Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Elszámolt költségek: minden ötödik számla gyanús a könyvelőknek

A vállalkozások által elszámolt költségek közel ötöde esetében megkérdőjelezhető, hogy a vállalkozás érdekében merült-e fel.
A vállalkozások által elszámolt költségek közel ötöde esetében megkérdőjelezhető, hogy a vállalkozás érdekében merült-e fel; az ilyen kérdéses számlák többsége esetében a könyvelőt is bevonják a fiktív "elszámolási ügyletekbe" a Könyvelőiroda-vezetők Klubja és a Penta Unió Zrt. felmérése szerint.

 
Bővül a bejelentési kötelezettség

A jogszabályi bejelentési kötelezettség várhatóan két-három éven belül kibővül, nemcsak a pénzmosás gyanús, hanem az adócsalás gyanús (fiktív számlák elszámolása) esetében is kötelezettséget írhat majd elő a szabályozás a pénzügyi-számviteli szakma számára - hívja fel a figyelmet a közlemény.
A 2011 végén készült, 1050 regisztrált mérlegképes könyvelő válaszait tartalmazó anonim felmérés eredményei rámutatnak: a vállalkozások által elszámolt költségek 18 százaléka vélhetően nem a vállalkozás érdekében merül fel, azaz jogszabályellenesen csökkenti az adóalapot. Ugyanakkor a megkérdezett könyvelők a számlák 14 százaléka esetében konkrét tudomással bírnak azok fiktív jellegéről.

"Nagyon fontos kérdésről van szó. A könyvelőnek ezekre az esetekre előre fel kell készülnie, mégpedig írásos formában. A szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a könyvelt cég gazdasági döntéseinek meghozataláért, illetve azok tartalmáért a könyvelő nem vállal felelősséget. Továbbá, ha pénzmosás gyanújára utaló jeleket is észlel, akkor a könyvelő köteles bejelentést tenni" – mutat rá a közleményben Sallai Csilla, a Könyvelőiroda-vezetők Klubjának vezetője.

"Fiktív számlák befogadása a vállalkozás részéről adócsalásnak minősül, illetve okirathamisításnak. Amennyiben a kiállított számlák nagy összegűek és fiktívek, akkor már számlagyárról is beszélhetünk" - figyelmeztet a közleményben Gál István László PhD, a PTE Büntetőjogi Tanszékének adjunktusa. "A pénzmosás gyanús, szokatlan körülményeket pedig a könyvelőknek jogszabályi kötelezettsége jelenteni a NAV felé. Ezzel sokan a mai napig nincsenek tisztában. Immár négy éve jogszabály írja elő, hogy pénzmosás elleni küzdelemmel kapcsolatos továbbképzésen kell részt venni a könyvelőirodák, adótanácsadó irodák és a könyvvizsgáló irodák dolgozóinak is. Nem érdemes kockáztatni, hiszen ilyen képzés már online módon is elérhető" - teszi hozzá.

A jogszabályi bejelentési kötelezettség várhatóan két-három éven belül kibővül, nemcsak a pénzmosás gyanús, hanem az adócsalás gyanús (fiktív számlák elszámolása) esetében is kötelezettséget írhat majd elő a szabályozás a pénzügyi-számviteli szakma számára - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Olvasóink írták

  • 3. anuvuk 2012. január 10. 15:00
    „Rend nélkül nem lesz kilábalás!!!!”
  • 2. zhall 2012. január 10. 04:38
    „Nekem pedig tíz befizetett adóforintomból kilencnek a sorsa gyanús.Nem arra megy el amire befizetem....”
  • 1. doki04 2012. január 09. 18:00
    „a számlagyárak a mai napig működnek ,majd a könyvelő jelenti a NAV -felé ,na ilyen esetről még nem hallottam”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott Philipp Hildebrand, a svájci jegybank elnöke

Bejelentette lemondását Philipp Hildebrand, a svájci jegybank elnöke - közölte hétfőn a Svájci… Tovább olvasom