Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Figyelem! Veszélyes! - A legkockázatosabb iparágak

A bútorgyártás, vendéglátás, építőiparban a cégek több mint fele kiemelkedően kockázatos.

A Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő egyedi minősítési rendszere alapján megvizsgálta, hogy mely iparágakban a legnagyobb és legkisebb a legrizikósabb, Rating 4-es minősítésű cégek aránya. Ezen minősítéssel rendelkező vállalkozások közül minden tizedik kerül egy éven belül fizetésképtelenségi eljárás alá. Ma Magyarországon a bútorgyártás, vendéglátás és építőipar területén vannak jelen a legnagyobb arányban a legkockázatosabb cégek.

Kiemelt figyelmet igénylő iparágak

 Keleti József, a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő ügyvezető igazgatója
Keleti József, a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő ügyvezető igazgatója
A D&B Rating (cégminősítés) segítségével könnyedén felmérhető a vállalatok eredményességének vagy csődjének esélye. A 4-es Ratinggel rendelkező, legnagyobb figyelmet igénylő cégek aránya a bútorgyártás, vendéglátás, építőipar, textilipar és fafeldolgozás területén kiemelkedően magas. Itt arányuk eléri, sőt meg is haladja az 50%-ot, ami azt jelenti, hogy minden második cég az átlagnál lényegesen nagyobb kockázatot képvisel, és utalásos számla kiállítása esetén 10%-os eséllyel nem lesz képes a cég fizetni annak ellenértékét. Keleti József, a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő ügyvezető igazgatója javasolja, hogy a magas kockázatú cégekkel előrefizetéssel, vagy biztosítékok mellett, szigorúbb szerződési feltételek mentén szerződjenek üzleti partnereik. Amennyiben az üzleti kapcsolat mégis szükségessé teszi utalásos számla kiállítását, úgy érdemes a hitellimiteket a megnövekedett kockázatosságnak megfelelően csökkenteni, és kizárólag a nyitott számlák kifizetését követően venni fel ismét rendelést. A D&B a 4-es minősítésű cégeknél nem javasol halasztott fizetést és hitellimitet.Nem meglepő, hogy a még mindig megrendeléshiánnyal küzdő gépjármű kereskedelem is szerepel a legtöbb kockázatos vállalkozást felvonultató iparágak között. A D&B által 2010 első félévére közzétett, a legnagyobb bedőlési arányú szektorok listája nagyrészt azonos iparágakat tartalmaz, mint jelen elemzés, elsősorban a sorrendben adódnak eltérések. A textilipar és a kiskereskedelem szerepel a legnagyobb arányú 4-es minősítésű iparágak listájában, és bár bedőlési arányuk nem volt a legjelentősebb 10 között, a kockázatos cégek magas aránya egyértelműen jelzi, hogy az elmúlt időszak jelentősen megtépázta, gyengítette ezen iparágak szereplőinek pénzügyi, gazdasági stabilitását. A gazdasági fellendülés elengedhetetlenül szükséges számukra, hogy új megrendelésekkel gyarapodva stabilizálódjanak. Minél később következik ez be, a már gondokkal küzdő vállalkozások túlélési esélyei annál alacsonyabbak.

A listát egyértelműen a válság által érintett, és sokszor egymáshoz is kapcsolódó ágazatok vezetik. Az építőipari rendelések csökkenése, pénzügyi stabilitásuk zuhanása magával húzza az üveg, kerámia, porcelán, cement, beton, kő termékek gyártóit, a fafeldolgozás terén működő vállalkozásokat is. A fogyasztói kereslet visszaesésének, a beruházások, bútor és gépjárműcserék elodázásának köszönheti nehéz helyzetét például a bútorgyártás, ahol az import termékek is komoly konkurenciát jelentenek a belföldi piacon.

A kevésbé kockázatos iparágak esetén sem megnyugtató a helyzet
Humán-egészségügyi, szociális ellátásban csupán a cégek 16 százaléka tartozik a legnagyobb kockázatú Rating 4-es kategóriába. Kevesebb kockázatos céget vonultatnak fel a többi szektorhoz képest az oktatási tevékenységet, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet és az ipari gép, berendezés, eszköz javítását végző ágazatok. A kockázatos cégek aránya azonban itt is meglehetősen magas, ahhoz, hogy a pénzügyi szakemberek és a kockázatkezelők nem dőlhetnek hátra.Trendek a kockázatkezelésben – a megelőzés elengedhetetlen

Keleti József elmondta, hogy a megelőzés szerepének erősödése egyértelműen tetten érhető a cégek kockázatkezelésében, viselkedésében. Egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy kiemelt fontosságú kellő időben észlelni partnereik esetleges cash-flow problémáit, és ennek megfelelően módosítani szerződési feltételeiken, adott esetben megszűntetni a halasztott fizetést, ezáltal megelőzve a súlyosabb pénzügyi veszteségeket. Megfelelő eszközökkel már akkor képesek reagálni partnereik pénzügyi helyzetének negatív irányú változására, amikor még az nem nyert nyilvánosságot. Előfordulhat az is, hogy még a kockázatossá váló cégben sem tudatosul, hogy „baj van", de önkéntelenül olyan lépéseket tesz, ami a fizetésképtelenség felmerülésének nagyobb valószínűségére utal, a D&B minősítése például ezt is tükrözi. Fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő kockázatkezelés nemcsak negatív irányú. A megfelelő, javuló pénzügyi helyzetű, erős minősítésű cégeknél az üzleti kapcsolat és a forgalom bővítésével a vállalkozás biztonságosan növekedhet, miközben csökkenti vevőportfoliója kockázatosságát.

Olvasóink írták

 • 11. knifemaster 2010. augusztus 31. 23:26
  „10. hozzászólás Mankapunka 2010.08.30. 11:33
  Ha nem érted a kérdésem,minek okoskodsz?”
 • 10. Mankapunka 2010. augusztus 30. 11:33
  „knife

  Szerinted a papírnak mi az egyik alapanyaga???? Vas??”
 • 9. bakke 2010. augusztus 29. 22:18
  „Amúgy a legkockázatosabb iparág a drog és embercsempészet... :D”
 • 8. bakke 2010. augusztus 28. 22:24
  „A vendéglátás kimondottan munkaerő igényes ágazat, nagyon sok befektetett energiával és pénzzel állít elő aránylag kis hasznot, szintúgy mint az építőipar (jó, pl. egy balatoni magánüdülő vagy egy kisbüfé talán nem) Szerintem ezért is került a listára, hiszen a válságnak legjobban kitett ágazatok. Nagy lehetőség - jó üzlet - van mindkettőben, de egyben nagyon költséges vállalkozások.”
 • 7. Szilágyi_Zsolt 2010. augusztus 28. 18:58
  „Mi az, hogy "Gépjármű, motorkerékpár"? A motorkerékpár is egy gépjármű, szóval ez ugyanolyan volt, mint például:"Háziállat, szarvasmarha". :)”
 • 6. knifemaster 2010. augusztus 28. 10:13
  „5. hozzászólás load 2010.08.27. 20:00
  Tehát a fa bútorgyártás az tuti, a sima meg nem?”
 • 5. load 2010. augusztus 27. 20:00
  „4. knifemaster
  Az a faipar is, ami nem a bútorgyártás.”
 • 4. knifemaster 2010. augusztus 27. 19:27
  „1.Bútorgyártás
  5.Fafeldolgozás(kivéve bútor)

  Most akkor mi van?”
 • 3. RickCartman 2010. augusztus 27. 18:14
  „ritka baromság, a vendéglátás meg főleg”
 • 2. fióka 2010. augusztus 27. 15:25
  „ekkora egy baromságot régen olvastam a kisalföldben pedig nem megy ritkaságszámba”
 • 1. Révfalusi-szúnyog 2010. augusztus 27. 13:25
  „A vendéglátás ugyan mitől kockázatos? Tán akkora aránnyal menekülnek el hajnalban a párkány alatt guggolva a panziókból nemfizető szállóvendégek? Vagy akkora arányban lógnak meg éttermekből a fizetőpincér elől?
  Ugyan! Ez a cikk egy jókora marhaság, a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő ügyvezető igazgatója pedig egy tipikus mai, semmiről se szóló, semmiféle értéket elő nem állító szélhámos, akinek tökéletesen értelmetlen ,,kutatási munkáját" is a valós munkát végzők adóiból finanszírozzák az államok. Az ilyen jellegű tevékenységek is legalább olyan arányban felelősek a globális pénzvilág mindent elsöprő, utálatos uralmáért, mint a harácsoló, szipolyozó bankok. Én akkor leszek nyugodt, amikor a gazdasági válság második hulláma ezeket söpri el és azokat emeli föl, akik ténylegesen, kézzelfoghatóan előállítanak valamit. Széket, amire ülni lehet, bort, amit meg lehet inni, élelmet, amit meg lehet enni. Mert csak ezeknek van értelme, a sok léhűtő kora remélhetőleg rövidesen leáldozik. Ország gazdasági bajból bűvésztrükkökkel és kézzel nem fogható, a fantazmagória kategóriájába tartozó ügyeskedésekkel, mindenféle gazdasági kutatásokkal és monitoringokkal még nem jött ki. Ezek a ,,munkahelyek" semmiféle hasznot nem hajtanak, semmit nem produkálnak, csak a pénzt viszik, amíg van.
  Jövőt csak konkrét termékelőállításra és azok tisztességes kereskedelmére lehet alapozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mihez kezdj, ha a pótfelvételi sem jött össze?

Péntek este dől el, hogy a pótfelvételire jelentkezők közül ki az, aki valamilyen felsőoktatási intézményben folytathatja tanulmányait. Tovább olvasom