ft esetében a nettód fog csökkenni, ha nincs gyereked, ez igaz lesz 240 000 bruttóig!
  A családi kedvezmény igénybevétele szintén a bruttó béred ,mint adóalapból levonható kedvezmény!
  Ezt a kedvezményt a dolgozónak fizeti ki, vagy az adóként az államnak ez az kifizetési összeget tekintve lényegtelen!
  A kisember mivel nem az adója, hanem az adóalapja sem haladja meg a kedvezmény mértékét ezt nem tudja érvényesíteni!
  Azaz 100 000 ft-os bruttóból nem lehet 300 000 ft-nyi adóalapcsökkentést igénybe venni, csak 100 000 ft-ot!
  Tehát jár, de nem jut!
  Ezért van az, hogy a 3 gyerekesnek,300 000 ft bruttó feletti jövedelemre van szüksége, hogy legalább atöbb kedvezményt kapjon, mint a kétgyerekes!”
 • 131. gondolat1234 2010. október 22. 23:34
  „123. AHA:
  Meg a nyugdíjra se lesz gondjuk, Viktor eltette magának...”
 • 130. szocdem 2010. október 22. 17:40
  „128. annobon 2010.10.22. 14:14

  Van erre egy egész európában működő rendszer, a Rezsióradíj rend. Abban a melósnak a bére alapból annyi, mint amit a törvény meghatároz, a törvény meg az, hogy a melósok bérét nem a munkaadók és a kormány, hanem a melósok határozzák meg. (Elvégre a sajátjuk, és a tulajonának mindenki maga szabja az eladási árát)

  HA volna rend, meg ddemokrácia az országban a beíráso sosem születetetvolnameg. De nincs. És ez oda vezet, hogy a melósokat rendre meglopja minden kis és nagy vagy giga vállalkozó! Mert nincs elég esze a feltörekedett elitnek hozzá, hogy rendszert alkosson ebből az aranyásó bugriból amiben kénytelenek vagyunk élni.. Még hogy elkötelezettek a nemzetnek! Hányás..”
 • 129. szocdem 2010. október 22. 17:36
  „113. AHA 2010.10.21. 16:00

  Na ez téllg sületlenség volt. A szocdemk a konyhapénzből állítottak ki önkoris képviselőt arátom!

  A Te vezéreid meg 20 éve ezer milliárdokat költöttek a saját kis 200-ukra.. Akkor miről is beszélsz nekem?? Hitelességről, észről,? Attól már messzi vagytok a jobboldalon..”
 • 128. annobon 2010. október 22. 14:14
  „"hogy a főnöknek kigúvad a szeme" Ezt magyarázom én is, hogy a kkv-k vezetői nem fognak bért emelni, mert hiába nő a hivatalos nettó, ha a feketén kipótolt hazavitt összeg változatlan marad!”
 • 127. kisember1 2010. október 22. 13:47
  „Nekünk is jobb lesz valamennyivel. Örülünk is neki. De már most látom, hogy a főnöknek kigúvad a szeme, hogy több lesz a nettó, mert 3 gyerekünk van. Megüti a guta, nemhogy örülne, nem kell fizetésemelést adni és akkor is "ad".
  Előre látom, hogy utólag kell érvényesítenünk év végén, mert párezertől is ki fog borulni.”
 • 126. lHunter 2010. október 22. 12:05
  „124. load 2010.10.22. 11:20
  Lehet,hogy dicsekvésnek tűnik de ez az én véleményem!Hidd el sokat tettem azért,hogy ide eljussak!Mikor más pihent,bulizott,vagy csak aludt én dolgoztam és dolgozom most is!Mindenki előtt ott a lehetőség,csak meg kell érte szenvedni!A sült galamb nem repül az ember szájába!El kell kapni!

  125. knifemaster 2010.10.22. 11:26
  Igen sajnos van olyan is!Azért írtam,hogy tisztelet a kivételnek!Nagyon szomorú,hogy a mai világban egyes gátlástalan vállalkozók,munkáltatók képesek becsületes embereket ennyiért dolgoztatni!”
 • 125. knifemaster 2010. október 22. 11:26
  „122. hozzászólás lHunter 2010.10.22. 09:57
  Vagy minimálbéren van és semmit nem kap zsebre.”
 • 124. load 2010. október 22. 11:20
  „122. lHunter
  Csak annyiban, hogy ha számosan vannak itt siránkozók, őket nem feltétlen kell dicsekvőkkel ellensúlyozni.
  Arra egyébként valóban büszke lehetsz, hogy rendesen fizeted az adódat.
  Sokan ennek ellenkezőjével kérkednek.”
 • 123. AHA 2010. október 22. 10:23
  „gondolat1234 2010.10.21. 22:24
  Bizony ám!
  ..és két-három gyerekkel kevesebb a gondjuk is.”
142 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

420 milliárdos bevétel a magánnyugdíjakból

A kormány 2010-ben 60 milliárd forint, a jövő évben pedig 360 milliárd forintos bevételre számít a 8… Tovább olvasom