Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Deloitte: a Mol továbbra is Közép-Európa második legnagyobb vállalata

Közép-Európa 500 legnagyobb vállalatának rangsorában a Mol Nyrt. továbbra is a második helyen áll a Deloitte 2011. évi eredményeket vizsgáló felmérése szerint, a listán összesen 56 magyar vállalat szerepel.
A régió 500 legnagyobb vállalatának rangsorában az első három helyezett nem változott 2011-ben: a listát a PKN Orlen, a Mol és a Skoda vezeti. Az első tíz helyezett között az egyetlen új név a lengyel Lotos volt, amely a tizenegyedikről a hetedik helyre lépett előre, míg a PGNiG olaj- és gázkonszern a nyolcadikról visszacsúszott a tizenkettedik helyre.

A térség 500 legnagyobb cége tavaly 9,8 százalékos átlagos árbevétel-növekedést ért el, ugyanakkor az átlagos nyereségszint 3,5 százalékkal csökkent - olvasható az adótanácsadó cég szerdai közleményében. A vállalkozások összesített árbevétele mintegy 707 milliárd eurót tett ki 2011-ben, ez nagyjából megfelel a 2008-as szintnek, az utolsó olyan évnek, amikor a világgazdasági válság még nem érte el a régiót.

A növekedési mutatók alapján tavaly folytatódott a 2010-ben elkezdődött mérsékelten pozitív tendencia. A 2012-es év első negyedévi adatainak tanúsága szerint a cégek átlagos árbevétele továbbra is folyamatos emelkedést mutat, a növekedési ütem azonban csak a fele a 2011-esnek. Ez akár egy újabb gazdasági visszaesés közeledtét is jelezheti - figyelmeztet Seres Béla, a Deloitte pénzügyi tanácsadás üzletágának közép-európai vezetője a közleményben.

A szakember szerint a közép-európai cégvezetőknek nemcsak a legfontosabb exportpiacaikat fenyegető gazdasági nehézségekkel kell megküzdeniük, de az eurózóna elhúzódó válságával és ezzel összefüggésben az európai bankrendszer beszűkült finanszírozási képességével is.

A ranglistát továbbra is a petrolkémiai és az energiaipari cégek uralják, összesen hét ilyen vállalkozás szerepel az első tíz között, valamint egy kiskereskedelmi cég, a Jeronimo Martins és két gépipari vállalat, a Skoda Auto és a Metinvest.

A Deloitte 500-as listáján 56 Magyarországon működő vállalat szerepel. Közülük 2011-ben növekedést ért el a megelőző évhez képest a többi között a Porsche Hungária, a Sanofi-Aventis, a BorsodChem, a GE Hungary és a TEVA Magyarország.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis bevezetné a fordított áfát a kormány a sertéságazatban

A VM korábban bejelentette, hogy a sertéstartók észrevételeit figyelembe véve nem lesz fordított áfa a sertéságazatban. A kormány kedden mégis támogatta a fordított áfa kezdeményezését Európai Bizottság felé. Tovább olvasom