Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Csütörtök délután derül ki, mire számíthatnak a devizahitelesek

Csütörtökön délután 2 órakor derül ki, mi lett az eredménye a kormány és a bankok több hónapig tartó tárgyalás-sorozatának.

Müller János, a bankszövetség vezető tanácsadója szerdán az MTI-nek elmondta: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke csütörtökön délután közös sajtótájékoztatót tart a devizahitelesek helyzetének megerősítéséről szóló kormányhatározatról. Azt még mindig nem lehet tudni, aláír-e valamilyen megállapodást a két fél. Megfigyelők arra számítanak, hogy a miniszter ismerteti majd a kormányhatározatból az egyes minisztériumokra háruló feladatokat, a bankszövetség elnöke pedig a bankok álláspontját.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden, a kormány ülése után jelentette be, hogy már csak apró technikai kérdések pontosítása és egy-két számítás véglegesítése van hátra a devizahitelesek megsegítésének ügyében, továbbá, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a bankszövetség elnöke csütörtökön tesz bejelentést a következő időszak intézkedéseiről.

A korábbi hírek szerint a tervezett intézkedések a következők lehetnek: a kilakoltatási és árverezési moratórium július 1-jétől történő feloldása; az árverezéseknél negyedéves limit bevezetése az ingatlanpiac védelme érdekében; a még törlesztőképes adósoknál a törlesztési árfolyam rögzítése, a svájci frank alapú hitelek esetében 180 forinton; a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) létrehozása, amely diszkontáron megvásárolná a fizetésképtelen, szociálisan rászoruló adóstól az ingatlant, és bérbe adná neki; a bankadó (vagy a bankadó alapjának) csökkentése a kkv-, illetve lakáshitelek növekményével, a hitelezés élénkítése érdekében.

Olvasóink írták

 • 2. háté 2011. május 25. 22:05
  „Orbán-fityesz, cionista bankok.

  Magyarország átverése!

  Ha minden jól megy, a magyar kormány még e héten megegyezik (de az sem kizárt, hogy e sorok megjelenéséig már túl is van rajta) az itt működő bankok képviselőivel, majd hatalmas ovációval bejelenti, hogy megmentette mindazokat, akik devizahiteleket vettek fel ingatlanvásárlásra.

  A népnek pedig e ponton illik majd összecsinálnia magát a gyönyörtől, tetszés szerint tapsolni és/vagy örömkönnyeket hullatni, meg opcionálisan belefér néhány finom ,,Viktor, Viktor!" éltetés is, de ez már tényleg nem kötelező.

  A megállapodás lényege (már amennyire ezt így, keddre virradó éjszaka látni lehet), hogy a kormány és a bankok rögzítik a devizahiteleseknek a svájci frank árfolyamát 180 forinton, aki akarja, a következő három-öt évben ennek megfelelően törleszt. (Volt állítólag egy 160 forintos változata is a kormánynak, de azzal a bankok visszakergették a szakminisztert, hogy igyon egy pohár vizet és térjen észhez, ami hosszabb távon kizártnak tűnik, de a pillanatnyi eszmélés csak összejött.) Ez pedig kétségtelenül azt jelenti, hogy mindazoknak, akik ezt választják, a megoldás feltétlenül könnyítést jelent, hiszen a többség néhány éve még 160-165 forint/frank árfolyamon vett fel hiteleket, most pedig ez 215 és 220 között mozog, és tény: sokan nem vagy csak iszonyú erőfeszítések árán tudják fizetni.

  A gond csak az, hogy ez így nem más, mint egy újabb hitel. Amit valóban nem most kell törleszteni, hanem az említett pár esztendőnyi átmenet után, de akkor mindenképpen. Az árfolyamkülönbséget senki sem nyeli le, nem felejtődik el, az a pénz, amit most a könnyítés miatt nem kell megfizetni, adósságként gyűlik egy külön számlán, és egyszer majd jönnek és behajtják. Csak a példa kedvéért: az origo.hu kiszámolta, hogy ha valaki 2006-ban felvett húsz évre 10 milliós hitelt és most átáll a 180 forintos törlesztésre, akkor öt év múlva 941 ezer forintot kell pluszban befizetnie. Azaz plusz 10 százalékot. És e pillanatban semmiféle garancia nincs arra, hogy akkorra a gazdaság sokkal jobban működik.

  Még akkor sem, ha akadnak olyanok, akik azt állítják, az árfolyamrögzítéstől élénkül a gazdasági is, hiszen az emberek az így náluk maradt pénzt elköltik, ezzel pedig nő a fogyasztás. De éppen ez az egyik lényegi pont: elköltik! Már ha van mit. De ha van, a részletet is fizetni tudnák. Ehelyett sokan elköltik és egyszer csak ott állnak majd. Igaz, akkor már nem ez a kormány lesz, vagy ha mégis, akkor már egy újabb sikeres választás után. Az pedig már ismét egy új helyzet lesz. Azzal most nem foglalkoznak.

  Nagy Iván Zsolt;”
 • 1. demeter 2011. május 25. 18:38
  „tudja-e valaki, hogy engem, mint devizahitelest, megkérdeznek-e arról, akarom-e, hogy megsegítsenek, vagy automatikusan kötelező lesz elfogadni? mert nem biztos, hogy 3 év múlva jobb lesz, én nem szeretnék még egy hitelt a nyakamba venni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Matusz-Vad Zrt. 18,5 százalékkal növelte árbevételét az első negyedévben

A Matusz-Vad Zrt. az idén az első negyedévben 1,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami… Tovább olvasom