Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Drágult a szesz és a cigi. Az üdülés ára 9 százalékkal nőtt

A fogyasztói árak 1,3 százalékkal nőttek júliusban az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.
 
Az elemzők 6,1 százalékos éves inflációt és 2,4 százalékos havi fogyasztói áremelkedést vártak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A júliustól bevezetett áfa és jövedéki adóváltozások hatását mutatja, hogy változatlan adótartalommal az árak 2.1 százalékkal csökkentek volna az előző hónaphoz képest és a tizenkét havi infláció is csupán 1,4 százalék lett volna. A jövedéki adó emelés hatására az átlag felett - 2.9 százalékkal - emelkedtek a szeszes italok és dohányáruk árai az előző hónaphoz viszonyítva júliusban. Emellett az üdülési szolgáltatások egyetlen hónap alatt bekövetkezett 9,2 százalékos és az üzemanyagok - szintén jövedéki és áfa-hatást is tartalmazó 4,5 százalékos emelkedése hajtotta fel a múlt havi inflációt.

Mináry Borbála a KSH osztályvezetője megjegyezte, hogy az áfa-változás hatása a júliusi adatban még csak részben jelent meg. Az adóterhek emelkedését elsősorban a monopolhelyzetben lévő helyi szolgáltatók - többek között tömegközlekedési és távközlési vállalatok - terhelték át teljes mértékben a fogyasztókra, míg a kereskedők többsége nem építette be áraiba. A különböző energiahordozók árváltozása ugyanakkor még nem jelent meg a júliusi fogyasztói árakban, hiszen az áfakulcs változás elszámolása csak a következő hónapban történik, amikor a fogyasztóknak már az új díjakat kell megfizetniük - tette hozzá.
A maginfláció júliusban 2,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 5,2 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított áremelkedés 12 havi indexe júliusban 5,7 százalékot tett ki.

Idén az első hét hónapban átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A fogyasztói árak júniusban 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.

Tavaly júliusban a 12 havi infláció 6,7 százalék volt.

A KSH adatai szerint az idén júliusban egy hónap alatt az élelmiszerek 1,7 százalékos, ezen belül az idényáras élelmiszerek 19,8 százalékos árcsökkenését, a többi élelmiszer 2 százalékos áremelkedése ellensúlyozta.

Júliusban a legnagyobb, 3,2 százalékos mértékben a szolgáltatások árai emelkedtek, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 9,2 százalékkal, a helyi tömegközlekedésért 4,5 százalékkal kellett többet fizetni. Átlag felett drágultak az előző hónapban a 2,9 százalékos áremelkedésen áteső szeszes italok és dohányáruk, továbbá a 2,4 százalékos áremelkedést produkáló tartós fogyasztási cikkek. A háztartási energia átlag alatti 0,5 százalékos áremelkedésén belül a távfűtés díja 2,1 százalékkal nőtt. A nyári kiárusítások következtében a ruházati cikkek 2,9 százalékkal olcsóbbá váltak júliusban.

Az előző 12 hónapot figyelembe véve az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,9 százalékkal csökkentek. Jelentősen, 29,7 százalékkal drágult a sertészsiradék, 14,8 százalékkal a párizsi és a kolbász, 13,6 százalékkal a rizs, illetve 9,2 százalékkal a sonka, valamint a szalámi. Az étolaj esetében ugyanakkor 18,1 százalékos, a sajtoknál 13,3 százalékos, a tej esetében 8,2 százalékos, míg a liszteknél 7,9 árcsökkenés következett be 2008 júliusa óta.

A háztartási energia átlagot meghaladó 7,7 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 20,8 százalékkal, míg az elektromos energia 2,8 százalékkal nőtt az eltelt egy évben. Ebben az időszakban átlag feletti áremelkedés lehetett tapasztalni a 6 százalékkal dráguló szolgáltatások, a 8,8 százalékos árnövekedésen áteső szeszes italok és dohánytermékek, továbbá a 14,1 százalékkal dráguló helyi tömegközlekedés, valamint a 11,5 százalékkal emelkedő társasházi közös költségek és a 4,7 százalékkal dráguló tartós fogyasztási cikkek körében.

A járműüzemanyagok ára az előző 12 hónapban 9,3 százalékkal csökkent, míg a gyógyszerek és gyógyáruk 5,9 százalékkal, a ruházkodási cikkek pedig 1,1 százalékkal drágultak.

Az Európai Unió 27 tagországában 2009 júliusában a harmonizált adatokon nyugvó fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2008 júniusában. Írországban 2,2 százalékkal, Portugáliában pedig 1,6 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, míg Lengyelországban 4,2 százalékkal nőttek az árak. Magyarországon az uniós átlaghoz képest nagyobb mértékben, 3,7 százalékkal nőttek az árak júniusban.

Olvasóink írták

 • 4. TeknőcErnő 2009. augusztus 12. 15:46
  „3-as

  Szerintem iszol, mégpedig jó sokat ilyen melegben, legfeljebb alkoholmentes italokat. De végülis te tudod.”
 • 3. osztógép 2009. augusztus 12. 14:15
  „nagyon helyes. a cigis és az alkesz kórházi kezelését meg az én adómból (is) fizetik, pedig én nem cigizek és iszok! aki cigizik és piál, had fizessen!”
 • 2. lolita 2009. augusztus 11. 23:28
  „Kilatastalan meg mindig nagyon nyugodtak vagyunk,pontosan mint a birkak.”
 • 1. Primax 2009. augusztus 11. 22:03
  „És "harmonizált adatokon nyugvó " EU-s bérek/minimálbér/juttatások/nyugdíjak - vajon - mikorra várhatóak ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dícséretes az OTP teljesítménye - Elemzés: aug. 3-10.

Egyre nehezebb szavakat találni a BUX, de főleg az OTP teljesítményére. A befektetési kedv még az… Tovább olvasom