Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Felgyorsulhat a robotizáció

A világ 25 legnagyobb exportáló országában évente 10 százalékkal nőhet 2025-ig a mostani évi 2-3 százalékos növekedés helyett az ipari gyártásban használt robotokra költött beruházások összege - szerepelt a Boston Consulting Group (BGC), a világ egyik vezető üzleti tanácsadó vállalatának tanulmányában.
Az ipari termelés robotizálására költött összegek a munkabérköltségek csökkenésével térülhetnek meg. A BGC szerint ezek a költségek átlagosan 16 százalékkal mérséklődhetnek 2025-ig. Dél-Koreában 33 százalékos esés várható a költségekben, Japánban 25 százalékos, Kanadában 24 százalékos, az Egyesült Államokban 22 százalékos, Kínában 18 százalékos.

A robotizálást segíti, hogy míg eddig az automatizálható munkafolyamatoknak csak 10 százalékánál használtak robotokat, 2025-re viszont több mint 23 százalékra nőhet ez az arány. A robotokhoz köthető beruházások háromnegyede négy ágazatban koncentrálódhat a következő években: a szállítási eszközök gyártásában, a számítástechnikai eszközök és az elektromos készülékek gyártásában és a gépgyártásban.

A BGC felmérése szerint a 15 százalékos megtakarítási határ a "kritikus pont". A vállalatok többsége akkor kezd el robotok üzembe helyezésén gondolkodni, ha ezzel legalább 15 százalékot spórolhatnak költségeiken ahhoz képest, ha csak emberi munkaerővel dolgoznának.

Hal Sirkin, a BGC munkatársa szerint a robotizálás átformálja a munkaerőpiacot is. Olyan szakképzett munkásokra lesz szükség, akik tudnak robotokat kezelni, ezeknek a munkásoknak több lesz a fizetésük, de a gyári munkások száma összességében csökkeni fog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ennyivel csökken a bankadó

2016-ban várhatóan mintegy 60 milliárd forintos csökkenést jelent az NGM szerint, 2017-ben pedig… Tovább olvasom