Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Eljárást indított a GVH a Mol ellen

Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Mol Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt. (Mol) ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH szerdai közleménye szerint a hatóság május 11-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Mollal szemben, mivel észlelései és a rendelkezésre álló piaci információk alapján felmerült annak a gyanúja, hogy a Mol az üzemanyagpiacokon 2006. január 1. óta alkalmazott nagykereskedelmi árai túlzottan magasnak minősülnek, amelynek érezhető hatása lehet a kiskereskedelmi árakra is. A Mol az MTI-vel közölte, együttműködik a hatósággal, de folyamatban lévő ügyet nem kommentál.

A GVH közleménye szerint az üzemanyagárak alakulása számos tényező együttes hatásával magyarázható, így azokat befolyásolja többek között a jövedéki adó mértékének, a kőolaj világpiaci árának, valamint a forint dollárhoz viszonyított árfolyamának változása is.

Az üzemanyagárak elmúlt időszakban történt szignifikáns változásai ugyanakkor felvetik azt a kérdést, hogy mindez mennyiben vezethető vissza a fent említett tényezőkre, illetve ehhez mennyiben járul hozzá a Mol esetleges gazdasági erőfölényén alapuló indokolatlan árazása. Ezen okok elkülönítését a GVH szükségesnek tartotta versenyfelügyeleti eljárás keretében megvizsgálni.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette - jegyezte meg a GVH hozzátéve, hogy az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul, amely magában foglalja az erőfölény és a visszaélésszerűség vizsgálatát is. A versenytörvény szerint az eljárás befejezésének határideje 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható.

A GVH a Mollal szemben korábban már két erőfölényes, egy versenykorlátozó megállapodásra vonatkozó, valamint egy fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmába ütköző magatartással kapcsolatos eljárást folytatott le, amelyeket a versenyhivatal jogsértés megállapítása nélkül zárt le.

A GVH a Mol árazási magatartását eddig két alkalommal vizsgálta. A Mol nagykereskedelmi árazását vizsgáló versenyfelügyeleti eljárást 2001 januárjában lezáró határozatban a GVH nem állapított meg túlzó árazást, mint gazdasági erőfölénnyel való visszaélést, habár a Mol nagykereskedelmi piacon fennálló erőfölényes helyzete a versenyhivatal szerint fennállt.

A GVH később, 2004. október 12-én született határozatában ismételten megállapította a Mol gazdasági erőfölényét az üzemanyag Magyarország területére kiterjedő nagykereskedelmi piacán, de a 2000-ig bezárólag alkalmazott árakat nem minősítette túlzónak.

A szakértői számítások szerint a vizsgált időszak egészét tekintve a motorbenzin esetében mintegy 8 százalékkal, a gázolaj esetében pedig csaknem 12 százalékkal voltak magasabbak a tényleges nagykereskedelmi árak a költségalapon számított nagykereskedelmi áraknál, amely alapján a GVH nem látta megállapíthatónak a túlzottan magas üzemanyagárakat.

Olvasóink írták

  • 1. Agent 2010. május 12. 11:59
    „Ilyen esetben egyébként nem egyszeri pénzbüntetés megfizetésére kellene ítélni a céget, hanem pl. olyan büntetést kiszabni, hogy akkor most pl. egy hónapon keresztül -20 Ft-ot engedsz az összes üzemanyag árából, lévén az üzemanyagot vásárlók szívnak az indokolatlan emelések miatt, jogos lenne, hogy ne a GVH - így az állam zsebeljen be büntetési pénzt, hanem a vásárlók kapjanak egy ki "kártérítést" ez által.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzők - Véget ért a recesszió Magyarországon

Úgy tűnik, véget ért a recesszió Magyarországon, mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)… Tovább olvasom