Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Erősödött a forint kedd délután: 288 fölött az euró 237 a svájci frank

Erősödött kedden a forint, részben euróövezeti hatásoknak, részben a jegybanki bejelentésnek köszönhetően.
Az eurót a bankközi kereskedelemben délután négy órakor 288,25 forinton jegyezték a hétfő délután négy órai 291,45 forint után.

A svájci frank jegyzése 237,64 forintra csökkent a hétfő délutáni 241,66 forintról. A forint árfolyama kedden 242,20 és 236,47 forintos svájci frank jegyzések között alakult.

A dollárt 210,72 forinton jegyzik a hétfő délutáni 214,18 forint után, a japán jen jegyzése hétfő délutánra 2,7501 forintra gyengült a hétfő délutáni 2,7922 forintról. A jegybank keddi kamattartó döntését követően a forint szerény mértékben erősödött.

A jegybank elnökének későbbi bejelentését, hogy az MNB a jelzálog devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztésének pénzügyi stabilitási kockázatai csökkentése érdekében az ország devizatartalékainak terhére kész a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges devizamennyiségeit a bankok igényei alapján a bankok rendelkezésére bocsátani, újabb forinterősödés követte. A forint az euró/svájci frank árfolyamtól is kapott támogatást az erősödéshez kedden. A délutáni órákban az euró átmenetileg jelentős erősödést ért el a svájci frankkal szemben arra a meg nem erősített piaci híresztelésre, hogy a svájci jegybank 1,25 svájci frankra emeli fel az euró árfolyamának "tűréshatárát" a jelenlegi 1,20 frankról.

Az eurót ezt követően 1,22 svájci frankon is jegyezték, július eleje óta a legerősebb árfolyamon. Az euró árfolyama a délelőtt folyamán tartott 1,2060 svájci frank árfolyamnál magasabb szinten, 1,2140 svájci frankon stabilizálódott kedd délután. Az euró keddre virradóra még gyengült a nemzetközi deviza kereskedelemben.

A Standard Ú Poorís a negatív kilátás megtartásával "A plusz"-ról "A"-ra rontotta az olasz szuverén besorolást a gyenge gazdasági növekedésre és a fokozódó politikai bizonytalanságra hivatkozva. A görög államcsőd közvetlen veszélye miatt egyébként is kockázatkerülő befektetői hangulaton nem javított az a hír sem, hogy egy görög lap értesülése szerint a kormányfő fontolóra vette az euróövezet elhagyásának népszavazásra bocsátását. A lap értesülését kedden reggel azonban a görög kormányszóvivő cáfolta. A fenti tényezők negatív hatását a nap folyamán semlegesítette a görög pénzügyminiszternek az EU-EKB-IMF szakértőkkel az esti órákra beütemezett telefonos megbeszélésétől várt eredmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simor: az MNB kész devizát biztosítani a bankoknak a végtörlesztéshez

Az MNB az ország devizatartalékainak terhére kész a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges… Tovább olvasom