Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Drágul a jegy: Máv 15%, Volán 10%-os áremelés

A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésétől függően legkésőbb 2010. február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A MÁV-START és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan 10, a jegyárak pedig átlagosan 15 százalékkal emelkedhetnek 2010. február elsejétől - közölte a Közlekedési és Hírközlési Minisztérium (KHEM) szerdán.
A vasúti és autóbuszos szolgáltatók díjainak változásáról január közepére várható döntés.

A tárca közlése szerint a tarifarendelet januári módosítása felhatalmazást ad majd a térítésmentesen utazók esetében a regisztrációs jegyek bevezetésére is.

A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésétől függően legkésőbb 2010. február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti struktúra, tarifa- és kedvezményrendszer.
Az azóta eltelt két évben - az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti tavaly tavaszi és az áfa-emelkedés miatti idén nyári technikai korrekciót kivéve - nem változtak a tarifák. Csak az inflációs hatások kiegyenlítése 16,6 százalékos emelést indokolna - közölte a tárca.

A tarifarendelet januári módosítása ad majd felhatalmazást a regisztrációs jegyek bevezetésére is. A díjmentes utazásra jogosultak - a 6 év alattiak, a 65 év felettiek, vasutasok és a Volánok dolgozói - térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, valamint az indulási állomás és célállomás megnevezését tartalmazza.

A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, és ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség. A lépés segíthet a menetrendek előkészítésében, például adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

Korábban

Tízmilliárd forint pluszbevételt vár jövőre a kormányzat a közösségi közlekedés januártól érvényes, az inflációt meghaladó tarifaváltozásaitól, amelyeket a napokban jelent be Hónig Péter közlekedési miniszter - írta szerdai számában a Népszava.

A MÁV-nál és Volán-társaságoknál januártól a menetjegyekért 15, a bérletekért 10 százalékkal kell majd többet fizetni - írta a napilap, amely szerint szakértői számítások 16,7 százalékos drágítást tartottak volna szükségesnek.

A kedvezményrendszer nem változik, de a lap úgy tudja: a kabinet nem tett le arról, hogy ezen a téren is változtat, jövőre azonban csak az ingyenes utazások regisztrációját vezetik be.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. matezsu2 2009. december 11. 12:12
  „Bunny94 ugyanez a véleményem. Tegnap busszal mentem gyógyszertárba.1000Ft-ból fordultam meg: Volt hely, az első ülésen ültem. Természetesen minden megállóban jó pár idős csak úgy vonut vagy mászott a buszra nem adott nem mutatott semmit, a többi 90%-os jegyet kért. Persze pecset nélkül, mert az nagyon aljas sofőr aki pecsétel. Az egyik kb 60éves nő is kért egy 90%-ost, és szelvény nélkül nyújtotta a 25 Ft-ját kiszámolva. Amikor a sofőr azt mondta kéri a szelvényt nert pecsételni kell, fölháborodva közölte, h akkor adjon egészet. És egész úton szitkozódott. Kiváncsi lennék rá pecsét nélkül kit büntet az ellenőr? A sofőrt v az utast? mert jegy nélkül engem!!!!!”
 • 50. omarhulm 2009. december 10. 13:37
  „T. (moderálva) 49.! Hogy jön ez ide? A cikknek semmi köze a győri hely járatokhoz!”
 • 49. Discoboy 2009. december 10. 09:08
  „Én győri vagyok és már idejét se tudom mikor ültem helyi járatú buszon. Eddig is drága volt az utazás de ez már egyenesen felháborító. Maradok a biciklinél. Egyedül jégbordás úton nem használom, akkor inkább gyalog megyek a munkahelyre.”
 • 48. igazságmondó 2009. december 10. 08:59
  „Az agyamra megy!!!!!!!!
  A buszok ritkában járnak, koszosok stb.
  Még kevesebb pénz marad a megélhetésre ha felemelik az árakat .Fizetésemelés nincs.....
  Mit akarnak még ???? !!!!!!!!!!!!”
 • 47. Géby 2009. december 09. 21:24
  „Bocsánat az elírásokért, utólag vettem észre... :)”
 • 46. Géby 2009. december 09. 21:23
  „Emelés... 35 km-ről járok be dolgozni busszal, utána helyijárattal a munkahelyre. A 2 bérlet havi 28ezer kerekítve. Hova aakrnak emelni még? Akkor a fizetést is kéne...
  Add 2. : Helyijáratról ne is beszéjünk. Műszakváltáskor tömve a busz, persze csuklóst nem küldenének, van, hogy szinte ki sem tudja nyitni a sofőr az ajtót Tőlünk...
  Na ennyit erről. Ha már emelnek, akkor a színvonalat is, ha kérhetném. És szerintem ezzel a vélemyénnyel nem vagyok egyedül...”
 • 45. Dwatson 2009. december 09. 21:17
  „A múlt hónapban újra cserélték a bérletigazolványomat,ami +5 km útra szól,ugyanakkora távolságra!Nekem ebből már volt 20%-os emelésem,most még tíz %?A színvonal egyre romlik,csalnak a kilométerekkel,de megtehetik hiszen rájuk vagyok szorulva.”
 • 44. mauz 2009. december 09. 20:32
  „Eddig úgy volt, hogy két főnek már jobban megérte az szgk, mint a tömegközlekedés.

  Most afelé tartunk, hogy már egy főnek is megérje. Ami országos szinten bizonyára nagyobb üzemanyagfelhasználást eredményez, mert a busz is menni fog eggyel kevesebb utassal, meg eggyel több személyautó is.

  Erős az olajlobbi.”
 • 43. jirzi1 2009. december 09. 20:19
  „Ez az megvan a megoldás! Tegyük népszerűvé a tömegközlekedést ,vigyük följebb a jegyek árát!Nem hiszem el hogy itt csak emelésben tudnak gondolkodni .Szerintem ha felére csökkenének az árak nagyon sok ember megondolná ne járjon e inkább azzal a tisztaságügyileg némi kivánnivalót hagyó járművel amit állítólag próbálnak népszerűsíteni”
 • 42. mecsoka 2009. december 09. 20:17
  „Nagyok dívik szidni a komcsikat, meg a büdös szocializmust, de azért a nagy ingyenesség mindenkinek hiányzik. Meg kellene szokni, hogy semmi sincs ingyen és nincs olyan hogy mer´ jár. Az állam nem jótékonysági szervezet, 20évvel ezelőttig az volt, meg is lehet nézni mekkora adósságot termelt. Nagyon sokan nem tudnak nyaralni menni, nem csak a vasutasok, és az ő kedvezményeiket is ráverik a kisemberre, aki nem nyaralni akar menni, hanem munkába mert azt muszáj, ha nem akar éhenhalni.”
 • 41. bunny91 2009. december 09. 19:47
  „Járjak biciklivel? Havonta 3190+ a 10%. Mi ez, valami vicc? Szivassuk a népet félévente 10-20%-kal. Nyugdíjas PIACRA járó nénike meg járjon ingyen, mert az fontos.(Itt nem normális, rendes nyugdíjas emberekre gondolok!!!) Én tanulni járok, az nem fontos? Szüleim meg sz*rják a pénzt?!”
 • 40. hunter67 2009. december 09. 19:42
  „Emelés,hogy a Máv.és a Volán főnökei többet tudjanak lopni a cégtől? több legyen a prémium,végkielégítés,tanulmányút braziliába,az olympiára........a melósnak nem jut egy fillérrel sem több az emelt díjakból-ezért aztán haggyák inkább mocskosan a vasuti kocsikat,buszokat...”
 • 39. Joel 2009. december 09. 19:17
  „A győri volán szigetközi járatain tömegnyomor van délutánonként. A régi csuklós buszok helyett kisbuszok.
  Tisztelt Volán! A pénzemért európai színvonalú szolgáltatást várnák. Nem azt hogy Dunaszegig heringként nyomorogjunk. Ha emelik az árakat, akkor a szolgáltatásuk színvonalán is emelni kellene!”
 • 38. kmmk 2009. december 09. 18:43
  „polgmester!

  A magyar meg mindig nem ertette meg, hogy semmi nincs ingyen, valakinek ki kell fizetni! A mondanivaloja meg egy olyan alomvilagrol szol, ahol betartjak a torvenyt, de a realitas az mas.”
 • 37. Stan01 2009. december 09. 18:33
  „nyugdíjasoknál én csak a a városi közlekedést tenném ingyenessé. Ahoz, hogy több bevételük legyen a közlekedési társaságoknak, emelni kell a járatszámot, utasbarát menetrenddel. FOKOZOTT menetjegy és bérletellenőrzések folyamán a bliccelőknek nem pénzbüntetés járna, hanem mondjuk közmunka. Aztán, ha nem dolgozza le akkor börtönben munka, persze önellátással. A kisebbségek és menekültek meg ne utazzanak ingyen. Nem tudom már ki írta, hogy a vasutasok és volánosok családtagjaitól elvenné az ingyen utazás lehetőségét. Először is szerinted, hogy menjen nyaralni legalább a Balatonra egy 4 fős család? Ha az apuka mondjuk vasutas, anyuka meg titkárnő. Szerinted nem jön jól nekik az a kis kedvezmény legalább? Másra nagyon úgy sem szokták használni. Mellesleg meg sem engedném, hogy az autósok akár csak megközelítsék a belvárost. Parkolja le a város szélén, onnan meg menjen be tömegközlekedéssel. Sokkal élhetőbbek lennének ezáltal városaink.”
 • 36. polgmester 2009. december 09. 18:11
  „kmmk!!
  Különben a nyugdíjasok 65.év felett utaznak ingyen!!!A munkába akaró is ha jól tudom 20%-ot fizeti,mert a
  többit a munkáltató állja!
  Az a nyugdíjas aki 65.felett van,legtöbb örül,hogy nem kell utazgatni,mert már ledolgozta a 40-45 évet,és leg-
  több pihenni vágyik!Remélem megéli ezt a kort,és akkor nem tudom mi lesz a véleménye!? Én is várom,hogy in-
  gyen utazhassak,csak arra már sok minden kedvezmény megszünik!”
 • 35. kmmk 2009. december 09. 17:43
  „polgmester!

  Mert talan sok az ingyenutazo, mert talan egy nem munkakepes koru diaknak is fizetni kell, mert talan egy videki embernek is meg kell venni a berletet, mert munkaba akar menni, ot nem fogja az allam eltartani. Kb. ezert.”
 • 34. kataszive 2009. december 09. 17:23
  „Tényleg csak azok utazzanak ingyen, akik kisnyugdíjasok, a többi meg ki tudja fizetni azt a 2000 Ft-ot amibe a bérlet kerül. Így talán nem kellene emelni a bérletek, meg a jegyek árát.”
 • 33. polgmester 2009. december 09. 17:21
  „A nyugdíjasokat nem tudom miért kell bántani? A nagyzsebű vezetőink ha nem tömnék magukba a jogtalanul
  felvett kirívó juttatásokat,akkor nem lenne ez a kirívó emelés!”
 • 32. omarhulm 2009. december 09. 16:48
  „"Máv 15%, Volán 10%-os áremelés"
  "A MÁV-START és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan 10, a jegyárak pedig átlagosan 15 százalékkal emelkedhetnek"

  Ez a két mondat egymásnak ellent mond! Ez nem tűnt föl senkinek? Most akkor mi van?”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a GVH is vizsgálja a ScienNet-et

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megszegése miatt is eljárás folyik a ScienNet… Tovább olvasom