Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Csökkent az építőipari termelés

Ahogyan az idén minden hónapban, úgy augusztusban is csökkent az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, de a visszaesés üteme lassult.
A nyolcadik hónapban mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 1,9 százalékkal volt kisebb a termelés a tavaly augusztusinál.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint az idén az első nyolc hónapban a termelés 10,8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

Szezonálisan kiigazítva a termelés augusztusban 0,8 százalékkal volt magasabb volt az előző havinál.

Augusztusban a korábbi hónapokban megfigyeltnél kisebb volt az építőipari termelés csökkenése: 2010-ben a legnagyobb mértékben, 19,7 százalékkal, júniusban esett vissza a termelés a bázishoz képest, ezt követően júliusban 4,6 százalékkal csökkent.

Augusztusban 171,3 milliárd forintot tett ki a termelés értéke folyó áron, az első nyolc hónapban 1.073,5 milliárd forintot.

A termelés csökkenése már tavaly is megfigyelhető volt, 2009 augusztusában 6,8 százalékkal esett vissza a termelés 2008 augusztusához képest. Tavaly egész évben 4,3 százalékkal csökkent a termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az idén augusztusban a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 12,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi alacsony bázisnál. A növekedésben az ipari, kereskedelmi és felsőoktatási épületek ebben az évben megkezdett építése is szerepet játszott.

Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor a KSH adatai szerint továbbra is jelentősen elmaradt az előző évitől: augusztusban 17 százalékkal volt kisebb a 2009. augusztusinál, elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének nagyarányú visszaesése miatt, amit a közműépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének jelentős emelkedése sem tudott ellensúlyozni.
Júliushoz viszonyítva a szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése augusztusban 10,4 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké pedig 6,3 százalékkal csökkent.

Az év első nyolc hónapjában az épületek építése 6,9, az egyéb építményeké 15 százalékkal esett vissza.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 2,5 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 8,4 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké pedig 1,8 százalékkal magasabb volt a 2009. augusztus véginél.

Az augusztusban kötött új szerződések volumene 35,4 százalékkal volt kisebb az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére 23,2, az egyéb építmények építésére 45,4 százalékkal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek. A KSH szerint a jelentős visszaesés a 2009 júliusában kereskedelmi, egyetemi épületekre, út-, vasút- és vezetéképítésekre kötött nagy értékű szerződések miatti magas bázis következménye.

Az építőipari vállalkozások január-augusztusban kötött új szerződéseinek volumene 6,5 százalékkal volt kisebb, mint 2009. január-augusztusában.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2010. október 20. 10:36
    „És csökkenni is fog!

    Az Orbán kormány a lakásépítésbe csak a korábbi szinvonal 60%-át kívánja befektetni, de azt is csak lépésenként visszahozva a költségvetésbe...
    Ez évi 300 mrd Ft kiesés a még működő gazdaságból..

    Gratula, ez ám a fellendítés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Sopronban

A soproni kirendeltség aktuális állásajánlatai. Tovább olvasom