Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Emelkedett a magán-nyugdíjpénztári tagok száma

Elsősorban a fiatalok döntenek a nyugdíj e formája mellett.

Csekély mértékben ugyan, de tovább emelkedett a nyugdíjpénztári tagok száma 2009-ben – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb, Biztosításpiaci Adatszolgáltatás című tanulmányából. A eredmények szerint a 15-69 éves korosztály aktív (nem nyugdíjas és nem nappali tagozatos diák) tagjainak 45 százaléka tagja valamely magánnyugdíjpénztárnak, míg 42 százaléka az állami nyugdíjat választotta. Míg az állami nyugdíjat választók 12 százaléka gondoskodik a jövőjéről kiegészítő önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, addig ez az arány 23 százalék a magánnyugdíjpénztár-tagok körében.

Emelkedett a nyugdíjpénztári tagok száma a lakosság körében az elmúlt egy évben – többek között ez derül ki a GfK Hungária Biztosításpiaci Adatszolgáltatás című tanulmányának eredményeiből. Ezzel együtt is még mindig alig haladja meg a magán-nyugdíjpénztári tagok száma az állami nyugdíjellátásra számítókét.

A 2009-es felmérés eredményei szerint a 15-69 éves korosztály aktív (nem nyugdíjas és nem nappali tagozatos diák) tagjainak 45 százaléka tagja valamely magánnyugdíjpénztárnak, míg 42 százaléka az állami nyugdíjat választotta.

Az állami nyugdíjat választók 12 százaléka gondoskodik a jövőjéről kiegészítő önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal. Ugyanez az arány 23 százalék a magánnyugdíjpénztár-tagok körében.

„A 2008-as volt az első év, amikor meghaladta a magánpénztárakat választók száma az állami nyugdíjat választókét. A 2007-es felmérésben még 44-39 százalékos arányban az állami nyugdíjat választók voltak többségben. 2009-ben az olló tovább nőtt a magánnyugdíjpénztárak javára" – mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Természetesen leginkább az életkortól függ az, hogy valaki a magán vagy az állami nyugdíjat választja. 29 év alatti biztosítottak körében 66 százalékos a magánnyugdíjpénztárak szolgáltatásait igénybe vevők aránya, ezzel szemben a még aktív 50 év felettiek között ez az arány csak 27 százalék. Egyéb jellemzők, mint például az iskolai végzettség, a jövedelem, vagy a lakóhely tekintetében aránylag kis különbségek figyelhetők meg a nyugdíjtípus választása során.

A kiegészítő biztosítások kapcsán óriási különbségek figyelhetők meg az egyes társadalmi csoportok között. Míg például a felsőfokú végzettségűek 25 százaléka rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, addig az alapfokú végzettségűek körében ez a szám csak 6 százalék. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a jövedelmek tekintetében is, hiszen a 200 000 forint feletti jövedelemmel rendelkező háztartásban élők 19 százaléka önkéntes nyugdíjpénztári tag, a 100 000 forint alatti jövedelmű háztartásban élők esetében pedig ez a szám 9 százalék.

Olvasóink írták

 • 7. Magyarka1 2010. április 23. 12:22
  „Kötelező. Nem választható!
  Micsoda különbség!

  Bízom abban, hogy mielőbb sorra kerül a felszámolása!”
 • 6. Mankapunka 2010. április 22. 23:07
  „Hol látsz nyugdíjast???”
 • 5. Captain 2010. április 22. 21:31
  „A képen egy elégedett nyugdíjas látható.”
 • 4. Reális 2010. április 22. 09:41
  „Tömjétek csak a szocialisták zsebét!”
 • 3. janika 2010. április 22. 06:38
  „Azt miért nemközli a sajtó, hogy hány "magán-nyugdij-pénztáros" lépett meg a befizetett díjakkal?”
 • 2. Mankapunka 2010. április 21. 22:49
  „Nekünk már muszály volt fiatalként,nincs más válsaztásunk.

  Az OTP meg tényleg egy <moderálva>,én ott is hagytam.

  Itt a lakótelepi OTP-ben nem tudják a pestiek fax számát. Ezen mekkorát nevettem.”
 • 1. volt 2010. április 21. 13:41
  „Én kétszer is meg gondolnám az emberek helyében a barátnőm rokkant nyugdíjas lett és egy összegben kérte a pénze kifizetést. Már négy hónapja hadakozik az OTP magánnyugdíjpénztárral, egyfolytában ki találnak valamit, hogy nehogy ki keljen fizetni a pénzt undorító ez az egész”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt a ScienNet-ügyfelek foglalója

Aligha folytathatja működését a ScienNet törzsvásárlói hálózat, a tagok többmilliárdos… Tovább olvasom