Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Erősödött a német kkv-szektor

Németországban meghaladta a 25 millió főt a kis- és közepes vállalkozói szektorban dolgozók száma.
A munkavállalók képzettségi szintje pedig javult az utóbbi években - áll egy hétfőn ismertetett kormányzati kimutatásban, amely szerint a válság ellenére a kkv-szektor pénzügyi helyzete is jobb lett.

A 250 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatok körében a dolgozók száma 25,1 millió volt a legutóbbi, 2011-es adatok szerint, ami több mint 250 ezres emelkedés a válság előtti utolsó évhez, 2007-hez képest. Elsősorban a határozatlan idejű munkaszerződéssel, teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma emelkedett, a részmunkaidős állások aránya nem változott, 14,6 százalék maradt. A határozott időre szerződtetett dolgozók száma pedig csupán 6,7 százalékig emelkedett a 2007-ben mért 6 százalékról.

A 10-nél kevesebb embert foglalkoztató és évi 2 millió eurónál kisebb árbevétellel rendelkező cégeknél - a kisvállalatoknál - dolgozók száma 3,17 millió volt 2011-ben, 51 ezerrel több a négy évvel korábbihoz képest.
A kkv-szektor egészét tekintve a szakképzettség nélküli dolgozók aránya csökkent, a felsőfokú képzettségűek aránya pedig nőtt. A munkavállalók nagyjából 50 százaléka középfokú szakképzettséggel rendelkezett 2011-ben.
A Frankfurter Allgemeine Zeitungban ismertetett adatok szerint a válság alatt a német kkv-szektor pénzügyi helyzete is javult. A saját tőke aránya a teljes eszközállományban 11,5 százalékról 18,6 százalékra emelkedett 2007 és 2010 között, 2011-ben pedig előzetes becslés szerint 20,7 százalékot tett ki.

A német statisztikai hivatal szerint a kkv-szektor a német bruttó hazai termék (GDP) csaknem 50 százalékát állítja elő, és a beruházásokban is 50 százalék körüli az aránya. Gazdasági ágazatokat tekintve a kkv-szektor szerepe az építőiparban, az idegenforgalomban és a kiskereskedelemben a legnagyobb.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a Microsoft Office

Keddtől világszerte, így Magyarországon is kereskedelmi forgalomba került a Microsoft Office 365… Tovább olvasom