Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Egyre később fizetnek az építő- és könnyűiparban

A március elején tapasztalt 88 napos átlagos fizetési határidő június elejére 50 százalékkal, 132 napra nőtt a könnyűipari, építőanyag- és haszongépjármű-kereskedelemben.
 
A felmérésben a megállapodásban rögzített fizetési határidőket, a késedelmes napok számát, valamint az ezek összegéből adódó teljes finanszírozási időszakok változásait vizsgálták a könnyűipari, a haszongépjármű és az építőanyag kereskedelemben - közölte a követelésmenedzsmenttel foglalkozó Direktinfo Kft. csütörtökön a három ágazatot áttekintő elemzésében.

A közleményben Csatlós Csilla, a Direktinfo Kft. ügyvezetője a fizetési késedelem növekedésének okaként a recessziót és a banki finanszírozás megszűnését nevezte meg. A vásárlóerő csökkenésének hatására a beszállítói körben egyre erősebb az eladási kényszer. Ez és a bankok kivonulása a gazdaságból a beszállítói kört kényszerfinanszírozóvá tette - vélekedett az ügyvezető.

A vizsgálat szerint a könnyűipari kereskedelemben a legnagyobb a romlás mértéke. A késedelmes napok száma március óta több mint a duplájára, 44 napról 92 napra nőtt úgy, hogy a felek a közösen meghatározott fizetési határidőt 35 napról 52 napra tolták ki, így a tényleges kifizetés ebben az ágazatban átlagosan a 144. napon történik meg.

A haszongépjármű-kereskedelemben annak ellenére nőtt 81 százalékkal 85 napra a fizetési késedelem, hogy a piaci szereplők március óta a hivatalos fizetési határidőt 26 napról 18 napra szorították le. Ez azt bizonyítja, hogy recesszióban az adminisztrációs intézkedések önmagukban nem elegendők.

Az építőanyag-kereskedelemben tapasztalható a legkisebb romlás, ahol 30 százalékkal nőtt a késedelmes napok száma. Ugyanakkor a hivatalosan elfogadott fizetési határidő itt a legmagasabb, 54 nap. A kisebb mértékű romlásnak magyarázata lehet, hogy ezt az ágazatot érte el legelőször a válság, így a hanyatlás már a lassuló szakaszba ért. Ezt bizonyítja az is, hogy a tényleges kifizetési határidő már márciusban is 121-napnál járt, júniusban pedig elérte a 153 napot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mercedes-gyár: a héten startol az építés

Még a héten megkezdik Kecskemét határában a Mercedes-gyár építését. A földmunkák során csaknem… Tovább olvasom