Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Egymás után húzzák le a rolót a magánnyugdíjpénztárak

A Pannónia Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágának végelszámolásáról döntött a kassza csütörtöki közgyűlése.
A Pannónia Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágának végelszámolásáról döntött a kassza csütörtöki közgyűlése, a vezetés a lépést azzal indokolta, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a működést nem lehet tovább fenntartani - olvasható a Népszabadságban.

A lap hétfői számában emlékeztet arra: a kasszák a tagok által befizetett tagdíjak mindössze 0,9 százalékát fordíthatják működésük finanszírozására, ám ez nem fedezi a költségeket.

Az idei évet még tíz pénztár kezdte meg, összesen közel 68 ezer tagjuk 183 milliárd forint vagyonát kezelték. A tíz kasszából azonban háromnál, az Aegonnál, az Ersténél és az OTP-nél már elindult a végelszámolás, és hamarosan erre sorsra juthat az Aranykor is - írja a Népszabadság.

A legnagyobb piaci szereplőnél, az ING-nél a lapnak elmondták, hogy bár a jogi környezet most "nagyon nem támogató", és így nehéz előre tervezni, jelenleg nem gondolkodnak a kassza végelszámolásában. Hozzátették: az ING Biztosító eddig jelentős támogatással járult hozzá a működés fenntartásához.

Nem gondolkodik végelszámolásban a Szövetség (korábban Allianz) magánnyugdíjpénztár sem, a pénztár még rendelkezik tartalékkal, amely biztosítja a további működést. Az MKB Nyugdíjpénztár magánkasszaágának a tevékenysége a korábban felhalmozott tartalékoknak köszönhetően még öt évre biztosan megoldott.

A korábban felhalmozott pénzekből él a Budapest Magánnyugdíjpénztár is, elmondásuk szerint a körültekintő gazdálkodás és a tartalékok hosszú távon is biztosítják a pénztár zavartalan működését.

Kevésbé optimista a második legnagyobb aktív piaci szereplő, az AXA. Ha várakozásainkkal ellentétben a szabályozás nem változik és az AXA-csoport megvonja a támogatását a pénztártól, a kassza mindenkori vezetősége kénytelen lesz a végelszámolás mellett dönteni - tudta meg a lap.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Demalgon 2013. június 26. 17:45
  „szegény valakit a hülyeség is húzza, morfiumot javaslok, tán fog fájni annyira a tudás hiánya”
 • 29. machers 2013. június 26. 17:26
  „16. Valaki 2013.06.24. 16:20
  Ebből is látszik, hogy mennyire hülye vagy a témához:
  "- Legkevesebb 700 milliárd forinttal lenne nagyobb a hazai nyugdíjvagyon értéke, ha nem vezetik be a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert Magyarországon."
  Felosztó-kirovó rendszerben nincs nyugdíjvagyon.
  Nemis tuttad?:)))))
  A többi másolmányod is hülyeség.
  Még egy szépség:
  "- A magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyonelemek összértéke 2945,7 milliárd forint volt, az állampapír-állomány átvételével pedig csaknem 1400 milliárd forinttal csökkent az államadósság."
  Nem csökkent az államadósság. Számszerűségében is nőtt. Nem csökkentettek. Technikailag "bevonták" az állampapírokat. Ez azt jelenti, hogy bele...ták a kályhába az "adóslevelet". Hazudtál!
  Eszt setuttad!:))))))))))”
 • 28. dödike 2013. június 25. 08:44
  „torrente07.Én tudom hogy most mennyivel egészíthetem ki a nyugdíjamat,ésTe?”
 • 27. turpiúrfi 2013. június 25. 06:44
  „"Nekem is 0ft volt a reálhozam 12év után! Úgyhogy örülök hogy már nem vagyok magánnyugdíjpénztár tag!"

  Te kis okos, és most mennyi pénzed van? Tudod? kamatozik? Adnak majd belőle? Hmm??? Naugye hogy hülye vagy...
  Lengedez itt még a szocializmus szele rendesen. Még a fidesz hívők is az állambácsitól várják a megoldást minden problémájukra. Saját lábon megállni, öngondoskodni már nem megy. Pedig ez "régen" sem jött be.

  Magán és önkéntes pénztár nélkül földönfutók lesztek mind, öregkorotokra.

  Csak még azt a fránya TB-t szerveznék ki... Lépnék azonnal az államiból. Én fizessem a tízgyerekes ... moderálva ... Nanemá...”
 • 26. torrente07 2013. június 25. 05:45
  „Nekem is 0ft volt a reálhozam 12év után! Úgyhogy örülök hogy már nem vagyok magánnyugdíjpénztár tag!”
 • 25. load 2013. június 25. 02:15
  „16. Valaki
  "- A magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyonelemek összértéke 2945,7 milliárd forint volt, az állampapír-állomány átvételével pedig csaknem 1400 milliárd forinttal csökkent az államadósság."
  Ne szuszogj nekem itt hülyeségeket!
  A kötelező magánpénztárak vagyonának az átvételekor az államadósság 19,987 ezer milliárd volt.
  Ma 21,765 milliárd.
  Mi csökkent?”
 • 24. Valaki 2013. június 24. 23:11
  „22. Dwatson

  Persze davsonka.
  Akkoriban mennyi manyup volt nálad? :)”
 • 23. Dwatson 2013. június 24. 22:43
  „20. Filtec 2013.06.24. 20:03
  Nekem úgy tűnik,mintha a Fidesz tapsolta volna el az egészet,akkor kinek is volt jó üzlet? Az államadósság a csúcson van,arra nem fordították.”
 • 22. Dwatson 2013. június 24. 22:39
  „21. Valaki 2013.06.24. 20:53
  1998 és 2002 között akkor Fideszes pilótajáték volt?”
 • 21. Valaki 2013. június 24. 20:53
  „Coci pilótajáték az egész!
  Jóleány, az összes coci szekus is.”
 • 20. Filtec 2013. június 24. 20:03
  „Akkor mégis csak nagy üzlet volt.
  Jól jövedelmezett az mszp-szdsz-eseknek.”
 • 19. Jóleány 2013. június 24. 19:25
  „Vigyázat T. hozzászólók ! Az eddig véleményt alkotók közül valaki SZEKUS !”
 • 18. Kukac40 2013. június 24. 18:02
  „16. Valaki A létrehozásánál a Fideszes elvtársak is ott voltak. Hány Fidesz közeli vállalkozó nem fizetett egyetlen fillért sem a magánnyugdíj pénztárakba? Ezeket a pénzeket először be kellett volna hajtani. Így legálisan lopták el a dolgozóktól a pénzüket. Ezután már nem behajtható összegek, ami ismét zsebben maradt.”
 • 17. pozdorja 2013. június 24. 17:54
  „Ügyes vagy Valaki! Megtanultad használni az internetet. Most már csak meg kell tanulni értelmezni is amit olvasol.”
 • 16. Valaki 2013. június 24. 16:20
  „Hűtlen kezelés és csökkenő államadósság

  - Hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a rendőrség az AXA nyugdíjpénztárának gazdálkodásával összefüggésben.

  - Hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a rendőrség az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár gazdálkodásával összefüggésben.

  - A kötelező magánnyugdíjpénztárakat működtető magántársaságok a pénztártagokat megkárosítva jártak el, és pazarló módon gazdálkodtak.

  - A magánnyugdíjpénztárak összesített hozama negatív volt 2011-ben.

  - Legkevesebb 700 milliárd forinttal lenne nagyobb a hazai nyugdíjvagyon értéke, ha nem vezetik be a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert Magyarországon.

  - A magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyonelemek összértéke 2945,7 milliárd forint volt, az állampapír-állomány átvételével pedig csaknem 1400 milliárd forinttal csökkent az államadósság.

  - Miután a bruttó hazai termék egy százaléka került be évente a magán-nyugdíjpénztárakba, így ha 1998-ban ezek nem jönnek létre, akkor mára nem 80, hanem csak 70 százalék lenne a magyar államháztartás GDP-arányos adóssága.

  - Akár a 3,5 milliárdot is meghaladhatja a reálhozamok kifizetése miatt felmerülő átutalások költsége, melyet a magánnyugdíjpénztárak a tagok pénzéből vonnak le.

  - A világgazdasági válság megmutatta, állami kézben nagyobb biztonságban van a nyugdíj, az új koncepció alappilléreit a szociális konzultáció eredménye alapján alkotják majd meg - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök 2011. júliusában.”
 • 15. Valaki 2013. június 24. 16:17
  „A sokk okos cocinak:

  A magánnyugdíjpénztárakat temeti a Financial Times
  MNO
  Forrás: MTI
  2013. június 24., hétfő 14:35
  Nyomtatás
  Európaiak százmillióinak pénzét játsszák el a magánnyugdíjpénztárak - írja a Financial Times. Mindeközben a Népszabadság arról számolt be, hogy hazánkban sorra dobják be a törülközőt a hasonló intézmények a ,,jogszabályi környezet miatt". Az Orbán-kormány a ,,balliberális" oldal támadása közepette alakította át a nyugdíjrendszert. A folyamat közben kiderült: a magánrendszer az államnak, míg a pénztárak a tagoknak okoztak komoly veszteségeket.
  Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!


  1


  A nyugdíj-takarékosság csak ráfizetés lesz több száz millió európai polgárnak - idézi a Financial Times brit pénzügyi lap a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevők európai érdek-képviseleti szerve, az EuroFinuse (European Federation of Financial Services Users) véleményét. ,,Ha a nyugdíj-takarékosság után nem lehet pozitív hozamra számítani, akkor az egésznek semmi értelme nincsen" - mondta Guillaume Prache, a EuroFinuse igazgatója.

  Hirdetés
  Belga horror: elúszott az ötöde

  A szervezet egy olyan belgiumi szakmai nyugdíj-befektetési alap esetét hozta fel elrettentő példának, amely egyik tagja megtakarításai reálértékének egyötödét játszotta el, miután 2000 és 2012 között 40 százalékponttal teljesített a részvény-kötvény benchmark index alatt.

  Az OECD szerint az elmúlt öt évben az európai országokban a nyugdíjalapok átlagosan 1,6 százalékos negatív hozamot értek el. Az EuroFinuse szerint ez már azért is aggasztó, mivel az OECD számos nyugdíjalap esetében nem vette figyelembe az eredményt terhelő egyéb díjakat és adókat. A reálhozam tehát valójában még az OECD által kimutatottnál is rosszabb lehet.
  Nem pörögtek túl jól a nyugdíjpénztárak

  Az EuroFinuse saját európai felmérésének első fázisában a francia, spanyol és dán nyugdíjalapok reálhozamát vette górcső alá. Franciaországban a biztosítótársaságok által kezelt magán-nyugdíjalapok 1,4 ezer milliárd eurós vagyona 2001 és 2011 között mindössze évi 0,8 százalék pozitív reálhozammal gyarapodott. A spanyol magánnyugdíjalapok ezalatt évi 1,5 százalék reálveszteséget, a dán alapok pedig évi 2,7 százalék pozitív hozamot értek el.

  Guillaume Prache szerint a nyugdíjalapok eredménykilátásai már csak azért is borúsak Európában, mert csökkennek a kötvényhozam-várakozások, valamint a legtöbb európai országban növekednek a megtakarításokra kivetett adók, illetve az egyéb járulékos pénzügyi költségek és díjak sem mutatnak csökkenő tendenciát.
  A hazaiak bedobják a törülközőt, csak a nagyok tartják magukat...

  http://mno.hu/gazdasag/a-magannyugdijpenztarakat-temeti-a-financial-times-1168714”
 • 14. Mankapunka 2013. június 24. 16:03
  „Ti adtatok nekik ekkora hatalmat, most meg sírtok miatta?”
 • 13. kerteszb 2013. június 24. 12:16
  „Érdekes, nekem jó kis hozamot hozott össze a nyugdíjpénztáram, biztos mert nem vagyok fityeszes...és ez a pénz legalább létezik, ellentétben a kizsarolt közel 3000 milliárddal. Az ovi-nyaloncok majd nézhetnek, amikor 20-30 év múlva a virtuális számlájukról várják majd a nyugdíjat...mert persze járni járni fog, csak nem jut!”
 • 12. pampuska 2013. június 24. 12:03
  „Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy a kötelező magán nyugdíjpénztár után mikor habcsolja el az államkassza az önkéntes pénztárakban gyűjtött pénzeinket. Figyelem! Hamarosan lejár a 20 év, amikor már adómentesen ki lehet /ne/ venni a befizetések tőkerészét is, gyorsan lépni kellene az államnak valamit!!!”
 • 11. Punxsutawney_Phil 2013. június 24. 11:48
  „5. orion1 2013.06.24. 09:46

  szintén AXA, szintén 0 Ft hozam.
  Én még várom a felelőségre vonást. De akár várhatnék Godot-ra is, egyre megy.
  Részemről ezek a biztosítók a "rabló banda".”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simor András a magyar gazdaságot is vizsgálja EBRD-alelnökként

A cél meghatározni azokat a kereteket, amelyek mentén a bank az egyes tagországokban, illetve gazdasági szektorokban, iparágakban befektetési, illetve hitelezési tevékenységét végzi. Tovább olvasom