Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Fellendülhet az autóipar: 63 millió autót adnak el?

Jövőre 63 millió új gépjármű találhat gazdára a világon, ez 1,4 millióval meghaladja a válság előtti utolsó évben eladott autók számát – közölte a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (CA-CIB) kedden.
 
A piaci elemzés szerint az új autók eladása világszinten már idén is 9,3 százalékkal emelkedik, de a korábbi évek visszaesése miatt ez csak arra elegendő, hogy 60 millió autót sikerüljön eladni, ez pedig még mindig 1,6 millióval kevesebb, mint a 2007-es érték.

A válság előtt az Egyesült Államok volt a világ legnagyobb egységes autópiaca, 16,1 millió eladott személyautóval, 2010-ben Európa vezet 13,6 millióval, de a prognózis szerint 2012-ben már Kína lesz az első a maga 14,7 milliós piacával. A növekedés motorja az Egyesült Államok és a BRIC zóna (azaz Brazília, Oroszország, India és Kína) lesz, Európában az idei 6 százalékos visszaesést további 1 százalékos csökkenés követi 2011-ben.

A CA-Cib elemzésében felhívja a figyelmet arra, hogy Amerikában és Európában változatlanul magas a lecserélésre érett, 4-7 éves gépkocsik száma, de a lakosság keresletét visszafogja a növekvő munkanélküliség és általában a bizonytalan gazdasági helyzet. Európában e tekintetben nem várható fordulat, de az Egyesült Államokban különösen 2011 második felében javulhat a gazdaság teljesítményébe vetett hit, és ez a lecserélendő autók nagy száma miatt ugrásszerű értékesítés növekedést eredményezhet. Más a helyzet a BRIC zónában, itt sokkal inkább a gazdaságok jó állapota, a folyamatosan emelkedő életszínvonal eredményez növekvő keresletet, a lecserélési kényszer itt lényegesen kisebb szerepet játszik az értékesítés növekedésében.

A Távol-Keleten, a hagyományosan nagy gyártónak számító Japánban 2010-ben jelentős értékesítés növekedés következett be, de az ezt támogató kormányzati program szeptemberben lezárult, és az előrehozott vásárlások miatt jövőre az idei 4,5-ről várhatóan 4,3 millióra csökken az eladott új autók száma. Kínában két év alatt megduplázódott az új autók értékesítése, a 2008-as 6,7 millió után idén már 13 millió kocsi találhat gazdára.

A világ gépjármű gyártása egyértelműen a BRIC zónának és azon belül is Kínának köszönheti, hogy az ágazat a körülményekhez képest jól vészelte át az elmúlt három évet. A négy országban a válság alatt is folyamatosan és gyors ütemben növekedett az értékesítés: 2008-ban 1, 2009-ben 4,3, idén pedig 3 millióval több új autó talált itt gazdára, így együttes keresletük a válság előtti 11,5 millió autóról csaknem 20 millióra emelkedett. Kínában pedig két év alatt megduplázódott az új autó eladása. Ez a lendület azonban a CA-Cib elemzése szerint nem tarthat örökké, a BRIC országok kereslete idén még 17 százalékot meghaladó ütemben nő, jövőre és 2012-ben azonban náluk 8,8, illetve 7,2 százalékos növekedés várható.

Olvasóink írták

 • 2. Angel40 2010. december 28. 23:21
  „Na igen, Kínában sikerült "áttelepíteni" a magyar ipar által előállított kiváló minőségű termékek gyártását.
  Nálunk tönkretették pl. a Gardéniát, helyette veheted a kínai ócska lakástextilt a neylon zacskó minőségű függönyöket, a nylon zacskó hatású ócska plédeket, melyet ha egyszer használsz, rájössz, hogy szakad rólad a víz a "jó minősége" miatt,a háztartási felszereléseket, A ruházati termékeik minősége is egyenlő a nullával, az ócska műbőr cipőjük pedig néhány használat után komoly eü. problémák (bőr, ortopéd stb.) okozói lesznek rövid időn belül. A Kínából származó termékek jelentős része egyszerűen szemétre való. Ezt terítik a magyar üzletekben is (T.sc. , Me.r. stb..) A sok szerencsétlen, akinek nem kerül másra, ezt tudja csak megvásárolni. Igy lehet Kínából rövidesen a világ ura...
  A kiváló minőségű magyar termékeket előállító cégeket tönkretették, ennek célja nem volt véletlen, már világosan látszik.
  Igen, ki az a .arha, aki ilyen feltételek mellett hitelből vásárol kis hazánkban új személygépkocsit? Remélem az elmúlt két év tanulság volt mindenki számára. Amig ezen nem változtatnak kedvezményes forint alapú hitellel, addig nem is fogja lecserélni a 4-5 éves autóját a magyar ember.”
 • 1. ádám+éva 2010. december 28. 16:27
  „Nagyon örülünk! Ez ránk magyarokra még mindig nem vonatkozik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bankadó túlterheli a biztosítókat

Nem maga a bankadó ténye, hanem a mértéke ró nagy terhet a biztosítókra. Tovább olvasom