Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Egyre kevesebben járnak bankfiókba

2009 első félévéhez képest egy év alatt jelentősen, 3 százalékkal nőtt a banki szolgáltatásokat interneten keresztül igénybe vevők száma.

2009 első félévéhez képest egy év alatt jelentősen, 3 százalékponttal nőtt a banki szolgáltatásokat interneten keresztül igénybe vevők száma a banki ügyfelek körében – állapítja meg a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb, Pénzügypiaci Adatszolgáltatás című tanulmánya. Ez bő egy év alatt 200 000 új online bankhasználót jelent.

Jelentős mértékben növekszik Magyarországon az internet használat és egyre több honfitársunk veszi igénybe pénzügyei kapcsán is a világhálót. A 15-69 éves korosztály körében gyorsan nő azok aránya, akik fontosabb pénzügyi döntéseik előtt az internetet hívják segítségül. Míg 2008-ban még csak minden negyedik, addig 2010 szeptemberében már majdnem minden harmadik banki ügyfél tett így információgyűjtési szándékkal – derül ki a GfK Hungária Pénzügypiaci Adatszolgáltatások 2010 című tanulmányának legfrissebb eredményeiből.

Természetesen az internet által kínált lehetőségeket nem csak az információk keresése és az egyes pénzintézetek ajánlatainak összehasonlítása során veszik igénybe az ügyfelek, de pénzügyi tranzakcióikat is egyre többen hajtják végre elektronikus csatornákon keresztül.„2010 őszére az online banki szolgáltatásokkal rendelkező és e szolgáltatást használók száma gyakorlatilag elérte az 1 millió főt. Ez egyetlen év alatt 200 000 fős növekedést jelent, amely egyben nagyobb emelkedési ütemet mutat az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Úgy tűnik, hogy egyelőre komoly fejlődési potenciállal rendelkezik ez a banki csatorna a lakosság körében" – mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Az online csatornák előretörésével párhuzamosan jelentősen csökkent azoknak a száma, akik banki ügyeik intézése érdekében még most is rendszeresen bankfiókba járnak és személyesen bankolnak. Az összes banki ügyfél negyede saját elmondása szerint már nem jár bankfiókba.
Ha valaki igénybe veszi az online banki szolgáltatásokat, egyúttal gyakori bankhasználóvá is válik. Míg a lakosság havonta átlagosan alig több mint 1 alkalommal tér be egy bankfiókba, addig egy átlagos online bankoló több mint 5 alkalommal jelentkezik be az igénybe vett bank weboldalán keresztül.

Az internetes banki szolgáltatások igénybe vétele jelentősen függ az ügyfél társadalmi státuszától. A felsőfokú végzettségűek körében már minden negyedik ügyfél online-banki ügyfélnek számít, míg életkor szerint a 15-29 évesek a legaktívabbak ebben a tekintetben. A férfiak (20%) és a nők (14%) online banki szokásai között érezhető a különbség, amely azt jelenti, hogy az utóbbi időszakban főleg a férfiak kezdtek el az internet segítségével banki ügyeket intézni.

Olvasóink írták

 • 2. janika 2010. november 07. 15:30
  „Legalább 80% be kellene zárni. Zöldség piacot a helyére.”
 • 1. szocdem 2010. november 05. 10:59
  „Nem is értem hogy miért járna bárki is bankba?

  A munkabért nem lehet kötelezően bankszámlára utalni - az iylen munkaadói kikötés törvénysértő.

  A legtöbb ember csekkel fizeti a számláit, nem átutalással - szükségtelen abank itt is.

  Hitelt már csak az akaphat, akinek nincs is szüksége rá. Ezért sem kell a mezei polgárnak bankba menni.

  Akkor miért is sírnak az elvtársak????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer a zsebünkben maradhat?

Várhatóan mintegy egymillió háztartás jövedelmi helyzete javul a tervezett adócsökkentés után. Tovább olvasom