Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Egekbe repítette az államadósságot a dollárkötvény

Történelmi csúcsot ért el a központi költségvetés adóssága márciusban - írta a szombati Népszava az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adataira hivatkozva.

Az év első negyedében mintegy 770 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetés adóssága - a múlt év december végéhez képest -, 20.812 milliárdra. Ekkora összeget idáig soha nem sikerült produkálni - jegyzik meg. A forintban és a devizában számított adósság egyaránt megugrott, előbbi 5,5 százalékkal, az utóbbi pedig 2,9 százalékkal, s ezzel a devizaadósság nagysága elérte a 9.097 milliárd forintot. Az elmúlt évben hónapról hónapra folyamatosan gyarapodott az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint a tartozásunk, többször átlépve a 20.000 milliárdot - írja a lap. Pedig a központi költségvetés tartozása még nem is tartalmazza az önkormányzatok költekezését, ami tetemes összeg, nem egy helyhatóság már csődbe is ment az idén.

A legnagyobb tételt - az összes adósságon belül 53 százalékot - a forintban kibocsátott állampapírok jelentik, ezek állománya 603,4 milliárddal 11 040,8 milliárd forintra duzzadt. A piaci államkötvényekben, a diszkont kincstárjegyekben és a lakossági állampapírokban felgyülemlett összegek egyaránt nőttek. A forinthitelek állománya az év első negyedében nem változott, ezek mindössze 3 százalékot képviselnek a teljes adósságból. A második legnagyobb tételt - arányuk 24 százalék - a devizakötvények jelentik, s ezen a téren jelentős változások voltak. A kormány márciusban kétszer bocsátott ki dollárkötvényt, egyszer 3 milliárd dollár értékben, 10 éves lejáratra, másodszor 750 millió dollár értékben 30 éves lejáratra. Ezek értéke összesen 706,7 milliárd forint. A kibocsátások 490,5 milliárd forinttal növelték meg az adósságot 2010 végéhez képest, az árfolyamnyereséget is figyelembe véve, míg az adósság 20 százalékát kitevő devizahitelek értéke csökkent, így a devizaadósság egyenlege 254,2 milliárdos növekedés - írta a Népszava.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előnyös a német gazdaságnak a kelet-európai munkaerő bevándorlás

A fiatal, mobilis és magasan képzett lengyel, cseh és magyar, illetve más kelet-európai országokból… Tovább olvasom