Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ezek a fontos SZJA változások 2012-ben - nézze meg!

A 2011. évre vonatkozó adókötelezettségét a magánszemély adózó önadózással vagy munkáltatói adómegállapítás révén teljesítheti.
Önadózóként lehetősége van – a törvényi által meghatározott feltételek fennállása esetén – adónyilatkozatot tenni, az állami adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást benyújtani, vagy az adóhatóság közreműködése nélkül elkészíteni a bevallását.

Munkáltatói adómegállapítás

A magánszemély 2012. január 31-ig írásban nyilatkozhat a munkáltatójának, társas vállalkozásának és kérheti, hogy a 2011. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója, társasága állapítsa meg és számolja el a különbözetet (11NY29 jelű nyilatkozat). Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell (11NY30 jelű nyilatkozat).

Ha a munkáltató nem ajánlja fel dolgozói részére a munkáltatói elszámolás választásának lehetőségét, erről és az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt.

Adónyilatkozat (1153ANY)

A személyi jövedelemadóról szóló törvény új lehetőségként vezeti be az adónyilatkozatot az adókötelezettség teljesíthetőségének rendszerébe. A magánszemély adónyilatkozatot tehet, ha nem keletkezett olyan kötelezettsége, vagy nem él olyan jogosultsággal, amely miatt bevallási kötelezettségét munkáltatói adómegállapítással vagy adóbevallással kell teljesítenie. A NAV honlapján letölthető a 1153ANY nyomtatvány és a kitöltési útmutató, mely 13+1 kérdéssel segít annak eldöntésében, hogy a magánszemély jogosult-e adónyilatkozat megtételére. Az adónyilatkozaton az azonosító adatokon kívül mindössze a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti valamennyi adóévi adóköteles jövedelem együttes összegét, a jövedelmet terhelő jövedelemadó (16 %) összegét, valamint a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó, adóelőleg összegét kell feltüntetni. A kitöltött, aláírt adónyilatkozat postára adásának, illetve elektronikus úton történő visszaküldésének határideje 2012. május 21.

Egyszerűsített bevallás (1153NY)

Az adóhatósági közreműködéssel készített egyszerűsített bevallást az erre a célra szolgáló nyilatkozaton (1153NY) kérheti a magánszemély az adóhatóságtól. A kitöltött, aláírt nyilatkozatot 2012. február 15-ig kell postára adni vagy az ügyfélkapun keresztül az adóhatóság részére megküldeni.

A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén már csak a 1153-as nyomtatvány kitöltésével lehet a bevallást teljesíteni.

Az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallás (1153)

Amennyiben a magánszemély nem választhatja, vagy nem választja az adónyilatkozat kitöltését vagy az egyszerűsített bevallási lehetőséget, és nem kéri a munkáltatói adómegállapítást – vagy a munkáltató ez utóbbit nem vállalja –, akkor a 1153 számú személyi jövedelemadó bevallás nyomtatványon (teljes, vagy csökkentett adattartalommal), az állami adóhatóság közreműködése nélkül, önállóan köteles teljesíteni bevallási kötelezettségét.

Ebben az esetben bevallását kitöltve, aláírva 2012. május 21-ig személyesen az ügyfélszolgálatokon, postai úton vagy – ügyfélkapus regisztrációval rendelkezés esetén – elektronikus úton küldheti vissza az állami adóhatósághoz.

Az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek – fentiektől függetlenül – személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket 2012. február 27-ig kötelesek teljesíteni.

Olvasóink írták

 • 8. zsi-ci 2012. január 24. 10:39
  „7. tradermike. Jogos a kérdésed. Ha valaki egész évben egy helyen dolgozott,akkor a munkáltatója úgyis levonta az adóját.”
 • 7. tradermike 2012. január 23. 23:38
  „Alap kérdés, de nem vágom: miért is kell nekünk adóbevallást készítenünk? Nem tudja az állam mennyi pénzt szedett be tőlünk, vagy mi? Vagy csak egy plusz lehetőség, hogy ha szerintük nem annyi mint szerintem, akkor megbűntessenek? A kérdésben egy kicsit benne foglaltatik az az elmélet, hogy ha bármiből pluszjövedelmem van, akkor vajon miért vallanám be utólag. Gyorsan leszögezném, hogy nekem nincs adózatlan jövedelmem, csak érdekel mire fel ez a nagy éves papírmunka.”
 • 6. kaszi_89 2012. január 23. 22:25
  „Ha valakinek az jelenti a "magyarság" hogy valamilyen pártot/személyt istenítsen... hát azt nagyon tudom sajnálni!!! pártok jönnek-mennek.... de magyarság nem erről szól! úh ne üljön olyan magas lovon kedves nasi12!! és aki meg elment sétálni egyet a "jó levegőre" hát legyen! csak azt nem értem, hogy az emberek mért támogatnak olyasvmit amiért szívnak mint a torkos borz...!”
 • 5. mir 2012. január 23. 20:16
  „nasi12

  Nem vagy te nagyobb magyar mint én csak annak képzeled magad de az meg kit érdekel.”
 • 4. Pistike 2012. január 23. 19:17
  „3. nasi12

  Ezzel mit akarsz mondani?
  Ugye nem azt, hogy aki nem volt ott a tüntetésen, az nem Magyar?
  Tudod, van aki inkább a munkahelyén tölti az idejét!”
 • 3. nasi12 2012. január 23. 18:57
  „T. mir és miracle!
  Kérlek ne bántsd a Magyarokat!”
 • 2. miracle 2012. január 23. 14:32
  „Dehogy.
  A békamenet a kevesebb nettó mellett tüntetett.”
 • 1. mir 2012. január 23. 14:02
  „A Békamenet ez mellett is tüntetett?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a gázolaj ára, a benziné nem változik

A 95-ös benzin ára nem változik, a gázolaj árát viszont bruttó 5 forinttal csökkenti a MOL. Tovább olvasom