Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

EU: 500 milliárd eurós mentőcsomag

A példátlan nagyságú összegről szóló döntés az euró elleni spekulációs támadások elhárítását célozza.

Ötszáz milliárd eurós mentőcsomagot fogadtak el az EU-országok pénzügyminiszterei hétfő hajnalban Brüsszelben a közös fizetőeszköz, az euró védelmében - közölték a konferencia befejeztével.

A példátlan nagyságú összegről szóló döntés az euró elleni spekulációs támadások elhárítását célozza. A csomag részben hitelről, részben hitelgaranciáról szól.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hétfőn üdvözölte az eurózóna eladósodott országainak védelmére elfogadott európai uniós pénzügyi mentőcsomagot.   

"A nemzetközi közösség érdekében az IMF is hozzájárul a jelenlegi kivívások elleni harchoz" - szögezte le közleményében a nemzetközi pénzintézet vezetője.   

"Várakozásaink szerint a mi pénzügyi segítségünk nagyjából  arányos lesz a legutóbbi európai intézkedésekkel" - tette hozzá.   

Az IMF igazgatótanácsa vasárnap jóváhagyta a Görögországnak  három év alatt nyújtandó 30 milliárd eurós készenléti hitelkeretet.
Ebben az 500 milliárdban nincs benne az a hitelkeret, amelyre szükség esetén - vagyis ha fizetési gondjai támadnának az eurózóna valamelyik országának - a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) számítana az Európai Unió. Az IMF-pénz további 220 milliárd eurót jelenthet, vagyis összesen 720 milliárdos lenne a teljes mentőcsomag értéke. A megbeszélésekről korábban kiszivárgott hírek arról szóltak, hogy a németek "csak" mintegy 100 milliárd eurónyi IMF-pénzkeretre számítanának.

Az 500 milliárd úgy tevődik össze, hogy 50 milliárdról 110 milliárdra - vagyis 60 milliárddal - növelik azt a hitelkeretet, amely eddig csupán az eurózónán kívüli uniós tagállamok megsegítésére szolgált az Európai Bizottság közreműködése révén, de ezentúl a közös pénzzel fizető országok is részesedhetnének belőle. A további 440 milliárdot az euróövezet országai bilaterális támogatás formájában bocsátanák rendelkezésre.

A mentőmechanizmus a tagországok reményei szerint megakadályozhatja, hogy a görög pénzügyi válság az euróövezet más országaira is átterjedjen.

A tanácskozás versenyt futott az idővel, hogy a megállapodást még a főbb ázsiai piacok nyitása előtt elérjék, és azoknak pozitív üzenetet küldjenek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simor szerint stabilitás kell az euró bevezetéséhez

A Magyar Nemzeti Bank vezetője szerint egyre valószínűbb, hogy a gazdasági növekedés kilátásainak… Tovább olvasom