Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Demján Sándor felvásárolja a Milton Bankot

A kisbank lakossági pénzügyi szolgáltatást - néhány lakossági betéttől eltekintve - nem nyújt, a vállalati hitelek területén pedig piaci részesedése nem éri el az 1 százalékot.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Demján Sándor nagyvállalkozó tulajdonában lévő Magyar Tőketársaság Zrt. megvásárolja a Milton Bankot, amely most a Wallis Zrt. tulajdonában van. A kisbank a GVH közleménye szerint lakossági pénzügyi szolgáltatást - néhány lakossági betéttől eltekintve - nem nyújt, a vállalati hitelek területén pedig piaci részesedése nem éri el az 1 százalékot.

A pénzintézet piaci részesedése még a kizárólag három legfontosabbként megnevezett versenytársat tekintve is jóval 10 százalék alatti mind a vállalati hitelkihelyezéseket, mind a betéteket tekintve. Az összefonódást tekintve a Magyar Tőketársaság oldaláról érintett vállalkozáscsoport tagjai és a Milton Bank Zrt. nem tevékenykednek azonos piacokon, továbbá a bank piaci részesedése az érintett piacon csekély, így az összefonódás következtében versenykorlátozó hatás nem valószínűsíthető a GVH szerint.

Demján Sándor
Demján Sándor


A versenytörvény szerint egyébként a GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon, különösen gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) már korábban engedélyezte a tranzakciót. A felvásárolt kisbankot 1985-ben hozták létre, Általános Vállalkozási Bank (ÁVB) Rt. néven vált ismertté, majd a konszolidációra szoruló hitelintézet a német WestLB AG tulajdonába került, amelytől tavaly a Wallis vette meg azzal a céllal, hogy bővítse pénzügyi szolgáltatásait.

A Wallis korábbi bejelentése szerint februárban részesedésszerzésről és együttműködésről állapodott meg a Demján-céggel, majd amikor a Magyar Tőketársaság ajánlatot tett a 100 százalékos tulajdonrész megvásárlására, elfogadta az ajánlatot. Az egymilliárd forint jegyzett tőkével létrehozott Magyar Tőketársaság Demján Sándor korábbi sajtónyilatkozata szerint kizárólag magyar befektetéseket finanszíroz, olyan vállalkozásokat, amelyek ígéretesek, de tőkehiánnyal küszködnek. A Magyar Tőketársaság a bankvásárlási szándék bejelentésekor közölte: elsődleges feladatának a forráshiánnyal küzdő magyar kis- és középvállalatok (kkv) finanszírozását tartja, mert megítélése szerint a hazai gazdaság fellendülésének segítésére szükség van egy teljesen magyar, hazai tulajdonban lévő bankra.

A tranzakció várhatóan májusban zárul. A tulajdonos a későbbiekben tőkeemelés formájában tulajdonostársak bevonását tervezi a Miltonba. Szakértők nem tartják kizártnak, hogy a Milton Bank a jövőben szoros kapcsolatra törekszik a takarékszövetkezetekkel. A szövetkezeti hitelintézetek betétgyűjtési képessége kiváló, a náluk lévő jelentős forrásokat fel lehetne használni a kkv-k finanszírozására. Az együttműködést segítheti, hogy Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke.

Olvasóink írták

 • 11. Griffin 2010. április 20. 11:35
  „semmi,semmi,csak mindig erről írsz:-)))”
 • 10. Jandex 2010. április 19. 15:27
  „9. hozzászólás Griffin
  ???”
 • 9. Griffin 2010. április 19. 11:00
  „Jandex meg még mindig az étteremkritikáknál tart, meg a tarhonya cserjénél, hát igen, a lúzerek....”
 • 8. Jandex 2010. április 19. 10:46
  „5-6
  Akkor Én is rendbe rakom a tarhonya cserjéimet!:)))”
 • 7. Griffin 2010. április 19. 10:32
  „Érdekes, itt nem lehet már gyurcsányozni...jajj, mi lesz veletek?”
 • 6. piroskaésabarkasz 2010. április 18. 22:42
  „5!Nekem is van!Rengeteg virág jött rajta,majd lehullanak a leendő kisnarancsok is.Ráadásul levéltetves lett,hiába permetezem!Megmetszem én is!"Kumkvat"fajtájú.”
 • 5. Mankapunka 2010. április 18. 21:24
  „Ma megmetszettem a narancsfámat.”
 • 4. Jandex 2010. április 18. 13:43
  „3. hozzászólás RickCartman
  Akkor szólj ha kölcsönt kérek tőled,"inas"!:D/nem tartok ott!!!/
  Gondolom te is benne vagy az első tízben!:))))))/Azért irkálsz étterem "kritikákat"!:)))) /”
 • 3. RickCartman 2010. április 17. 17:43
  „attól, hogy ti sikertelenek vagytok a pénzügyekben, még nem jelenti azt, hogy mások is...”
 • 2. Jandex 2010. április 16. 21:24
  „Na,csak eljött a ti időtök!!! Köszi viki!!!”
 • 1. b.ildi57 2010. április 16. 17:45
  „érdekes nem a wallis az nem a Bajnai Gordon nevéhez füződik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan lesz lakóbarát, és olcsó egy pénznyelő?

Egy teljes körű felújítás 70 százalékkal csökkentheti a rezsiköltséget. Tovább olvasom