Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Egyre kevesebb üdítőitalt fogyasztunk

Mind gyümölcsléből, mind pedig szénsavas üdítőitalokból kevesebbet vásároltunk.

Minden magyar háztartás vásárol legalább egyszer egy évben valamilyen üdítőt

2010 első harmadévében visszaestek a magyar háztartások alkoholmentes hidegital vásárlásai. Mind gyümölcsléből, mind pedig szénsavas üdítőitalokból kevesebbet vásároltunk – állapítható meg a GfK Hungária Háztartáspanel 2010-ben mért eredményeiből. Ez alól a 100 százalékos gyümölcslevek szegmense jelent kivételt, mivel a szegmens mennyiségi piacrésze 2008 óta folyamatosan nő. Hazánkban a szénsavas üdítőitalok közel 40 százalékát az 5000 főnél kisebb lélekszámú településeken vásárolja meg a magyar lakosság.

Különösen most, a nyári hónapokban fontos a rendszeres folyadékfogyasztás. A hőségben előszeretettel csillapítjuk szomjunkat valamilyen hidegitallal.

A magyar háztartások alkoholmentes hidegital vásárlásai 2010 első harmadévében csökkenést mutatnak – derül ki a GfK Hungária Háztartáspanel 2010-ben mért eredményeiből. A piac csökkenése mögött leginkább a gyümölcslevek és a szénsavas üdítőitalok gyengülő piaca áll.
A gyümölcslevek piacán a 2007 óta tartó csökkenés a tavalyi és az idei évben is tovább folytatódott. Ezen trend alól a 100 százalékos gyümölcslevek szegmense jelent kivételt, mivel a szegmens mennyiségi piacrésze 2008 óta folyamatosan nő. Szénsavas üdítőitalokból 2010 első félévében közel 3 százalékkal vásárolt kevesebbet a lakosság, mint az előző év hasonló időszakában.

A háztartások által megvásárolt üdítőital mennyiségének megoszlása gyermek jelenléte szerint 2009 (%)
A háztartások által megvásárolt üdítőital mennyiségének megoszlása gyermek jelenléte szerint 2009 (%)


Valamilyen alkoholmentes üdítőitalt (ásványvíz, gyümölcslé, szénsavas üdítőital, jeges tea) szinte minden magyar háztartás vásárol legalább egyszer egy évben. A felsoroltak közül a három hidegital kategória (gyümölcslé, szénsavas üdítőital, ásványvíz) vásárlása széles körben elterjedt – a magyar háztartások közel 80 százaléka vásárolta 2009 során –, azonban a viszonylag innovatívnak számító jeges tea még nem tud olyan széles vásárlói réteget elérni (a magyar háztartások harmada vásárolta az elmúlt évben).

„A három hidegital kategória vásárlóközönségét összehasonlítva elmondható, hogy a szénsavas üdítőitalok vásárlásában arányaiban nagyobb a gyermekes családok szerepe, mint a gyümölcslevek esetében; és a legkisebb mennyiségi arányt pedig az ásványvizek vásárlásában képviselik. Ez nem azt jelenti, hogy több gyermekes család vásárol szénsavas üdítőitalt, mint ásványvizet, hanem egyszerűen arról van szó, hogy a gyermekes családok jóval nagyobb mennyiséget – közel kétszer annyit – fogyasztanak szénsavas üdítőitalokból, mint a nem gyermekes családok, míg ez az arány az ásványvizek esetében teljesen kiegyensúlyozott" – mondta Kovács Krisztina, a GfK Hungária Consumer Tracking szektormenedzsere.

Olvasóink írták

 • 11. MacGyver 2010. augusztus 01. 23:46
  „A "kedvencem" a 12%-os gyümölcstartalmú lé, higított cukrozott vizes vacak. Volt mikor fogyasztottam "üdítőket", de inkább csak a fejem fájdult meg tőlük, bizonyára a sok az E összetevő.”
 • 10. MacGyver 2010. augusztus 01. 23:37
  „Arra azért kíváncsi lennék, hogy a sok hormontartalmú gyógyszer, amit az emberek így vagy úgy fogyasztanak, majd távozik a szervezetből, azzal a természet miként képes megbirkózni. A csapvíz tiszta és vajon hormonmentes is?”
 • 9. janika 2010. augusztus 01. 20:30
  „Lassan már hideg vízre valója sem lesz az ország zömének!”
 • 8. Csetneky 2010. július 29. 13:43
  „Én ásványvizet itthon soha nem veszek, két üres palackot teleengedek vízzel és beteszem a hűtőbe. Nyáron is tökéletes megoldás, mert a soproni csapvíz valóban jó. VIszont vannak olyan helyek, ahol nem iszom meg a csapvizet és nemcsak azért, mert langyos.
  Azzal egyébként egyetértek, hogy az üdítőnek nevezett cukros vackokat nem ajánlatos túlzott mértékben fogyasztani.”
 • 7. buggyant 2010. július 29. 12:14
  „Hát ezért kell csapvizet inni.”
 • 6. RickCartman 2010. július 29. 00:30
  „a visegrádi ásványvízről meg az írja egyik bulvárportál ( rögtön a mérgező uborkáról szóló hír mellett ), hogy ne itassuk a gyerekkel, mert valami ásványból túl sok van benne, és jujjuj, mi lesz, ha megissza, na, most akkor mi van?”
 • 5. buggyant 2010. július 28. 20:46
  „Csatlakozom, nem is olyan rég bevizsgálták a palackos vizeket és kimutatták hogy a csapvíz egészségesebb. Akkormeg??? Az üdítőknek egyébként ma már fogyaszthatatlan ízük van. Szörnyű utóízzel.”
 • 4. csokipudingakedvencem 2010. július 28. 19:53
  „A soproni csapvízről hallottam nem egyszer, hogy akár ásványvíz minősítést is kaphatna, akkor meg minnek megvenni a boltban???”
 • 3. Muaddib 2010. július 28. 17:50
  „Én meg inkább maradok a sörnél!”
 • 2. Túrabakancs 2010. július 28. 15:07
  „Ha tudnák sokan hogy például az ásványvizek palackjaiban sokszor
  sima víz van... Meg aztán nem egybe az ásványi anyagokat adalékok
  formájában helyezik el, ami nem egyszer nagyobb dózisú, mint ami
  megengedhető. A sok ásványi anyag károsabb sok mindennél! Én sima
  vizet iszom, a győri egyébként is a legtisztábbak közé tartozik.”
 • 1. buggyant 2010. július 28. 11:06
  „Köszönjük, a csapvízben nincsen szomjasító meg festék meg aroma meg isten tudja még mi. Ami meg benne van azzal meg még megbirkózunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 százalékos a munkanélküliség

Az idén a második negyedévben a munkanélküliek száma 473 ezer volt, ami 24500-zal kevesebb, mint az… Tovább olvasom