Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Elemzők: jövőre növekedés

A magyar gazdaságban már a jövő év első negyedében megkezdődik a növekedés.

Főleg a magára találó feldolgozó szektor által hajtva - 2010 egészében is nőni fog a magyar hazai össztermékérték (GDP), az egyik vezető londoni befektetési csoport pénteken megjelent legújabb előrejelzésében. Ez a cég szerint is jóval kedvezőbb az eddigi általános citybeli konszenzusnál.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) londoni befektetési részlegének friss negyedéves feltörekvő piaci prognózisa szerint a felzárkózó térség egészére jellemző, hogy "drámaian" javul a külső fizetési helyzet, az egyes országok költségvetési sebezhetősége ugyanakkor nőtt.

A mezőnyből azonban két ország tűnik ki, amelyek mindkét fronton javulást mutatnak: Magyarország és Románia.

A BoA-ML londoni elemzői szerint Magyarország a gazdasági teljesítmény szempontjából már túljutott a legnehezebb időszakon, és 2010 elején jó eséllyel megindul a növekedés.

A Bank of America-Merrill Lynch a jövő év első negyedére, szezonális kiigazítással, negyedéves összevetésben számolva a magyar haza össztermék (GDP) 1,5 százalékos reálnövekedését jósolja pénteki előrejelzésében. Az így számított növekedés a ház szerint az év során folyamatosan gyorsulni fog: 2010 második negyedében a BoA-ML londoni elemzői 3,3 százalékos, a harmadik negyedévben 3,9 százalékos, a negyedikben már 4,7 százalékos GDP-pluszt várnak Magyarországon.
Az éves összevetésű növekedés a prognózis szerint a jövő év harmadik negyedében kezdődik, amikor az idei azonos időszakhoz képest 1,4 százalékkal nagyobb GDP-értéket valószínűsít a cég. Az elemzés 2010 negyedik negyedére 3,3 százalékos éves összehasonlítású magyarországi gazdasági növekedést vár.

A ház új forgatókönyve szerint a magyar gazdaság 2010 egészében összesen 0,2 százalékkal növekszik az idei évre várt 6,6 százalékos visszaesés után, és csak a szigorú költségvetési és pénzügypolitikai elegy akadályozza az ennél robusztusabb fellendülést.

A Bank of America-Merrill Lynch az elemzéshez fűzött táblázatos kimutatásban jelzi, hogy új prognózisa jóval kedvezőbb a citybeli konszenzusos átlagnál, amely 2010 egészére még 0,7 százalékos magyarországi GDP-mínuszt valószínűsít.

A BoA-ML londoni devizastratégái szerint a közép-kelet-európai jegybankok valószínűleg enyhébb alapállásúak lesznek a köbvetkező időszakban, mint ahogy azt a piacok árazzák, és Magyarországon - valamint Romániában - várhatóan akkor is folytatódik a központi kamatcsökkentés, ha az euróövezeti jegybank (EKB) szigorításba kezd.

A ház szakértőinek előrejelzésében az áll, hogy a továbbra is masszív - hozzávetőleg 8 százalékos - negatív kibocsátási rés, a változatlanul gyenge belső kereslet és a forint erősödése együtt 2010 végére valószínűleg a 1,5-2,0 százalékos sávba, vagyis az MNB 3 százalékos célja alá süllyeszti a teljes kosárra számolt éves inflációt.

A forintra a cég elemzői 235-264 közötti árfolyamsávot jósolnak a következő 12-15 hónapra, és azzal számolnak, hogy a jegybanki alapkamat 2010 végéig 5,50 százalékra csökken.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint - főleg a belső kereslet összeomlása nyomán - látványosan javul a külső mérleghelyzet. A cég a külkereskedelmi mérlegben "minden eddiginél nagyobb", 4-5 százalékos GDP-arányos többletet vár az idén. Ennek alapján a ház számításai szerint 3,5 százalék körüli folyómérleg-hiány valószínű 2009-ben.
A csökkenő deficit és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkerete teljesen fedezett finanszírozási igényt jelent, áll az előrejelzésben.
Közép-Kelet-Európára más nagy londoni házak is mind kedvezőbb prognózisokat adnak ki, de a Cityben eddig elsősorban Lengyelország növekedési teljesítményét dicsérték.

A Lombard Street Research nevű londoni gazdaságelemző ház éppen e héten kiadott átfogó térségi helyzetértékelése szerint a lengyel gazdaság "a fénylő pont" nem csupán a közép-kelet-európai régióban, de egész Európában, és globálisan is azon néhány gazdaság közé tartozik, amelyeknek sikerült elkerülniük a recessziót.

A londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) ugyanakkor még romlásra is számít a működési területéhez tartozó, tágabb értelemben vett kelet-európai országcsoportban.

Az EBRD már legutóbbi, májusban kiadott átfogó előrejelzésében 5,2 százalékos visszaesésre rontotta a 30 tagállamra adott, 2009-re szóló összesített GDP-jóslatát a januári prognózisban szereplő 0,1 százalékos növekedés helyett. Thomas Mirow, a bank elnöke azonban ezen a héten, egy üzleti fórumon azt mondta: az EBRD október végén vagy november elején esedékes új előrejelzése borúlátóbb lesz az előző, májusi becslésnél is, annak ellenére, hogy néhány második negyedévi adat "már nem volt túl rossz".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pang a búzapiac, alacsonyan az árak

A búzaárak most mintegy 20-25 százalékkal alacsonyabbak mint tavaly az év hasonló időszakában… Tovább olvasom