Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Financial Times: Kontárok Budapesten

"Kontárok Budapesten" címmel közöl kommentárt a hétfői Financial Times a legutóbbi napok piaci felfordulást keltő magyarországi politikusi nyilatkozatairól.

A londoni gazdasági napilap szerint amikor a Fidesz alelnöke "hazai hallgatóságnak" csütörtökön azt mondta, hogy Magyarország szerencsés lesz, ha elkerüli a görög stílusú pénzügyi válságot, szavai nyomán megjósolható módon szabadesésbe kezdtek a magyar befektetési termékek.

A piacok valamelyest emelkedtek, amikor a befektetők arra a feltételezésre jutottak, hogy a Fidesz-politikus kizárólag helyi fogyasztásra szánta nyilatkozatát. A Fidesz végül is olyan kampányígéreteket tett, amelyek nem voltak összeegyeztethetők a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU irányította stabilizációs programmal, és most kifogásra volt szüksége ahhoz, hogy miért szegi meg ezeket az ígéreteket.

A felfordulás azonban újrakezdődött és terjedt, amikor "egy miniszterelnöki szóvivő" pénteken közölte, hogy még a nem törlesztővé válás is lehetséges, tekintettel a gazdasági bajokra.

"A várakozások kezelésének ezen ostoba művelete" nyomán zuhanni kezdett a forint, a magyar adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árazása több mint 100 bázispontos megugrással 425 bázispontig szökött fel, és a globális befektetési termékek értéke "ezermilliárdokkal esett. Hoppá." - áll a Financial Times kommentárrovatában közölt, maró hangvételű írásban.

Mindez azután történt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök EU-vezetőkkel tartott megbeszélésén visszautasították a magyarországi "költségvetési kényszerzubbony" lazítására irányuló törekvését.

A leköszönt szocialista kormány 2008 vége óta a hazai össztermék 4 százalékára szorította le a "rémisztő" államháztartási hiányt, a meredek gazdasági visszaesés közepette is. A magyar tapasztalat tehát azt mutatja, hogy a költségvetési kiigazítás működőképes lehet, ha megvan hozzá a kellő politikai akarat - írja a hétfői Financial Times.

A lap szerint Magyarország a "hozzávetőleg mindössze 78 százalékos" GDP-arányos eladósodottság és a külső adósságszolgálat tekintetétben egyaránt messze jobban áll, mint Görögország.

Az is előnyös, hogy Magyarországnak saját valutája van, jóllehet a lakossági és a vállalati szektor nagyarányú deviza-eladósodottsága miatt egy esetleges meredek leértékelődés veszélyes lehet.

A Financial Times szerint az epizódnak - bár költséges volt - leckeként kell szolgálnia az új kormány számára: még ha Brüsszel és Washington kapitulálna is, a befektetők nem fognak.

Orbán Viktor még akár engedhet is az MNB köztiszteletben álló elnöke, Simor András eltávolítására irányuló hadjáratában.

Az ideges piacok ugyanis hajlamosak arra, hogy előbb lőjenek, és csak utána kérdezzenek - áll a londoni gazdasági napilap hétfői kommentárjában.

Olvasóink írták

 • 18. premo 2010. június 13. 00:05
  „akit nem érdekel a Financial Times, a Bloomberg vagy a Wall Street Journal, tőlük kérdezem:

  van hiteled? CHF vagy EUR alapú?
  most többet fizetsz, hogy ilyen frankón nyilatkoztak a fijjjúúúúúúúúúk?

  Vegye már észre a Viktor, hogy megnyerték a választásokat. Tessék most már érdemi munkát végezni, mert a politikai marketing szöveggel nem lesz jobb. Jó esély van jó irányba haladni ennyi elvesztegetett év után!
  Baromi sok jó közgazdász van a Fidesz oldalon, tessék őket dolgoztatni és érvényesülni!”
 • 17. zeta62 2010. június 11. 12:56
  „Érdekes, a kontárok jelző mellett az Üzleti vénájú Bloomberg a "stupid" jelzőt használta rájuk... :D”
 • 16. Valaki 2010. június 08. 20:53
  „Fürgeszarvas, ezt nézd meg!
  http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/06/08/10/Mennyit_artott_az_orszagnak_az_allamcsod_emlegetese_.aspx”
 • 15. turtle 2010. június 08. 18:16
  „Érdekes az Ft és a többi gazdaságinak mondott lap és hitelminősítő intézet nem volt ilyen okos a világgazdasági válság előtt.Pedig egyesek hiedelmeivel ellentétben azt nem mi okoztuk hanem az igen okos amerikaiak. Több ilyen jövőlátó cég is csődbe ment.”
 • 14. Reális 2010. június 08. 14:31
  „Engem nem érdekel a financial times mit ír!Engem az érdekel,amit a bőrömön érzek!Amikor a ft azt írta,hogy dübörög a gazdaság,a böszme bal kilopta a szemünket!Ennyit az ft-ről!”
 • 13. Fürgeszarvas 2010. június 08. 12:26
  „12. Valaki 2010.06.08. 08:48......... Azért,mert talán nem voltak böszmeségek ! Az idő mindent igazol !”
 • 12. Valaki 2010. június 08. 08:48
  „Kit érdekel miket írkál ez a szennylap? gyurcsányiék fizetett böszmeségeit is simán lehozták!”
 • 11. load 2010. június 08. 06:57
  „Gyorsan el kell felejteni az elmúlt nyolc évet!
  Kósa és Szíjjártó megpróbált a nyolc évre hivatkozva kicsit lazítani az elvárt költségvetési szigoron, és ekkora cirkusz lett belőle.
  Olyan cirkusz, ami ránk nézve jár sokáig jóvátehetetlen, súlyos következményekkel.
  A hitelminősítőket, a befektetőket, az IMF-et, az Uniót semennyire sem érdekli a hátra mutogatás.
  Két dolog számukra a fontos.
  Mit teszünk a gazaságban most, és mit fogunk tenni a jövőben.
  A vissza mutogatást poltikailag talán jól el lhet adni belföldön, de külföldön ez a kutyát nem érdekli.
  Az Új Társadalmi Szerződés programjában ez áll:
  "A kétharmados többségű felhatalmazással a választók megbízták az új Házat és az új kormányt, hogy demokratikus eszközökkel forradalmi változásokat vigyen véghez a legfontosabb nemzeti kérdésekben.
  A nemzeti ügyek kormánya talpra fogja állítani a magyar gazdaságot."
  Akkor tessék neki állni és csinálni!
  Ma talán azt is megtudjuk, hogy hogyan.”
 • 10. Jandex 2010. június 08. 06:18
  „Én csak azt nem értem,hogy jön az a sok dilettáns Tv csatorna,újságocska szakértőcske/az egész világon/ ahhoz hogy bíráljon egy ilyen magasan kvalifikált "szagértő"/mivel itt valami bűzlik/ kormányt?!
  2. viktor királyt nem győzték nyugtatni a s.ggnyalói a 3 napos kormányülésen/úgy fel volt háborodva mint a tenger/
  A legények lealáznak az IMF-től kezdve Obamáig mindent és mindenkit akik dicsérték a bajnai féle válságkezelést,Én meg fizessem!!!
  Kösz fiúk!!!”
 • 9. mauz 2010. június 07. 23:14
  „(Nem védeni akarom őket...)

  Mármint a Fideszt.”
 • 8. mauz 2010. június 07. 23:13
  „Ugye milyen sokan milyen hamar elfelejtették a mögöttünk lévő 8 évet?

  Most aztán mehet e rohattfideszezés...

  (Nem védeni akarom őket...)”
 • 7. megmindiggyöri 2010. június 07. 21:49
  „barossutipolgar 2010.06.07. 15:16

  Köszi, elolvastuk a cikket, az utolsó mondat arról szól, h. ezek után erdekes lesz követni Sz.P. karrierjét. Ekkora böszmeségnek még ott is következménye lenne. Itt nincs. Vagy legfelsőbb utasításra csinálta.”
 • 6. hordópali 2010. június 07. 20:35
  „Kontárok!?
  Véleményem szerint mocskos rablók!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. Vincent_Hana 2010. június 07. 17:44
  „Kontárok.....!!!!
  Nem semmi kritika kedves Fityesz!
  Önmagunkba kellene nézni!
  Bár az nektek usse megy. Csak a hatalom a hatalom meg a hatalom.
  A többi le van szarva.
  Az a 2,5 millió aki rátok szavazott meg megy utánatok <moderálva>
  Hajrá Fityesz! Adjátok a témát a világnak! Hadd röhögjenek rajtunk!
  Majd szánalomból jön a píz és akkor Ti lesztek a királyok!
  Gusztustalan.”
 • 4. barossutipolgar 2010. június 07. 15:16
  „SziPeti az első után ("Minden vágyam, hogy Orbán Viktor és Kövér László mellett dolgozhassak") elérte élete második legnagyobb célját. egy mondatával megrengette a világot, s ezzel a mondatával nem mellesleg a Hét embere lett Oroszországban:

  ??????? ??????: ????? ???????
  Az orosz lap eredeti cikke: http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/2010/06/07/236598”
 • 3. htamasss 2010. június 07. 14:56
  „Sajnos ez a politikai huzas sem jott be, montahogy az Orban Brusseli probalkozasa sem. Miert kell probalkozni a vilag osszes gazdasagi emberevel, miert nem lehet a 2x2t kiszamolni ugy mint masott? A Kosa, Szijarto azzal a huszonvalahany evevel mibol gondolja, hogy mindenki olyan buta mint a gyori kozgyules, ahol mindent megtudott csinalni? Emberek, FIDESZ vagy Jobbik vagy MSZP vagy LMP a forint gyengitessel az ATLAG embert bunteti a kormany? MIERT? A Varga is probalkozott, de ha nincs osszeadasi es szorzasi hiba akkor, menni kell tovabb. A csontkereses csak idovesztes abbol amit IGERT Orban es a tobbi tarsa. Nem jo az orszagnak ez a hir, hiszen minden oldalon errol szol a gazdasagi jelentes.
  Realis, Neked uzenem, hogy necsak a FT, hanem a Washington Post, The Asian Market News, The Bloomeberg News, The NYTimes, es szamtalan mas gazdasagi es nem "nepszabadsag" jellegu hirportal ir errol. Lepjel ki a burokbol, mar ideje lesz!”
 • 2. Primax 2010. június 07. 14:00
  „# 1. !
  Olvasod ?
  Rendszeresen ?
  Mesélj még...”
 • 1. Reális 2010. június 07. 13:29
  „Az angol népszabadság ajvékolása,nem kell komolyan venni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vedomosztyi: Szijjártó egy szava

A magyar kormányfő szóvivőjének az esetleges államcsődről tett pénteki megjegyzései lenyomták a… Tovább olvasom