Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Felmérés: mekkora a bérkülönbség pályakezdő és tapasztalt munkavállaló között?

A gépészmérnökök friss diplomásként 25%-kal kevesebb bérre számíthatnak, mint 10 év munka után.

Október 15-16. között 1 helyszínen 2 napon keresztül 3 emeleten 4 rendezvénnyel várja a látogatókat a Műegyetemi Állásbörze, amit 39. alkalommal rendeznek meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületében.

200 kiállító több, mint 2000 ajánlata várja az munkakeresőket Magyarország legnagyobb állásbörzéjén.

Nem csak műszakis diákoknak

A tévhitekkel ellentétben nem csak mérnöki, hanem többek között gazdasági, pénzügyi, informatikai és természettudományi állások közül is lehet válogatni.

Frissen diplomázottakat és már tapasztalattal rendelkezőket ugyanúgy várnak, mint az épp szakmai gyakorlatot keresőket. A kiállítók ajánlatainak 22%-a szakmai gyakorlat, 40%-a pályakezdőknek szól, 38%-uk esetében viszont legalább 2 éves szakmai tapasztalat az elvárás.

Számít a szakmai tapasztalat

A börze szervezői a Fizetesek.hu internetes bérfelmérés szervezőivel közösen megnézték, hogy a ledolgozott évek száma mennyiben befolyásolja az elhelyezkedési esélyeket és a fizetések nagyságát: a börzén megjelenő állásajánlatok elemzéséből kiderült, hogy a mechatronikai és logisztikai állások esetében a legfontosabb a szakmai tapasztalat, hiszen ebben a kategóriában minden második állás több éves szakmai múltat kíván. A műszaki menedzserek, gépészmérnökök és közlekedési mérnökök esetében a hirdetések 44%-a szól tapasztalt munkavállalóknak. Az építészmérnökök esetében számít a legkevésbé a ledolgozott évek száma, a hirdetések mindössze 27%-nál feltétel a több éves praxis. A vegyészmérnökök esetében ez az arány 36%.

A felmérésből kiderült az is, hogy a mérnöki pozícióknál sokat számít az évek során megszerzett tudás. A Fizetesek.hu adatai szerint a mechatronikai műszerészek pályakezdőként 17%-kal kevesebb fizetést kapnak, mint tapasztaltabb kollégáik. A gépészmérnökök friss diplomásként 25%-kal kevesebb bérre számíthatnak, mint 10 év munka után. Az építészmérnökök esetében a különbség pályakezdő és 10 éves szakmai tapasztalat között 27%, a vegyészmérnököknél pedig már 34%.


Idén sok újdonság

A börzére annak is érdemes kilátogatnia, aki tavasszal is részt vett, hiszen több cég most jelenik meg első alkalommal, és számos régebbi kiállító is csak az őszi rendezvényen vesz részt. Olyan külföldi cégek is jelen lesznek, akik kizárólag a Műegyetemi Állásbörzén keresnek munkaerőt, így csak itt lehet velük személyesen is találkozni. A fentiek mellett ráadásul a börze állandó résztvevői is új pozíciókkal várják a látogatókat.

A hagyományos társrendezvény, a Külügyi Börze mellett 2 startupos eseményt is szerveznek;

Az első napon a StartUp Day 2-t, az első hazai állásbörze és konferencia szerepel a programban, míg október 16-án csütörtökön a Central European Startup Awards x Future Talents kerül megrendezésre. Mindkét nap 20-20 startup kiállító állásajánlataival ismerkedhetnek az érdeklődök, mellette pedig folyamatosan zajlanak majd a tematikus előadások. A #CESA x Future Talents-re Kínából, Londonból, Dániából és a startupok fellegvárának számító San Franciscoból is érkeznek előadók, míg a magyar vonalat többek között a Bridge Budapest, a Skool és a Hősök Tere erősíti.

A börze a konkrét állásajánlatok és szakmai gyakorlati lehetőségek keresése mellett a szakmai kapcsolatok építésére is remek terep, nem beszélve arról, hogy átfogó piaci körképet is ad. A Felkészítő Szint programjain pedig minden segítséget megadnak, hogy jól induljon és sikerrel záruljon az álláskeresés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirtelen gyengülni kezdett a forint

Háromnegyed öt előtt pár perccel az eurót 307,13 forinton jegyezték. Tovább olvasom