Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Ezért tanulj meg eBay-ről rendelni

Egy csaló majdnem hatmillió forintot szedett be 775 embertől, akiket eBay-ről letöltött fotókkal tévesztett meg. Íme egy kis útmutató, hogy ne te legyél a következő áldozat.
Vádat emelt az ügyészség az ellen a férfi ellen, aki a Facebookon hirdetett különféle ruhaneműket, de akik rendeltek tőle, csak fizettek, árut nem kaptak. A férfi 2012 novemberétől kezdte a netes csalássorozatot. Az eBay-ről töltötte le a képeket, amiket később a saját Facebook oldalára tett ki.

Sokan rendeltek tőle. Csaknem 800 embert vert át, akiktől majdnem hatmillió forintot csalt ki. Az üggyel kapcsolatban a nyomozók 5316 oldalnyi papírt írtak tele, amelyet továbbküldtek az ügyészségnek. A férfit összesen 775 rendbeli csalással vádolják – tájékoztatott a Somogy Megyei Főügyészség.

Ezért tanulj meg eBayről rendelniMi az az eBay? Egy online aukciós honlap. A rendszerhez való csatlakozás díjtalan és ingyenesen tudunk böngészni és vásárolni is. Ugyanúgy, mint a magyar Vaterán, vannak licitre bocsátott és azonnal vihető termékek is.

Körülbelül tavaly ilyenkor virágoztak a "rendelős" Facebookos "áruházak", amikor sokan rádöbbentek, mennyire olcsóak a kínából rendelt áruk. És egy ilyen oldal volt az, amivel az úriember eljutott Facebookon az áldozatokhoz.

Hogy mik ezek a rendelős oldalak? Többnyire egyedi ruhákat kínálnak, amik nálunk nem kaphatóak. Van, hogy egy profilt hoznak nekik létre, van hogy egy lájkolós oldalt. A termékekről készült képeket mappákba rendezik és feltöltik, itt lehet kiválasztani, üzenetben pedig megrendelni.

Ezek az oldalak most is népszerűek, elég beírnunk a "rendelős" szót a Facebook keresőjébe.

Ha ez a 775 ember tudta volna, hogy ezeknek az oldalaknak az üzemeltetői többnyire eBay-ről vadásszák a termékeiket, jó eséllyel nem dőlnek be az említett csalónak sem, inkább megrendelik maguk. Aki néhányszor böngészte már az oldalt, hamar felismeri az onnan lopott fotókat is.

Hogy miről? Például a ruhamodellekről. A legtöbb rendelős Facebook oldal képein ugyanis kínai hölgyek promózzák a termékeket, mivel azok onnan érkeznek. Árulkodó lehet a ruhák kis mérete is, illetve gyakori az "egy méret" megnevezés is.

Nem csak a csalás szól ezek ellen az oldalak ellen. Vannak eladók, akik minimális haszonnal dolgoznak, de nem mindenki ilyen becsületes. Fontos megemlíteni azt is, hogy vannak eladók, akik sokszoros árréssel próbálnak túladni egy-egy párszáz forintos kínai árun.

Vegyünk egy egyszerű példát. Itt van ez az óra:


A minap egy magyar WEBÁRUHÁZBAN láttam, ötezer forintért. Plusz posta, ami egy ezres. Az eredeti ára azonban 1214 jó magyar forint, ami magába foglalja a postaköltséget is.

A probléma itt nem az, hogy valaki árréssel továbbad egy terméket. A probléma az, amikor az árrés már "pofátlan". A csalók mellett ez lehet a Facebookos "rendelős áruházak" másik árnyoldala.

Hogyan rendeljünk?Hosszú lenne ezt jól illusztráltan leírni. Sok YouTube-os készített erről hasznos, érdemi infókkal megtöltött videót, íme ezekből kettő.

Ez tehát az útmutató ahhoz, hogyan ne legyünk a kamuáruházak áldozatai.

Biztonságosabb fizetésAzt az eladót, akitől a terméket rendeltük, a magyar aukciós oldalakhoz hasonlóan mi is ellenőrizni tudjuk az értékelései alapján, egy Facebook profil mögött megbúvó eladót azonban szinte lehetetlen.

Ha mégis Facebookon szeretnénk vásárolni, keressük az eladó "becsületmappáját", ahová többnyire postai bizonylatokat és vásárlói visszajelzéseket töltenek fel.

Az eBay fizetési rendszere azonban jóval biztonságosabb, mint amikor vadidegen embereknek küldjük el előre a pénzünket. Ha nem kaptuk meg a terméket, az eladóhoz és az eBay illetékeseihez is fordulhatunk, sőt, sok eladó újat postáz a termékből az eltűnt helyett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemeltetőt válthatnak a pénztárgépek tulajdonosai

Ugyan nem azonnal, a módosítás egyelőre csak tervben van. A javaslat az online gépek bérlését is… Tovább olvasom