Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Drágult a parizer - Közel négy százalékos áremelkedés

augusztusban csökkent 3,2 százalékkal a liszt, 2,6 százalékkal a cukor és 1,6 százalékkal a tej ára.
A fogyasztói árak augusztusban 0,1százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az elemzők 3,1-3,6 százalék közötti éves áremelkedést vártak a júliusi 3,1 százalékot követően.

Az idén az első nyolc hónapban átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció augusztusban 0,2 százalékra csökkent az előző havi 0,3 százalékról, 12 havi összehasonlításban is 0,1 százalékponttal mérséklődött és 3,1 százalék volt.

A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi áremelkedés 4,0 százalék volt, az egyhavi (viszont) 0,3 százalékkal csökkent.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 1,1 százalékkal csökkentek, az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 11,6 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 0,2 százalékos átlagos növekedése következtében.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője az adat ismertetésekor azt mondta: a tavalyi bázis hatás igen erőteljes volt, tavaly augusztusban még ennél is kedvezőbbek voltak az adatok. Példaként említette a háztartási energia, a járműüzemanyagok és az élelmiszerek árainak alakulását.

Mint mondta, az idén augusztusban nem történt kiemelkedő áremelkedés, bár a járműüzemanyagok ára erőteljesen nőtt.

Tavaly augusztusban 0,6 százalékkal mérséklődtek az árak azzal, hogy az élelmiszerek havi árcsökkenése 1,9 százalékos volt és a háztartási energia árak is 1,2 százalékkal csökkentek. Az üzemanyagok tavaly augusztusban 0,7 százalékkal lettek olcsóbbak, míg az idén 2,4 százalékkal drágultak egy hónap alatt.

A KSH közlése szerint idén augusztusban csökkent 3,2 százalékkal a liszt, 2,6 százalékkal a cukor és 1,6 százalékkal a tej ára. Nőtt 2,8 százalékkal a kávé, 1,4 százalékkal a tojás, 1,3 százalékkal a párizsi, kolbász és 1,1 százalékkal a baromfi ára.

A főcsoportok közül az egyéb cikkek árai emelkedtek a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,4 százalékkal nőtt.

Emelkedtek a szeszes italok, dohányáruk árai is 0,5 százalékkal.

A szolgáltatások esetében 0,3 százalékos áremelkedést mértek, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 3,0 százalékkal kellett többet fizetni.

A háztartási energia ára nem változott az előző hónaphoz képest.
A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek ára átlagosan 2,6 százalékkal csökkent.

A tartós fogyasztási cikkekért 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az előző hónaphoz képest.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek ára az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 57,0 százalékkal nőtt a liszt, 46,3 százalékkal a cukor, 28,0 százalékkal az étolaj, 16,6 százalékkal a péksütemények, 16,3 százalékkal a kávé, 13,8 százalékkal a kenyér, 13,2 százalékkal tej és 10,2 százalékkal a sajt ára.
Csökkent viszont 12,2 százalékkal az idényáras élelmiszerek ára.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,6 százalékkal emelkedett az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 13,6 százalékkal drágultak. Szintén átlag felett, 4,8 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a palackos gáz 19,3 százalékkal, a távfűtés 5,8 százalékkal, a vezetékes gáz 2,5 százalékkal drágult.

A ruházkodási cikkekért átlagosan 3,8 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

A szolgáltatások áremelkedése átlag alatti, 2,0 százalékos volt, ezen belül a csatornadíj 10,1, a szemétszállítás 5,4, a vízdíj 4,3 százalékkal drágult.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3, a szeszes italok, dohányárukért 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

A KSH megjegyzi, hogy a januárban bevezetett módszertani változás (idényjellegű termékek fix súlyozása) az előző év azonos hónapjához viszonyított fogyasztóiár-indexet 0,3 százalékponttal növelte.

Olvasóink írták

 • 11. schatis 2011. szeptember 15. 11:48
  „Tartalmát tekíntve a parizer a legdrágább élelmiszerek közé tartozik. De mivel nagy iránta a kereslet, igy lehet maximalizálni az árát. Annyiért adják, amennyiért még elviszik.
  Egyébként nézzük csak miért is fizetünk, mit is tartalmaz a parizer:
  - a parizernek legalább hat százalékban kell húst tartalmaznia
  - a víztartalmuk nem haladhatja meg a hetvenegy tömegszázalékot
  - a só- két és fél a zsírtartalom pedig legfeljebb huszonhárom tömegszázalékban engedélyezett
  Viszont valódi fűszereket nem használnak már.
  http://www.fogyasztok.hu/cikk/20090818/parizer_parizsi_tartalom_minoseg_kerdesek_es_valaszok”
 • 10. fortuna54 2011. szeptember 15. 11:03
  „Hallottam a jancsiszög is drágulni fog.”
 • 9. bojtár 2011. szeptember 14. 09:45
  „de ha még ez sem elég akkor tessék:
  Róna Péter: Falnak viszik az országot
  Jogilag aggályos, méltánytalan és destruktív a devizaadósok végtörlesztése - mondta a Tv2 műsorában Róna Péter, a jegybank felügyelőbizottságának tagja. Szerinte a bankoknak és az államnak meg kellene osztania a mentés költségét, az államadósságra fordított devizatartalékot pedig inkább a devizahitelek rendezésére kellene fordítani.Róna Péter, az MNB felügyelőbizottságának tagja szerint a devizaadósok végtörlesztési lehetőségéből nagyon nagy baj lesz, Magyarország kockázati felára nagy mértékben emelkedni fog, megdrágul az adósság finanszírozása.

  A közgazdász a Tv2 Mokka című műsorában szerdán reggel úgy fogalmazott: "ezzel falnak viszik az országot". Jogilag komolyan aggályos a megoldás, pénzügyileg destruktív és méltánytalan, mert csak azoknak biztosít lehetőséget, akiknek megvan a pénzük a törlesztésre - mondta Róna Péter. Kifogásolta azt is, hogy az állam a most javasolt megoldásban nem vállal szerepet, csak az adósok és a bankok.
  Azt állította, az osztrákok meg fogják támadni a megoldást az EU-nál, és szerinte sikerrel. A közgazdász saját javaslata a probléma megoldására az lenne, hogy az OTP és az FHB vásárolja fel a devizahitel-állományt a bankoktól a húszszázalékos diszkontáron, amelyért saját kibocsátású kötvénnyel fizetne, és a devizahiteleket konvertálnák forinthitelre. A diszkontveszteség felét vállalják a bankok, a másik felét az állam, például úgy, hogy beszámítja azt a bankadóba.”
 • 8. morz 2011. szeptember 14. 08:49
  „A kormány a helyén van...”
 • 7. Pikulics 2011. szeptember 14. 00:15
  „"Drágult a parizer - Közel négy százalékos áremelkedés"

  Nem csoda, hiszen drágultak a legföbb összetevöi: a viz, a szójaliszt, a fürészpor és az iz"fokozó" glutamát.

  De mint mondják, az öreg hentesmester a halálos ágyán elárulta a családi titkot a fiának:
  Fiam, parizert lehet húsból is csinálni!”
 • 6. dünnyögő 2011. szeptember 13. 21:44
  „Nem tudom, a parizer melyik alkotó eleme drágulhatott így meg? Talán a hús? Biztosan található belőle a parizerben is nyomokban?”
 • 5. goldboy 2011. szeptember 13. 21:31
  „Kimaradt az adó és a jóváírás csökkenés jótékony hatása. Észre sem vesszük, hogy mennyivel jobban élünk, mint 4 éve...”
 • 4. Bali01 2011. szeptember 13. 19:28
  „majd amikor még 35 százalék is rámegy,mert ebben az országban hamarosan a pari meg a csirkefarhát is luxus lesz:)”
 • 3. rozinéni 2011. szeptember 13. 19:13
  „bn, hidd el sok ember eszik parizert ugyhogy nekik ez lényeges”
 • 2. vidravas62 2011. szeptember 13. 16:52
  „Ebbe az ilyen-olyan százalékokba próbálták eltüntetni a lényeget. Az alapvető megélhetéshez szükséges dolgok átlag felett drágultak.”
 • 1. bn 2011. szeptember 13. 16:07
  „Sikerült kiemelni a legéletbevágóbb elemet a cikkből... A parizert...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növelte eladási tervét az Audi

Az Audi, a Volkswagen csoport prémium márkája 1,2 millióról 1,3 millió darabra emelte idei… Tovább olvasom