Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Érdekli a MOL-t az Oltchim privatizációja

Az economica.net romániai gazdasági hírportál szerdai közlése szerint a Mol csoporthoz tartozó Petchem társaság is megvásárolta az Oltchim SPV romániai petrolkémiai társaság tenderfüzetét.
A portálnak az Oltchim kinevezett vagyonkezelője számolt be arról, hogy a Mol is beszállt a privatizációs folyamatba. A magyar társaságnak Stefan Vuza román üzletemberrel, a Baota petrochemical Group-Hengchao Sun-Junlun Petroleum alkotta kínai konzorciummal, valamint az orosz Oil Gas Trade társasággal kell felvennie a versenyt a román állam többségi tulajdonában levő társaság privatizációja során.

Gheorghe Piperea vagyonkezelő a portálnak elmondta, újdonság a Mol versenybe szállása, és a magyar társaság "félelmetes versenytársnak" számít a többi érdeklődő számára, ugyanis megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik az Oltchim SPV részvényeinek a megvásárlására. A vagyonkezelő hozzátette, a Mol csoporthoz tartozó Petchem társaság a tíz legerősebb európai petrolkémiai társaság közé tartozik, a polietilén és polipropilén gyártásában pedig egyike a legerősebb európai cégeknek.

A portál közlése szerint az Oltchimet január végéig kellene magánosítani, de valamennyi potenciális vásárló kérésére másfél hónappal kitolták a határidőt. A társaság kikiáltási ára 305 millió euró, az érdeklődőknek 10 millió eurós részvételi garanciát, és a vételár 10 százalékát kell előlegként letétbe helyezniük.

A dél-romániai Ramnicul Valcea városban működő Oltchim petrokémiai társaság azt követően került kritikus helyzetbe, hogy a Petrom társaság két éve bezárta az Oltchim számára nyersanyagot biztosító Pitesti-i Arpechim kőolaj-finomítót. A vagyonkezelő közölte, a Mol egyelőre nem mutatott érdeklődést az Arpechim megvásárlására.

A román kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodásban vállalta az Oltchim privatizációját. A társaság 2012 őszén történt eladási kísérlete azonban kudarcba fulladt, miután kiderült, hogy a győztesnek nyilvánított Dan Diaconescu üzletember nem rendelkezik a megfelelő pénzügyi garanciákkal. A társaságot 2013 elején fizetésképtelenné nyilvánították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Continental-beruházás Kőbányán

Több tízmillió euró értékű gyártósorokat telepítenek a második félévben a Continental budapesti gyáregységében. Tovább olvasom