Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Egyre nagyobb anyagi veszteségeket okoz Európában a gyakori szárazság

A rendszeres aszályok okozta talajsüllyedések következtében jelentősen megugrott Európában a sérült ingatlanok miatti kárigények száma - derült ki a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet és Swiss Re viszontbiztosító közös tanulmányából.


Az elemzés rámutatott arra, hogy Európa számos területén a mostanihoz képest akár 50 százalékkal is növekedhet a talajmozgásokból eredő veszteségek mértéke a 2021 és 2040 közötti időszakban, mivel a klímaváltozás miatt a következő években tovább emelkedik a hőmérséklet és kevesebb lesz a csapadék.

"Egy hosszan tartó, intenzív száraz időszak hatására keletkező jelentős talajsüllyedés miatt komoly repedések keletkezhetnek a földfelszínen, és a házak, hidak, ipari területek és egyéb építmények alapjai is széttöredezhetnek" - olvasható a tanulmányban, amely szerint legrosszabb esetben egész épületek is összeomolhatnak a talajmozgások miatt.

Illusztráció: H. B. E., Kisalföld
Illusztráció: H. B. E., Kisalföld


"Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Észak-Spanyolország bizonyos területein már most látszik, hogy több mint 50 százalékkal növekszik a lehetséges kárigények száma az 1951 és 1970 közötti időszakhoz képest. Csak Franciaországban a talajsüllyedésből eredő gazdasági veszteségek 50 százalékkal nőttek 1990 óta, átlagosan 340 millió eurós veszteséget produkálva évente" - emelte ki a tanulmány.
A szakértők szerint Európa egyes területein a klímaváltozás tovább növeli majd a szárazság okozta talajsüllyedések gyakoriságát és erősségét, és ezzel együtt az anyagi, illetve ingatlankárok kockázatát is.

Olvasóink írták

  • 1. oPTiKa 2011. július 06. 17:07
    „Jó kis illusztráció. Valószínüleg egy vegyszerrel kényszeréretett napraforgót ábrázol, aminek semmi köze nincs a szárazsághoz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei cégek 33 milliárdot költöttek beruházásokra

Az év első három hónapjában a cégek jóval nagyobb összegeket költöttek fejlesztésekre, mint az előző… Tovább olvasom