Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Dávid Ferenc: `nehéz béralku előtt állunk´

Nehéz bértárgyalások elé néz a munkaadói oldal, ugyanakkor a munkáltatók készek a megállapodásra - mondta Dávid Ferenc, az OÉT munkaadói oldalának soros elnöke.

Dávid Ferenc a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára is.

Az OÉT-en november 5-én kezdődtek a jövő évi bértárgyalások, amelyek kezdeteként a kormány azt javasolta, hogy a minimálbért legalább 4,5 százalékkal havi 76.800, a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimumát pedig minimum 3,4 százalékkal, havi 92.500 forintra emeljék a munkaadók jövőre.

A kormány bérajánlatát a szakszervezetek akkor kevesellték, a munkaadók ugyanakkor reálisnak, elfogadható tárgyalási alapnak tartották. A szociális partnerek rögzítették: november végéig szeretnének megegyezni a jövő évi bérekben.

Egyelőre azonban nem jelölték ki az OÉT következő plenáris ülésének időpontját. Dávid Ferenc az oldalálláspontot ismertetve az MTI-nek elmondta: a nyugdíjjárulék 10 százalékra történő emelése után a szakszervezeti nyilatkozatok alapján arra lehetett következtetni, hogy az érdekképviseletek a javasoltnál magasabb szintről akarják indítani a bértárgyalásokat, vagyis tulajdonképpen a munkaadói oldalnak kellene "lenyelnie" a járulékemelést egy magasabb minimálbérrel és garantált bérminimummal.

A munkáltatók ugyanakkor ezzel nem értenek egyet, mivel úgy vélik: ezek után bármilyen egyéb tehernövekedés miatt felmerülhetne, hogy a minimálbér emelésével kompenzálják a többletterheket.

A VOSZ főtitkára ugyanakkor hangsúlyozta: úgy érzik, hogy például a bankadó szigorodása, a finanszírozási terhek növekedése miatt egyre több bizonytalansági tényező van 2011-re, és ugyan valamit mérlegelni fognak a szakszervezeti érvekből, de nem fogják tudni átvállalni ezeket a terheket.

Kiemelte: az infláció és a források szűkülése a vállalkozói szférát is sújtja, és erről az oldalról a versenyképesség és a költségviselő képesség dönti el a béremelés kérdését. A szakszervezetek azon törekvése, hogy a béremelés kompenzálja az adójóváírás átalakításából származó hátrányokat, és a 3,5 százalékos inflációt, csaknem 10 százalékos minimálbér emelést kellene hogy jelentsen - fejtette ki a VOSZ főtitkára.

Hangsúlyozta: a magyar gazdaság jövőre 2,5-3 százalékkal bővül, így nem emelkedhet csaknem ennek háromszorosával a minimálbér. Dávid Ferenc szerint a minimálbér-emelésnek azért is nagy a tétje, mert a megállapodás szerinti bért a munkáltatónak kötelező kifizetnie.

Kifejtette: egy túl nagy emelés térdre kényszeríthet bizonyos ágazatokat, így a kereskedelmet, a mezőgazdaságot, valamint a könnyű- és feldolgozóipar egy részét. Ezek tükrében, egy "pengeélen táncoló" gazdaságban nem lehet arról szó, hogy akár 7 százalékkal, vagy ennél nagyobb mértékben emelkedjen a minimálbér - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy - tekintettel arra, hogy a minimálbérhez számos juttatás kapcsolódik - egy túl magas minimálbér a kormányzati szféra egyébként nagyon érzékeny költségvetési egyensúlyát is felboríthatja. Hozzátette: az OÉT következő plenáris üléséig is folyamatosak az egyeztetetések a munkaadói és a munkavállalói oldal között.

Olvasóink írták

 • 4. gjozsi88 2010. november 26. 17:25
  „3-as!
  Igy is drágábban termelünk, mit az olcsóbb külföldi....!
  Lehet 300 000 ft a minimálbér....csak legfeljebb a mostani dolgozók 10%-nak lesz munkája...!”
 • 3. iq 2010. november 26. 14:39
  „MI OLYAN NEHÉZ 300000FT.MINIMÁLBÉR ÉS KÉSZ!!!”
 • 2. gjozsi88 2010. november 25. 17:17
  „szocdem!
  Persze téged hiába döngölnek a földbe....eltünsz onnét és más oldalon kezded újra a hülyeségedet...!
  Nem az a baj, hogy butaságokat beszélsz, még szorgalmas is vagy....!”
 • 1. szocdem 2010. november 24. 11:54
  „"A munkáltatók ugyanakkor ezzel nem értenek egyet, mivel úgy vélik: ezek után bármilyen egyéb tehernövekedés miatt felmerülhetne, hogy a minimálbér emelésével kompenzálják a többletterheket."

  Miylen hazug, álságos és buta nyilatkozat ez????

  Annak deklarálása hogy ezek az "urak" nem tudják, vagy nem ismerik el, hogy a munkaerő közgazdasági és nemzetgazdasági érték. Amig ilyen "szakmai" alapokon folyi ka tárgyalás két és fél millió honfitársunk béréről addig itt nem lesz jobb senkinek - csak rosszabb..

  egyébként: a bérek kivonása az OÉT hatásköréből azt is jelentené, hogy a vállakozó uraknak kevesebb profittal is be kellen ezután érnie.. Annyira meg nem hazafiak, és nem "Magyarok" hogy ezt bevállalják...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Győrben

Győri kirendeltség és szolgáltató központ aktuális állásajánlatai. Tovább olvasom