Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

És mégis lesz ingatlanadó - némi trükkel

A Fidesz 2007-ben még tisztességtelennek tartotta, amikor Gyurcsányék az önkormányzatokra akarták hárítani az adónem kivetését. Most azonban minden jel ebbe az irányba mutat.
Valószínűleg nem kerülhetik el a helyhatóságok, hogy jelentősen emeljék a helyi építmény- és telekadót. A kormány az adótörvények megváltoztatásával központilag kényszeríti bele az ingatlandóba az önkormányzatokat - véli a hvg.hu. Az ok egyszerű: az adónemmel kapcsolatos összes politikai és adminisztrációs nyűgöt is lepasszolják a településeknek, akik így sokszorosát szedhetnék be annak, mint amit a Bajnai-kormány ingatlanadó címén kivetett.

„Tisztességtelen, hogy az államháztartást kisiklató szocialisták és szabad demokraták most a zömükben ellenzéki vezetésű önkormányzatokra hárítanák az új adónem kivetésének felelősségét" – mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még 2007 júliusában a Magyar Narancsnak, amikor a Gyurcsány-kormány a konvergenciaprogramban leírtaknak megfelelően megpróbálkozott az ingatlanadó bevezetésével.

A pénteken beterjesztett adótörvény-módosításokból kiderül: az Orbán-kormány most mégis ugyanerre vállalkozik, amikor 2012-ben eltörli az építmény- és telekadó törvényi maximumát. A kormány ezzel mosná is kezeit, hiszen az adó mértékét az önkormányzatok állapíthatják meg.

Az ingatlanadó összegét a forgalmi érték három százalékában még maximálja a kormány, amely egy 20 milliós lakás esetén 600 ezer forintot jelent. Ez tizenkétszere annak, amit a Bajnai-kormány a vagyonadóról szóló törvényben elkért volna. Az önkormányzatoknak persze nem kötelező ilyen mértékű adót kivetniük, de hát...

Azt, hogy az ingatlanadó legyen a helyi adózás második lába a vállalkozók által fizetett adó (helyi iparűzési adó, hipa) mellett, szakértők már régóta mondják. A nemzetközi gyakorlatban leginkább a helyben kivetett ingatlandó az, amelyben a fogyasztói hozzájárulás és az érte kapott közszolgáltatás közvetlenül összekapcsolódik. A helyi politikusok teljesítménye is az ingatlanárakon érhető tetten leginkább: ha jól végzik a munkájukat, javulnak a közszolgáltatások, javul az életminőség, emelkednek az ingatlanárak.

A nemzetközi példákból az derül ki, hogy a helyi adónak számító ingatlanadó kivetését általános jövedelemadó-csökkenés kíséri. És előnyeként szokták feltüntetni, hogy az ingatlanadó az adójóváírással ellentétben érzékeny a települések közötti különbségekre is – már ha ezt jól alkalmazzák. Vagyis az Orbán-kormány ingatlanadót visszacsempésző lépése még logikusan következne is a politikájából, ha ezt nyíltan merte volna vállalni.

A hvg.hu Orbán Viktort idézi, aki 2009 októberében a Tv2 Mokka című műsorában azt mondta, hogy a vagyonadó bevezetésének feltételei nincsenek meg, "ráadásul ellenkezik is a terveinkkel", és "hogy vannak dolgok, amelyeknek a következő kormány idejében nem szabad megtörténniük még egyszer".

A fideszes többségű képviselő-testület és a szocialista polgármester által vezetett Szegeden eddig csak a vállalkozásokhoz köthető adók kivetésének jogával éltek, tehát az iparűzési és vállalkozásokhoz köthető, építményadón kívül sem ingatlan, sem vagyon, sem szociális vagy kommunkális alapon nem szednek helyi adót. Jelenleg ez a kérdés nincs is napirenden.

Van még mozgástér

Ha még mindig nem lenne elegendő pénz az önkormányzatok kasszáiban, akkor 2012-től bevezethetik a települési adót - írja a nol.hu. E gyűjtőfogalom alatt lényegében bármilyen adó, illetve adóalap elképzelhető, kivételnek számít a jövedelem, az árbevétel, illetve az állami fenntartású létesítmények. Itt is ügyelni akar a kormány a túladóztatás elkerülésére: az adó mértéke a bevezetésekor nem haladhatja meg a tízezer forintot, összege nem lehet több, mint amennyit a vállalkozás fizet iparűzési adóban, ebből leírható lenne a települési adó, végül az adóalany adóterhelése nem haladhatja meg az előző év 120 százalékát.  

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. knifemaster 2011. október 24. 17:23
  „62. zakarias3 2011.10.20. 18:50
  Akkor cáfold is meg,ha tudod!
  :D”
 • 68. zakarias3 2011. október 21. 19:32
  „67.Loich!Jöjjön az államcsőd és a 20év összes politikusát kivétel nélkűl elszámoltatni és teljes vagyonelkobzást nekik és álljanak be dolgozni!”
 • 67. Loich 2011. október 21. 11:10
  „Mindenféle uj adók, kapkodás mint bernát e ménkühöz. Az államadósság visszafizethetetelen, nincs is magyar gazdaság, mivel mindent eladtunk. az összes profit kifele megy. gyakorlatilga kimondva kimondatlan államcsód felé ballagunk, ha még 20 adót találnak is ki. ideje lenne infó arról, mire is kell készülni. legyünk reálisak. túl kéne lépni a meragyurcsány és merazorbán gondolkodáson.ez megy 20 éve. közebn meg a bankrendszer már megvette az országot, és hol jobbos holk balos bábukkal csinálja a műsort. kisemmiztek minket, rabszolgák vagyunk. jöjjön az államcsőd, aztán lehet ujrakezdés”
 • 66. marcsi96 2011. október 21. 06:45
  „Lobbo 71 Ön biztos nem minimálbérből él vagy élnek.Ezelőtt tisztességesen megfizették az embereket volt lövőképünk,megtudtuk valósítani amit szerettünk volna.Most mi van?A munkanélkülit támogatjuk bár talán nem mindig ő tehet róla hogy azzá vált.Talán nem is igazán az adóval van a baj hanem a nagyon tisztességtelen fizetésekkel minden ágazatban.”
 • 65. .viki27. 2011. október 20. 22:36
  „60
  <moderálva> Rendes szakembert megfizetni nem akarják mert annak is csak minimál bér jár, vagy pedig 4 órás bejelentés többi zsebbe!Nem igaz az,hogy mindenk tehet érte csak akinek nagyon jó kapcsolatai vannak.Most jön az,hogy mindenki annyit ér amennyit össze tudott lopni magának.Tisztelet a becsületes vállalkozóknak de sajnos ők vannak kevesebben.Egyik sem akarja megfizetni a ma melóst csak hét bőrt lenyúzni róla,és megmagyarázni milyen rosszul járt a vállalkozás 16% szja val, mert csak a Bahamákra tudtál elmenni Bangkok után!Undorító.”
 • 64. zakarias3 2011. október 20. 21:26
  „A mai nap az egyik kereskedelmi rádióban azon iskolákról volt szó,ahol bizonyos oknál fogva nincs fűtés..Legutóbb 1960 tájékán találkoztam ilyennel.De nem ez a lényeg.A műsorvezető felhívta az ottani polgármesteri hivatalt,hogy vajon náluk van e fűtés?Egy kedves női hang bejelentkezett a telefonba és pár perc gondolkodás után kijelentette,hogy ő nem nyilatkozhat ezzel kapcsolatban.Tisztelt magyar állampolgárok!Milyen országban élünk,ha azt nem merjük megmondani,hogy hideg vagy meleg van ahol dolgozunk!Több mint valószínű,hogy kimoderálják az írásomat,de ezzel is azt bizonyítják,hogy a szólásszabadság és a demokrácia meghalt magyarországon!”
 • 63. zakarias3 2011. október 20. 19:27
  „60.metallwoker!Te még nagyobb hülyeséget írsz és nem munkával keresed a kenyered!Csak egy példát szeretnék számodra felhozni,hogy továbbra is így osszd az észt!Egy győri élelmiszerbolt felvesz egy eladót.Egész nap megállás nélkűl dolgozi,reggelit,ebédet kiszolgálás közben fogyaszt!Megpróbál reklamálni,de eligazítják,hogy nálunk 150 százalékot kell teljesíteni!Fizetéskor,ledolgozott 200 órából kifizetnek 160at!Ha nagyon érdekel,megírom a bolt nevét és címét!Ezek után én tehetek róla,hogy ennyit keresek!Igen,én,mert a gyerekemről van szó, és nem mentem be a boltba és nem rúgtam fel az összes pultot!”
 • 62. zakarias3 2011. október 20. 18:50
  „56.db.23.án mikor indúlnak buszok?Sokan mennénk,dekitől érdeklődjünk!
  Knifemaster!Hülyeséget írsz4”
 • 61. goldboy 2011. október 20. 07:33
  „Metál! Ha figyelsz, az egészségügyben már elkezdődött a változás. Orvosok, ápolók, nővérek indulnak kifele az országból. Már műtétek maradnak el. Lassan megáll a gyógyítás... És üvölt a kormány, hogy igenis dolgozz ennyi pénzért! Akkor ki tehet róla?”
 • 60. MetallWorker 2011. október 19. 21:44
  „Madarász!

  "Ebben az országban elég sok olyan dolgozó van aki nem csak papíron visz haza 100 000 körül, de sokan vannak alatta is.
  ÉS? Mikor értjük már meg hogy ha keveset keresel, az nem az állam, nem a kormány, nem a szomszéd hibája hanem csak a TIÉD?! Változtass rajta vagy törődj bele kinek mi köze hozzá!

  " Mondjuk 100000 Ft-nál a szuperbruttó eltörlése + 3900 Ft, adójóváírás megszüntetése - 12100 Ft, ezt akárhogy is nézed ez -8200 Ft!
  "Ideje kirúgni ezt a hazug, népnyúzó bandát!" - ÉS??? Az adójóváírás igazságtalan, az nem a fizetésedhez jár; hanem állambácsi adta zsebpénznek az átlag alatti fizetésűeknek, az átlagon felüli fizetésűek magasabb adókulcsából (több kulcsos progresszív adó volt megvan?)

  "Felvilágosítanálak, hogy a kereset függ attól, hogy valaki milyen ágazatban dolgozik és függ attól, mekkora a cég. Ugyanis az a pénzt ki is kell termelni, gondolom ezzel újat mondtam neked." Nem nem mondtál. Aki nem az miért nem olyan ágazatban dolgozik? Mer nem ért hozzá? Magyarországon nincs munkanélküliség csak foglalkoztathatósági válság (betöltetlen munkahelyek mert nem találsz kifogástalanul dolgozó szakembert)

  Mo.-n a többség csak vár hogy az állam, a kormány, az éppen ügyeletes zsebdiktátor majd elintézi a jó életet. NEM Fogja. Nyugati színvonalon dolgozol, nyugati színvonalon szervezed az életed,a pénzügyeidet jól élsz amúgy meg nem.Eddigi kormányaink túlnyomó többsége idiótákból állt, reprezentálja a társadalmat. NA EZ Magyarország.

  Nem vagyok fidesz fan. Csak rühellem ezt a "nekem ez jár amaz jár minden jár tenni meg semmit" kádárista hozzállást.”
 • 59. dorombolok 2011. október 19. 21:31
  „3%-al mindenki 33 év alatt még egyszer kifizeti a lakását az országnak?”
 • 58. knifemaster 2011. október 19. 20:34
  „56. db 2011.10.19. 07:41
  Így ti is csak fotelforradalmárok vagytok - és igazi birkák.

  Én is ezt mondom,csak én olyanokra is akik azt hiszik,hogy ha felmennek "hisztizni" attól bármi is változik!
  Nekem akkor szóljatok,ha majd lőni kell vagy akasztani.”
 • 57. Vanderer 2011. október 19. 19:49
  „Lobbo 34 Ezt most komolyan gondolod?”
 • 56. db 2011. október 19. 07:41
  „Örülök neki, hogy végre sok embernek felnyílt a szeme. De nem elég azt mondogatni, hogy birka nép vagyunk, tegyetek érte, hogy legyen változás. Amíg egy demonstráción néhány ezren vagyunk nem vesznek komolyan. Október 1.-én is több busz indult Győrből - félig üresen. Tájékozódni kellene és egy kis időt áldozni rá - pénzt nem kellett, mert ingyen elvittek. Vagyunk néhányan akik már öt-hat alkalommal voltak demonstrálni. Egyre jobban tele a hócipőnk, de ha ennyi ellenállás sem lesz mit fognak még megtenni velünk ? Így ti is csak fotelforradalmárok vagytok - és igazi birkák.”
 • 55. toni9142 2011. október 18. 23:47
  „Emberek! beérett a narancs!-Viktorunk!ama neves napon meg Brüsszelbe!-mikor érik be a kender???”
 • 54. Dwatson 2011. október 18. 21:13
  „Megérdemli ez a birka nép!Nem védem Gyurcsányt,de ellene felgyújtották a fél fővárost,most meg bekajálják Orbán hazugságait,adóztassa csak agyon a nyáját!”
 • 53. dorombolok 2011. október 18. 20:08
  „Ezért is kell:Az  MNYP vagyon egy részének (1345 milliárd Ft) júniusi bevonása óta eltelt 3 hónap alatt a kormány 2000 (két ezer) milliárd (!) forinttal növelte a központi költségvetés nettó adósságát. 3 millió ember 12 évnyi megtakarítása vált ezzel semmivé és ért az államadósság új csúcsra.
  Féltünk rémisztő lesz a szeptember végi adat, sajnos igazunk lett. A múlt hónap végén a nettó államadósság elérte a 20625 milliárd forintot. Soha nem volt ennyi.
  http://tenytar.blog.hu/2011/10/18/uj_csucson_az_allamadossag_elvesztettuk_a_haborut?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_10_18&utm_campaign=index”
 • 52. goldboy 2011. október 18. 19:13
  „Apró különbség, hogy a szocik 30 milla felett akarták. Míg ezek csakis 30 milla alatti ingatlanokra vetik ki... Az egyenlőség elve alapján!
  Rommel! Kiabáljál már!”
 • 51. torrente63 2011. október 18. 17:42
  „Felháborító! 30éve dolgozom, de ilyen eddig nem fordult elő. A kormány hazug állítása ellenére , a nettó keresetem csökkent. Ez idén fordult velem először elő. Jövőre még nagyobb mértékben fog csökkenni.A Bokros csomag ehhez képest ministráns gyerekek tea délutánja volt.Mit kapok a bércsökkenés , és az infláció mellé? Chips adót, 400Ft-os benzint, kgfb emelést, drasztikus ingatlanadó emelést,áfa emelést,dugó díjat, stb

  Köszönöm nektek fülkeforradalmárok.”
 • 50. spiderz 2011. október 18. 15:35
  „Aki még ezek után is elhisz bármit kedvenc narancsködbe burkolt hazug népnyomorgató kormányunknak és közeli politikusainak, attól már komolyan mondom, orvosi igazolással meg kéne vonni a szavazati jogot.”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint hétfő kora estére

A forint hétfőn kora estére gyengült a devizapiacon az euró és a svájci frank délutáni, illetve… Tovább olvasom