Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Egyre több adószám felfüggesztés a beszámolók hiánya miatt

Megyénk a középmezőnyben a felfüggesztések arányát tekintve.

Közeledik a május 31-ei mérlegleadási határidő, ami a beszámoló leadását elmulasztó cégek esetében adószám felfüggesztéssel járhat. Míg néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag „büntetlenül" működhettek nyilvános mérleg nélkül a magyar cégek, az elmúlt egy évben a NAV erősebben lépett fel a gazdaság átláthatóbbá tétele érdekében. Tavaly május vége óta több mint 68 ezer cég adószámát függesztették fel, melyből a beszámoló megérkezése után közel 40 ezer esetben lezárták a felfüggesztést. A fővárosban történt a legtöbb ilyen negatív esemény, de mivel itt működik a legtöbb cég is, ezért érdemes az adószám felfüggesztések számát a cégszámokhoz viszonyítani. Ez alapján azt láthatjuk, hogy a Fejér megyei cégek esetében történt a legnagyobb arányban adószám felfüggesztés, áll a PartnerControll.hu, üzleti döntéstámogató rendszer szolgáltató közleményében.

Milyen következményekkel jár a beszámoló leadásának elmulasztása?
Adószám felfüggesztés az éves beszámoló leadásának elmulasztásán kívül abban az esetben is megtörténhet, ha a cég címére postázott NAV levél „a címzett ismeretlen" jelzéssel kétszer visszaérkezik, illetve, ha a cég nem a székhelyén vagy az ügyintézés helyén működik, illetve ha a szervezet képviselőjének bejelentését elmulasztja. Az adószám felfüggesztésének súlyos következményei lehetnek, mivel amennyiben az eseményt elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül nem pótolja a cég mérlegét, az adószámot törlik. Ezért érdemes a május 31-ei határidőt komolyan venni, arról már nem is beszélve, hogy az adószám felfüggesztési határozat bejegyzése nyilvános adat, így üzletkötés esetén is bizalmatlanságot kelt a cégről egy ilyen negatív esemény. Ráadásul az adószám felfüggesztésének időszakára az adózó adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést, költségvetési támogatásigénylést a NAV bejegyzés megszüntetését követően sem érvényesíthet, illetve ezen időszakban túlfizetés visszatérítését sem kérheti.

Fejér, Komárom- Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legfegyelmezetlenebbek a cégek

A PartnerControll.hu a cégek számához viszonyítva vizsgálta az adószám felfüggesztések arányát. Fejér megyében a cégek közel 15 százalékát, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 14 százalékát érintette 2010. május 31. óta adószám felfüggesztés. Baranya, Zala és Vas megye cégei a legfegyelmezettebbek, mivel itt az elmúlt egy évben „csupán" a cégek 6 százalékát sújtotta ez az esemény. Budapest és Pest megyében közel minden 10. céget figyelmeztetett ezzel az eljárással a NAV, mellyel a középmezőnyben állnak a megyék listáján.A 2011. május 31-ei határidő után feltehetőleg még tovább fog nőni a felfüggesztett adószámok mennyisége, mivel már az elmúlt időszakban is jelentős növekedés volt tapasztalható. 2010-ben még „csak" 41 ezer céget érintett ez az esemény, az elmúlt alig 12 hónapban viszont közel 60 százalékkal többet. Keleti József, a PartnerControll.hu ügyvezető igazgatója azt javasolja a cégeknek, hogy az eddigieknél jobban figyeljenek a mérlegleadási határidő betartására, mivel a NAV az elmúlt évek tendenciája szerint egyre erőteljesebben lép fel a beszámolási kötelezettséget elmulasztókkal szemben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2010. május 31-e óta több mint 11 ezer adószámot töröltek felfüggesztés után.

A nagy adókerülők száma folyamatosan bővül

Az adószám felfüggesztések mellett a nagy, 100 millió feletti adótartozással rendelkező társas vállalkozások és a 10 millió feletti adótartozással rendelkező egyéni vállalkozók száma is folyamatosan nő Magyarországon. Két év alatt megduplázódott ezen cégek száma. Jelenleg több mint 2000 társas vállalkozás tartozik több mint 100 millió forintnyi adóval, ami meglehetősen magas szám, ha abból indulunk ki, hogy ma Magyarországon csupán 11 ezer olyan cég van, mely 500 millió forintnál nagyobb éves árbevétellel rendelkezik. A PartnerControll.hu döntéstámogató rendszerben megjelenik, ha egy cég ekkora adóhiánnyal rendelkezik, vagy ellene adószám felfüggesztés van folyamatban. Így az üzleti partnerek online, pillanatok alapján láthatják, ha egy céget ilyen, vagy bármilyen más NAV vagy bírósági esemény érint, ami szerződéskötés előtt kiemelkedően fontos és negatív információ.Szerencsére egyre több cég felismeri, hogy már nem érdemes megbízhatatlan partnerekkel szerződnie, mivel egy kockázatos üzletfél vagy megrendelő nem vagy késve fizetése nagy veszteségeket és cash flow problémákat okozhat. Nem elég a megrendelő által feltárt és szubjektív forrásokból származó adatokra támaszkodni, szükség van alapos és objektív információk gyűjtésére is. Sok esetben sajnos a vevők kockázatosságából adódó veszteségeket a cégek saját bőrükön tapasztalják meg, és csak ezután kezdik partnereiket alapos vizsgálatnak alávetni. De mint az élet minden területén, az üzleti életben is a megelőzés a legjobb orvosság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stagnáló kiskereskedelem - Már szinte csak élelmiszert vásárolunk

A kiskereskedelmi eladások jelentős hányada, 46 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes… Tovább olvasom