Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Egészségügy: 150 ezres átlagbér - De akkor ki keres sokat?

Itthon 156.500 forint a havi bruttó átlagfizetés az egészségügyben, Szlovákiában 208 ezer forintnak megfelelő euró.

Olvasónk véleménye:

"Örömmel olvastam a cikket, sajnálattal jelzem, (tapasztalatomra alapozva), hogy környezetemben 15 és 30 éves munkaviszony után is a jelzett fizetések felére van érkezésünk.

24 éve dolgozom az egészségügyben, jelenlegi fizetésem nettó-84 ezer ft - pótlékkal eggyütt!

Teszem fel a kérdést, ha jövőre kiveszik a fizetésünkbül az adójóváirást, mi marad?

Miből él meg a családom:

Évek óta az a tapasztalat, hogy a bérünk folyamatosan csökken.

Meddig lehet ezt még csinálni velünk?"

Félő, hogy hamarosan a magyar egészségügy is a szlovákiaihoz hasonló nehéz helyzetbe jut, ugyanis több, mint 2000 hazai orvos helyezte letétbe felmondását magasabb béreket követelve. Az utóbbi hónapokban egyébként is több száz orvos hagyta el hazánkat, hogy külföldön magasabb fizetésért, jobb körülmények között dolgozhasson, mivel a hazai korházak is végveszélyben vannak. Északi szomszédunk is hasonló helyzetben van, és ott a kormány hétfőn már rendkívüli ülést tartott a szakszervezetek követelései miatt.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu éppen ezért legutóbbi kutatásában arra volt kiváncsi, vajon mennyit keresnek a hazai egészségügyben Szlovákiához képest?

Az internetes bérfelmérés a két országból több, mint 4.000 egészségügyben dolgozó munkavállaló béradatait elemezte, melyek alapján kiderült, hogy míg hazánkban 156.500 Ft a havi bruttó átlagfizetés ebben a szakmában, addig Szlovákiában 208 ezer forintnak megfelelő Euró.

Ez a 25%-os különbség a szakmai tapasztalatot is figyelembe véve 6-10 év után nyílik a legnagyobbra: az ennyi éve a pályán lévő egészségügyi dolgozók ugyanis hazánkban már harmadával kevesebbet keresnek a szlovák kollégáiknál. A legkisebb különbség a pályakezdők esetében adódott: 17%.

A Fizetesek.hu pozíciók szerint is megnézte az átlagbérek nagyságát: a legkevesebbet, átlagosan mindössze 101.200 Ft-ot a kórházi ápolók és gondozók kapják, az egészségügyi asszisztensek átlagbére 125.000 Ft, a nővéreké átlag 128.000 Ft, a laboránsoké 151.700 Ft, a mentőtiszteké pedig közel bruttó 160 ezer Ft. Az orvosokon kívül a főnővérek keresik a legtöbbet az egészségügyben, átlagosan bruttó 192.000 Ft-ot.

Az orvosok – nem megkülönböztetve a specializálódást – átlagosan 214 ezer forintot kapnak, ami harmadával kevesebb a szlovák kollégáiknál. A legtöbbre a fogorvosok számíthatnak, az ő átlagbérük – a magánpraxist is figyelembe véve – 218 ezer forint, Szlovákiában kollégáik ennél 41%-kal többet keresnek.

Olvasóink írták

 • 20. MSangel 2011. december 29. 10:37
  „Meg kell fizetni az egészségügyben dolgozókat, ápolókat, orvosokat. Így is nagyon rossz a helyzet. Aki volt már kórházban láthatja mennyit dolgoznak, milyen nagy felelősséggel. Az viszont bosszantó, hogy fizetjük a TB-t és mégis pénzt kell adnunk műtétért, nem keveset, de ez már más kérdés.. Sajnos rá vagyunk kényszerülve, hogy magánorvoshoz járjunk ha normális ellátást akarunk kapni. Szégyen ami itt van!”
 • 19. Lone_wolf.. 2011. december 16. 13:23
  „150 bruttó.Röhej, egy nagy 0. Csak nettóval gondolkodunk.A firkászok azt irogassák meg !! Moderálva ország.Pfuj.”
 • 18. 41 2011. december 16. 10:20
  „Igazságmondónak címezném írásomat.Sajnos nem sokára eljön az idő,hogy, nem lesz nővér,akinek szólhatna a vizeletes zsák ürítése miatt,sőt lehet a katétert is Önnek kell bekötnie.Ez volt az első gondolatom,amíg olvastam írását.A második,pedig,hogy elnézést kérjek a kolléganő helyett.Sajnos nem vagyunk egyformák mi sem,így nem szabad általánosítani sem.Sokan végezzük szívvel,lélekkel munkánkat.Nem könnyű ezt úgy tenni,hogy sem erkölcsi,sem pedig anyagi megbecsülésben nincs részünk.Testileg,lelkileg megterhelő.Magatehetetlen beteget emelgetni,fürdetni nehéz feladat.A gyógyíthatatlan beteget vigasztalni,átsegíteni a nehéz órákon,napokon, még nehezebb.Szinte minden fájdalomból jut nekünk is, és minden haldoklóval meghalunk kicsit.Ne gondolja senki,hogy olyan könnyű ezt feldolgozni.Amíg a család otthon ünnepekkor gondol a kórházban fekvő szeretteire,addig mi Nővérek ott állunk mellettük.Sokszor elhangzik hozzátartozó szájából az a mondat,hogy én ezt nem tudnám csinálni.Amikor hazamegyek, akkor tudom végig gondolni a napot,ilyenkor sokszor eszembe jut,miért csinálom még?Majd előveszem a befizetni valókat,rájövök,hogy a pénzem is kevés.Hát nem lenne könnyebb egy gyárba,ahonnét úgy megyek haza,hogy csak a testem fáradt,a lelkem nem sérült?De aztán eszembe jut,megoldják az anyagi oldalát,rám pedig még sok beteg vár,máshol sem könnyebb.Nem hiszem,hogy sokat kérünk,egyszerűen szeretnénk úgy végezni a munkánkat,hogy közben ne keljen a saját problémáinkon gondolkodnunk.”
 • 17. dorombolok 2011. december 08. 19:57
  „A 2010-es adóváltozások az alacsony jövedelműeknek tovább csökkentette, míg a magas jövedelműeknek tovább növelte a bevételét. A háztartások egy főre jutó nettó jövedelmét tekintve az alsó kategóriába tartozók 9 ezret buktak, míg a felsőbe tartozók 314 ezret nyertek 2010-ben - derül ki a KSH adataiból.”
 • 16. hajni.horvath 2011. december 04. 15:19
  „2. tonybacsi 2011.11.29. 11:21

  1.Internetezni egy 20 éves 486-os Amigával is lehet...
  2.Az eü dolgozók egyrészt folyamatos továbbképzésre vannak ítélve,másrészt belső emberi-szakmai igény önmagunk továbbképezése a betegek érdekében.Ehhez alap berendezés egy internetezésre alkalmas gép,mert már mindenhova neten kell regisztrálni magunkat.
  3.Manapság az a család,ahol gyerek van,kénytelen számítógépet tartani,mert ,ár általános iskola 4. osztályban is van számítástechnika és ugye nem gondoljuk,hogy heti egy órában a gyerek gyakorlás nélkül mindent megtanul...

  Folytassam még,vagy ennyi elég volt eloszlatni a sötét ködöt?”
 • 15. RUDI 2011. december 01. 13:42
  „Minden kép helyre kell tenni az egészségügyet.Nekem senki sem mondja, hogy a nővérkék nem dolgoznak.Nagyon is sokat szenvednek éjt nap.Bekerültem a kórházba én magam is , idősek között voltam hetekig.És igen is, nehéz munkájuk van, míg szegény tehetetlen bácsikákat, el kell látni fürdetni, mosdatni stb.Ezt én magam követtem míg benn feküdtem.Szintén az orvosok is legyenek megfizetve.Sírunk, hogy kevés az orvos, az ápolok is lassan odébbállnak.”
 • 14. igazságmondó 2011. november 30. 16:38
  „13. és 14 nane 2011.11.30. 12:09
  Igazad van. Szólni fogok. Várom a megfelelő pillanatot aztán mondom a magamét.
  Sajnos a rokonunk több mint 40 évet dolgozott a kórházban vezető beosztásban.(nem orvos)Nem kérjük,hogy kivételt csináljanak vele.Most nagyon beteg és remélem,hogy meggyógyul.
  Két órán kéresztül ültem az ágy mellet és simogattam ami nagyon jól esett neki.A nővér azt sem tudta, hogy ott vagyok és két órán belül be sem nézet a kórterembe....”
 • 13. nane 2011. november 30. 14:31
  „A betegnek kötelességei is vannak: pl betartani az orvos utasításait,ha mindenki így tenne sok betegség ki sem alakulna.Téves nézet az hogy az orvosi ellátás ingyenes,minden pénzbe kerül,amíg nincs rendezve hogy mi a kötelező alap ellátás és miért kéne fizetni,ha valaki pluszt akar,addig nem is lesz rend.Van olyan ország ahol a mentő el sem viszi akinek nincs biztosítása,sajna így működik.én pl nem kívánnám finanszírozni annak a többhetes intenzív kezelését aki alkoholizmusa miatt ripityára törte magát,és 2 hétig foglal egy intenzíves ágyat,majd hónapokig egy rehabilitációsat,ezek után újra ki megy az utcára és első dolga leinni magát,közben ráköltötek több millió forintot.Hogy is van ez?”
 • 12. nane 2011. november 30. 12:09
  „10-es hozzászólónak: Ha valóban ezeket tapasztaltad,miért nem teszed szóvá akkor és ott.A kórházban van betegjogi képviselő,őt is meglehet keresni.Ha mindenki szemethúny, a dolgok nem fognak megváltozni.”
 • 11. tradermike 2011. november 30. 12:08
  „Olvassuk már el a 2012-es Új Magyar Nemzeti Tákolmányt, vajon bennehagyták-e nagyjaink, hogy az államnak KÖTELESSÉGE az egészségügyi ellátás biztosítása! A jelenlegiben benne van, most alapjogunk egészségesnek lenni, mégpedig állami alapon. Már kérdés, hogy aki manapság beteg, az a mostani megoldásban vagy kivárja mikor tud időpontot kérni mindenféle vizsgálatra és a tényleges beavatkozásig esetleg megd<cenzúrázva>ik, vagy megfizeti a privátorvost. Azt akarom kinyökögni, hogy az állam folyamatosan kivonja magát a kötelezettsége alól.

  Más szemszögből: a vasutasok kapnak fejenként bruttó 150.000-et, csak úgy, mert nekik nehéz, és annyit sírtak és sztrájkoltak pár éve. Időszerű volna az orvosokkal is foglalkozni! Engem pl egyáltalán nem érdekel, hogy létezik a MÁV, tőlem akár fel is szedhetnék a síneket. Az orvosi ellátás minősége klasszissal fontosabb!”
 • 10. vikri 2011. november 30. 10:43
  „A jó, fiatal eü-i szakdolgozók MÁR külföldön vannak (ápolók, orvosok) és ez a folyamat csak folytatódik, ha ez így marad (ld: végzős orvosok).
  A mostaniakat tehát kár kritizálni! A csoda az, ha az itt maradottak még ezek ellenére is jól és emberségesen dolgoznak...
  Mára már nem az ittartás a cél, hanem inkább a visszahozás. Sajnos. Idáig jutottunk. Maradnak nekünk a gyengébb hazai és sokszor méggyengébb külföldi orvosok...
  Csatlakozom bojtárhoz (10.): "Köszönjük fidesz&mszp"”
 • 9. igazságmondó 2011. november 30. 05:20
  „Tisztelet a kivételnek......
  Nap mint nap járok a kórházba egy beteghez.Ha a beteg infúziója lement szólni kell. Ha tele van a vizeletzacskó akkor is szólni kell a nővérnek mert ő inkább kártyázik számítógépen vagy a forma 1 nézi. étkezéskor a tálcát leteszik az asztalra. Meg sem kérdezi, hogy a beteg egyedül tud enni vagy sem.
  Akkor miért kapjanak több fizetést?
  Más dolgozó sem keres többet akar milyen szakmában dolgozik.”
 • 8. nane 2011. november 29. 22:15
  „Ki keres sokat? Eben az országban? a politikusok,a mutyizók,a maffiózók,a kábítószerkereskedők,a színesfémkereskedők,a futtatók,a korruptak,a védelmipénzszedők,a csalók,az uzsorások ennyi jut most eszembe .Tisztelet a kevés kivételnek.”
 • 7. bojtár 2011. november 29. 15:32
  „Magyarország egészségügyi ellátása már most sem biztosított 3000 gyakornokból 2000 jelezték,hogy külföldön próbálnak szerencsét.Köszönjük fidesz&mszp”
 • 6. Karlos 2011. november 29. 13:52
  „nem tudom kinek milyen tapasztalatai vannak, de én nem láttam még rossz anyagi helyzetben lévő orvost, ellenben szégyenletesen alacsonyan bérezett nővéreket többet is ismerek.”
 • 5. balterswil 2011. november 29. 12:51
  „http://haziorvos.blog.hu/2011/07/06/tisztelt_betegeink?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook&utm_campaign=blhshare”
 • 4. balterswil 2011. november 29. 12:49
  „...és akinek 160000 a bruttója és 900000 a nettója? Ő most akkor jól keres vagy rosszul?”
 • 3. .viki27. 2011. november 29. 12:30
  „tonybacsi
  honnan tudod milyen számító gép van miért kell mindjárt támadni?A mai világban az az égő ha egy családban nincsen pc.Ilyenek vagyunk magyarok!”
 • 2. tonybacsi 2011. november 29. 11:21
  „1,látom bőven elég,számitogépre és internetre is futja.
  fucccsa”
 • 1. eleison2222 2011. november 29. 10:53
  „Nekem is 120 a bruttóm, csak 35ezerrel kevesebb a nettóm.......”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szász szerint a fix árfolyamú végtörlesztés nem oldja meg a problémát

Szász Károly elmondta, hogy saját javaslataikat ők is eljuttatták a kormányzathoz és a… Tovább olvasom